Gość nol152 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Chcem kupic almere n16 po lifcie 3 drzwiawa albo 5 drzwiowa hatback taki model mnie interesuje silnik tylko benzyna z racji tego male odcinki i ewentualnie od czasu do szybszej jazdy po miescie.Dotychczas posiadam sunnego 1995r 1.4 75km niestety rdzewieje nadkola progi w zwiazku z tym chcem cos innego.Jak to jest z tymi silnikami 1.5 98km i 1.8 115km czy sa one jakies w miare czy biorac mase n16 silnik 1.5 98km bedzie szybszy niz 1.4 75km z sunnego jak wypada na tle konkurencji (VW,audi) jak ze spalaniem mój sunny pali okolo 7-8.Czy branie oleju w tych silnikach wystepuje podobno olej biora 1.8 czy po lifcie zostalo cos zmienione w zwiazku z tym braniem oleju,czy silniki sa japonskie czy francuzi maczali tam palce.Co sie psuje w tym aucie czy rdzewieja czy sa problemy z wymianem np sprzegla jak z czesciami czy sa dostepne i tanie.Zastanawialem sie nad wv golf 4 1.6 audi a3 1.6 moze to rozsadniejszy wybór ale nissan to nissan i nie chcem zmienic tej marki. CZy te silniki 1.5 1.8 podatne sa na tuning napewno bym robil zimny dolot i tlumik i moze kolektor wydechowy 4-2-1 albo 4-1 czy cos by do dalo w tych silnikach czy jest sens.Prosze o zetelne odpowiedzi bo w ciagu 2-3 miesiecy chcem kupic auto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cato Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 mam almere przed liftem z 2001r na 2.2di ale jesli chodzi o wystepowanie korozji to pewna jest praktycznie tylna klapa, ja juz swoja zmienialem zbiera sie tam woda i niestety po pewnym czasie pojawia sie korozja u mnie tez troche drzwi wzielo ale bardzo malutko. posiadam almere cos kolo 5 lat i jak do tej pory wyminilem lozysko w kole;) byl zalozony zamiennik i to bylo powodem ze siadlo, zawieszenie tez jest dosc przyzwoite u mnie juz siadlo no ale 300 tys km na liczniku takze mialo prawo , nie wiem jak sie spisuja te silnik, vw 1.6 bierze cos kolo 8l benzyny i sugeruje kupic 5 drzwiowa jednak to jest duza wygoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Jeśli masz wybór N16 albo coś innego - bierz coś innego. W tych pieniądzach dostaniesz np. fajną Hondę Accord. VW i Audi w tej cenie odradzam, bo tam się płaci za markę i za te pieniądze dostaniesz jakieś 15 letnie auto. Nowsze Audi fajne, ale drogie. VW to już zupełnie nie idzie w parze cena/jakość. W benzyniaku nie podniesiesz zbytnio mocy bez większej ingerencji w silnik (a już na pewno nie dolotami, kolektorami czy tłumikami). To nie turbodiesel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cato Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 licz sie z tym ze w a3 strasznie drzwi bierze pozatym, nie wiem jak sie spisuje accord z tego roku ale z tego co mi wiadomo jesli chcesz male autko to civic 01-05 sa bardzo udane, byle by nie diesel bo w tych modelach siedzi nie zbyt dobra jednostka z opla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nol152 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Uzytkownicy silników 1.5 1.8 benzynowych jak tam osiagi w tych autach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechalm Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 mialem 1.8 sprzed fl i bylem bardzo zadowolony:) spalanie gazu srednio 10l max 11 spalila. teraz 2.2 dci 136 km i jeszcze lepsze osiagi, spalanie 6.5 srednio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarząbek Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Mam od niedawna N16 1.5 98KM i jestem zadowolony z osiągów. Poprzednie auto miało silnik 1.6 i ponad 100KM i moim zdaniem Almera przy nieco większej masie lepiej przyspiesza na niskich obrotach, na miasto idealny motor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.