Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

piszczenie pod maską

Gość jarecki123
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarecki123

Szanowni Państwo otóż wczoraj stała się dziwna rzecz przy moim qq po zaparkowaniu wieczorem usłyszałem po zgaszeniu silnika piszczenie spod maski. na początku nie przywiązywałem do tego wagi ale piszczenie nie ustawało. odłączyłem klemę z akumulatora i poszedłem do domu. rano po podłączeniu piszczenie dalej dawało się we znaki. pojechałem do serwisu i odpięli mi małą puszkę zlokalizowaną za Grilem i powiedzieli że to uszkodzenie brzęczka. nowy brzęczek kosztuje bagatela 230 zł ale to nic na końcówkach pojawia się cały czas sygnał i mam wrażenie że piszczenie nie ustanie nawet po zmianie brzęczka. Czy ktoś miał podobny problem. Nissan qq 2.0 dci 2008 rok wersja TECNA

ja mam takie ciche piszczenie ale tak przez krótki czas po wyłączeniu silnika a potem ono się wyłącza. Nie wiem co to jest ale coś związane chyba z paliwem albo turbiną i to jest normalne

Szanowni Państwo otóż wczoraj stała się dziwna rzecz przy moim qq po zaparkowaniu wieczorem usłyszałem po zgaszeniu silnika piszczenie spod maski. na początku nie przywiązywałem do tego wagi ale piszczenie nie ustawało. odłączyłem klemę z akumulatora i poszedłem do domu. rano po podłączeniu piszczenie dalej dawało się we znaki. pojechałem do serwisu i odpięli mi małą puszkę zlokalizowaną za Grilem i powiedzieli że to uszkodzenie brzęczka. nowy brzęczek kosztuje bagatela 230 zł ale to nic na końcówkach pojawia się cały czas sygnał i mam wrażenie że piszczenie nie ustanie nawet po zmianie brzęczka. Czy ktoś miał podobny problem. Nissan qq 2.0 dci 2008 rok wersja TECNA

O tym mowa? :rofl:

post-36057-0-88975100-1323970027_thumb.jpg

Co to za cudo ten brzęczek...?

Dosłownie: BUZZER ASSY-ENTRY CARD 25640JD10A ;)

Miejsce lokalizacji brzęczyka: post-36057-0-53154800-1324395852_thumb.jpg

Właśnie ten brzęczyk piszczę pod maską! Dodam, że daje się go naprawić bez wymiany na nowe. :rolleyes2:

Edytowane przez wegit

• 1 miesiąc temu...
Gość Turtlesik

Właśnie ten brzęczyk piszczę pod maską! Dodam, że daje się go naprawić bez wymiany na nowe. :rolleyes2:

W jaki sposób go naprawić i właściwie jakie jest jego przeznaczenie?

A jak naprawić ten brzęczek i do czego właściwie on służy?

mogłbys wkleic wieksze zdjecie? bo to ktore zamiesciles nie nadaje sie do niczego.

pzdr

Proszę podać rok produkcji QQ (lepiej dopisz do profilu), możliwie, że ciebie to nie dotyczy. :rofl:

mogłbys wkleic wieksze zdjecie? bo to ktore zamiesciles nie nadaje sie do niczego.

pzdr

Proszę

pzdr

post-36057-0-58897200-1328798857_thumb.jpg

dzieki za poprawe zdjecia, ale co dalej z tym ustrojstwem?

Napewno że japończyk coś zmieni, zmodernizuję. :D Edytowane przez wegit

U mnie też coś piszczy pod maską przez jakiś czas po zgaszeniu silnika. Zastanawiam się co to ma na celu. Ktoś wie może ??

Pozdrawiam

U mnie też coś piszczy pod maską przez jakiś czas po zgaszeniu silnika. Zastanawiam się co to ma na celu. Ktoś wie może ??

