Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Podgrzewane lusterka

Gość pawel615
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tego standardu to nie do końca jestem przekonany, przeglądając specyfikacje wyposażenia poszczególnych wersji ani na stronie firmowej ani w ogłoszeniach nic nie wspominają o ogrzewanych lusterkach.

ja mam Tekna i nie ma podgrzewanych lusterek (uk), nissan dal bardzo ciala ... (podobno tylko w niektorych ZIMNYCH krajach sa montowane) - nie pytajcie ktore to zimne kraje :thumbsdown:

Ja podobnie ja kolega xxyy777e mam wersje Acenta z pakietami Dynamic + Sport, więc może to kwestia któregos z tych pakietów właśnie? Bo u mnie ogrzewanie lusterek włącza się wraz z ogrzewaniem tylnej szyby...

Potwierdzam wg danych serwisu żadna opcja wyposażenia nie ma podgrzewania lusterek. Szkoda że sprzedawcy nie chcieli o tym informować choć z drugiej strony na ich miejscu chyba wstydziłbym się powiedzieć że w XXI wieku samochód za siedemdziesiąt kilka tysięcy nie ma takiego wyposażenia- żenada. Może powinniśmy się cieszyć że mamy podgrzewaną szybę??

Osobiście kupując to auto chyba nawet nie pytałem się o takie wymyślne rzeczy bo to oczywista oczywistość że przy elektrycznie ustawianych i składanych lustrach podgrzewanie powinno się znaleźć. Ciekawe że w instrukcji obsługi taka opcja istnieje!!

Edytowane przez krzycho59

• 4 tygodnie później...

do tej pory żaden egzemplarz modelu JUKE nie posiadał podgrzewanych lusterek - szkła lustra były wykonane w specjalnej technologi która miała zapobiegać zamarzaniu - ale widocznie w Europie to sie nie sprawdziło i od roku 2012 w wersji Tekna + pakiet komfort są już podgrzewane lusterka - więc jakby co to będzie można zakupić oryginalne podgrzewane lustra i pozostanie tylko je podłączyć )

Witam, z podłączeniem luster podgrzewanych elektrycznie to nie jest sprawa tylko zakupu nowych wkładów. Problem jest że w naszych wersjach nie ma kabli do grzania- instalacja kończy się na drzwiach pod lusterkiem. Dołożenie kabli jest o tyle problemem że nie ma miejsca na przeprowadzenie dodatkowych przewodów. Fabryczna wiązka jest z otuliną, osłoną a przeprowadzenie kabli jest dość specyficzne- kable biegną przez tak jakby syfon. Bez demontażu wtyczki, wyciągnięcia wszystkich kabli i położenia dodatkowych w całej wiązce ( już bez osłony która szczerze mówiąc jest o tyle niepotrzebna że kable nie przechodzą przez żadny elementy które się obracają) nie ma szans żeby to zrobić. Osobiście to przerabiałem i już się cieszę podgrzewanymi lustrami i przy tej pogodzie bardzo sobie to chwalę.

Pozdrawiam

Tak przy okazji gdyby ktoś potrzebował oryginalne wkłady do luster prawa i lewa strona (niepodgrzewane) odstąpię za 50 % ceny.

Witam, z podłączeniem luster podgrzewanych elektrycznie to nie jest sprawa tylko zakupu nowych wkładów. Problem jest że w naszych wersjach nie ma kabli do grzania- instalacja kończy się na drzwiach pod lusterkiem. Dołożenie kabli jest o tyle problemem że nie ma miejsca na przeprowadzenie dodatkowych przewodów. Fabryczna wiązka jest z otuliną, osłoną a przeprowadzenie kabli jest dość specyficzne- kable biegną przez tak jakby syfon. Bez demontażu wtyczki, wyciągnięcia wszystkich kabli i położenia dodatkowych w całej wiązce ( już bez osłony która szczerze mówiąc jest o tyle niepotrzebna że kable nie przechodzą przez żadny elementy które się obracają) nie ma szans żeby to zrobić. Osobiście to przerabiałem i już się cieszę podgrzewanymi lustrami i przy tej pogodzie bardzo sobie to chwalę.

Pozdrawiam

Tak przy okazji gdyby ktoś potrzebował oryginalne wkłady do luster prawa i lewa strona (niepodgrzewane) odstąpię za 50 % ceny.

witam

jak rozumiem to ewentualne przewody do podlaczenia podgrzewania lusterek sa już w drzwiach i jest tylko kwestia wkładów i czego jeszcze ?

Instalacja podgrzewania jest pociągnięta do wtyczki znajdującej się na drzwiach pod lusterkiem- potrzebne jest wpięcie do instalacji kabli od wkładu grzejnego do kostki- tych przewodów fabrycznie nie ma i trzeba je dołożyć do istniejącej wiązki ( w fabrycznej wiązce w lusterku jest 5 przewodów- 2 od składania i 3 od regulacji luster a do kostki dochodzi 7 kabelków z tego czarny i szary o ile pamietam to przewody od grzania lusterek). Na przeprowadzone przez lusterko przewody trzeba założyć piny i wpiąć je do wtyczki a z drugiej strony założyc konektory i zapiąć na wkładzie grzejnym. Tak jak wcześniej pisałem największym problemem jest przeciągnięci przewodów przez lusterko z podłączeniem elektrycznym każdy elektryk poradzi sobie w 20 minut. Dołożenie przewodów i przeprowadzenie ich przez lusterko to już większy problem- niestety nie obejdzie się bez demontażu i rozcięcia oryginalnej wiązki.