Pozdrawiam

Najpierw postaraj się zlokalizować miejsce piszczenia pod maską (obok akumulatora, albo za grillem z prawej, lewej stronach, pod silnikiem,... itd. itp.) :rofl:

Pozdr

Najpierw postaraj się zlokalizować miejsce piszczenia pod maską (obok akumulatora, albo za grillem z prawej, lewej stronach, pod silnikiem,... itd. itp.) :rofl:

Pozdr

Piszczenie zlokalizowane jest (stojąc przodem do komory silnika) po lewej stronie komory silnika. Wydaj mi się, że u dołu, ale nie jestem pewien. Piszczenie słychać tylko po zgaszeniu silnika, przez jakiś czas. Nie jestem w stanie określić czy jest to 20 minut czy godzina, bo nigdy nie czekałem aż przestanie. Zdażało mi sie natomiast, że np. po 15 minutach wracałem do auta, i dalej piszczy.

Pozdrawiam

Teraz zauważyłem że masz diesel. Dziwnie że na forum właścicieli diesla milczą, jakoś nie wypada mi radzić bo mam benzyniaka, ale postaram się. Po zgaszeniu silnika spróbuj odłączyć minus od akumulatora, jeśli piszczenie ustanie, to szukasz w układzie elektrycznym. Przed odłączeniem akumulatora radzę przekręć włącznik zapłonu na pozycję Lock i wyjmij kluczyk. Martwi mi, żeby nie wyzerowali się dane komputera, bo będziesz musiał ustanawiać i tak bygwa. :rofl:

Pozdr..

• 1 rok później...
Gość Michal1970

Mam podobny problem z tym brzęczykiem (za grillem), Nie wiem czy to ma jakiś związek ale zaczął on piszczeć po odgrzybieniu klimatyzacji, tak ok. 20 min później. Do tego kontrolka NATS po uruchomieniu silnika nie chce zgasnąć. Jakieś pomysły?

Też u mnie występuje podobne zjawisko. Po wyłączeniu silnika przez jakiś czas słyszę ciche ale wyraźne piszczenie. Na razie tym się nie przejmuję. Tym bardziej, że wszystko działa dobrze. W czasie przeglądu spytam się w serwisie o źródło.

• 1 rok później...

U mnie piszczy tak w okolicy wlewu oleju (ogólnie gdzieś po lewej stronie) tak mi sie wydaje przybajmniej, po włączeniu silnika przestaje i po zgaszeniu do zera jeszcze z 10 sek piszczy 

U mnie piszczy tak w okolicy wlewu oleju (ogólnie gdzieś po lewej stronie) tak mi sie wydaje przybajmniej, po włączeniu silnika przestaje i po zgaszeniu do zera jeszcze z 10 sek piszczy 

Jak dla mnie ten pisk to przepustnica po wyłączeniu i włączeniu zapłonu po prostu pozycjonuje się normalne w dieslach, w jednych słychać głośniej w innych prawie wcale.... 

• 1 rok później...

doszedl ktos do przyczyny? po odgrzybianiu na wylaczonym silniku brzeczy mi nieustannie brzeczyk pod maska... jakies rady?

• 2 miesiące temu...

Może ktoś podpowie, pod maską po lewej stronie w okolicach paska klinowego coś pobrzękuje i co ciekawe po nagrzaniu silnika przestaje.

Sprawdzałem napięcie paska jest ok nic nie jest luźne a przynajmniej nie stwierdziłem i nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić.

• 3 lata później...

Ja mam 1,2 benzyna z 2016 i wczoraj to samo zauważyłem,,jak wyłączyłem zapłon ,,jak przekręcę stacyjkę ale nie włączam silnika to jest to jeszcze głośniejsze,,ciężko zlokalizować miejsce z którego to pod maską dochodzi bo częstotliwość tego pisku jest wysoka i słyszę to jakby w każdym miejscu silnika,,,hi po gwarancji musiało się coś stać.