Instalacja podgrzewania jest pociągnięta do wtyczki znajdującej się na drzwiach pod lusterkiem- potrzebne jest wpięcie do instalacji kabli od wkładu grzejnego do kostki- tych przewodów fabrycznie nie ma i trzeba je dołożyć do istniejącej wiązki ( w fabrycznej wiązce w lusterku jest 5 przewodów- 2 od składania i 3 od regulacji luster a do kostki dochodzi 7 kabelków z tego czarny i szary o ile pamietam to przewody od grzania lusterek). Na przeprowadzone przez lusterko przewody trzeba założyć piny i wpiąć je do wtyczki a z drugiej strony założyc konektory i zapiąć na wkładzie grzejnym. Tak jak wcześniej pisałem największym problemem jest przeciągnięci przewodów przez lusterko z podłączeniem elektrycznym każdy elektryk poradzi sobie w 20 minut. Dołożenie przewodów i przeprowadzenie ich przez lusterko to już większy problem- niestety nie obejdzie się bez demontażu i rozcięcia oryginalnej wiązki.

dziekuje za instrukcje i będe próbował

• 1 rok później...

Oto twój post - piszesz że do kostki dochodzi 7 kabelków a wychodzi 5 (dwa do składania i trzy do regulacji), teraz piszesz o 

pięciu dochodzących i trzech wychodzących. Rozumiem że możesz nie pamiętać dokładnie bo to już prawie dwa lata minęło od Twojej instalacji , może jednak przypomnisz sobie jak to powinno być?   Pozdrawiam.

Oto twój post - piszesz że do kostki dochodzi 7 kabelków a wychodzi 5 (dwa do składania i trzy do regulacji), teraz piszesz o 

pięciu dochodzących i trzech wychodzących. Rozumiem że możesz nie pamiętać dokładnie bo to już prawie dwa lata minęło od Twojej instalacji , może jednak przypomnisz sobie jak to powinno być?   Pozdrawiam.

Tak, tak-Masz rację faktycznie tak pisałem i pwiem szczerze teraz zgłupiałem.Pomyślałem i to może być prawda, pisałem zaraz po zrobieniu i tak na logikę można by stwierdzić że jest to prawda bo powinny być w sumie silniki dwa czyli 2+3 żyły ale zabij mnie, fotografii nie robiłem a moja pamięć jest zawodna. Teraz już niewiem  sam. Najlepiej zrzucić boczek i oblukać.Co nie zmienia faktu że trzeba dwa dołożyć jeżeli nie masz podgrzewanych. Niektóre modele nie maja składanych i może wtedy są trzy żyły? Na pewno jeżeli nie masz grzanych luster to nie zostawili przewodów, chyba że nie masz składanych a masz  5 kabli wtedy można dwie żyły wykorzystać. A ja mam nauczkę żeby wszystko fotografować a wtedy nie ma problemów. Przepraszam jeżeli wprowadziłem w błąd ale myślę że jeżeli będziesz wymieniał wkłady na grzane to  i tak boczki musisz zrzucić. Na Twoim miejscu przyjąłbym 7 dochodzących i 5 wychodzących.

W tym wątku http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/71435-uzytkownicy-juke-na-forum-luzne-dyskusje/page-24 dareken niby potwierdza że są trzy kable ale on ma wersję accenta i nie wiem czy ma składane.

Pozdrawiam

Tak u mnie jest ACENTA i niema ani składanych ani podgrzewanych , i są 3 żyły , 

Witajcie podłączam się pod temat bo gdzieś już go czytałem, ale jestem aktualnie na planowaniu montażu

zobaczymy czy da się przeprowadzić dodatkowo 2 przewody , w najbliższych dniach będę coś próbował podłączać..

post-75123-0-19343000-1380871386_thumb.j

post-75123-0-71043000-1380871346_thumb.j

post-75123-0-74313300-1380871298_thumb.j

Edytowane przez dareken

• 3 tygodnie później...

Tak u mnie jest ACENTA i niema ani składanych ani podgrzewanych , i są 3 żyły , 

Witajcie podłączam się pod temat bo gdzieś już go czytałem, ale jestem aktualnie na planowaniu montażu

zobaczymy czy da się przeprowadzić dodatkowo 2 przewody , w najbliższych dniach będę coś próbował podłączać..

post-75123-0-19343000-1380871386_thumb.j
post-75123-0-71043000-1380871346_thumb.j
post-75123-0-74313300-1380871298_thumb.j

Mam również Acentę  bez składanych i podgrzewanych lusterek i jestem zainteresowany tym tematem, jestem ciekawy czy Tobie udało się przeciągnąć dodatkowe przewody? Czy może zrezygnowałeś z tej tak potrzebnej w zimie funkcji podgrzewania lusterek?  

• 3 tygodnie później...

Koledzy,macie składane lusterka,właśnie nabyłem od Juke przełącznik na którym zamiast open jest auto,czy u Was po wyłączeniu zapłonu,ew.po zazbrojeniu zamka lustra skladają się samoczynnie?