Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera n16 po lifcie czy konkurencja Wv audi

Gość nol152

Rekomendowane odpowiedzi

Chcem kupic almere n16 po lifcie 3 drzwiawa albo 5 drzwiowa hatback taki model mnie interesuje silnik tylko benzyna z racji tego male odcinki i ewentualnie od czasu do szybszej jazdy po miescie.Dotychczas posiadam sunnego 1995r 1.4 75km niestety rdzewieje nadkola progi w zwiazku z tym chcem cos innego.Jak to jest z tymi silnikami 1.5 98km i 1.8 115km czy sa one jakies w miare czy biorac mase n16 silnik 1.5 98km bedzie szybszy niz 1.4 75km z sunnego jak wypada na tle konkurencji (VW,audi) jak ze spalaniem mój sunny pali okolo 7-8.Czy branie oleju w tych silnikach wystepuje podobno olej biora 1.8 czy po lifcie zostalo cos zmienione w zwiazku z tym braniem oleju,czy silniki sa japonskie czy francuzi maczali tam palce.Co sie psuje w tym aucie czy rdzewieja czy sa problemy z wymianem np sprzegla jak z czesciami czy sa dostepne i tanie.Zastanawialem sie nad wv golf 4 1.6 audi a3 1.6 moze to rozsadniejszy wybór ale nissan to nissan i nie chcem zmienic tej marki. CZy te silniki 1.5 1.8 podatne sa na tuning napewno bym robil zimny dolot i tlumik i moze kolektor wydechowy 4-2-1 albo 4-1 czy cos by do dalo w tych silnikach czy jest sens.Prosze o zetelne odpowiedzi bo w ciagu 2-3 miesiecy chcem kupic auto

• 2 tygodnie później...

mam almere przed liftem z 2001r na 2.2di ale jesli chodzi o wystepowanie korozji to pewna jest praktycznie tylna klapa, ja juz swoja zmienialem zbiera sie tam woda i niestety po pewnym czasie pojawia sie korozja

u mnie tez troche drzwi wzielo ale bardzo malutko. posiadam almere cos kolo 5 lat i jak do tej pory wyminilem lozysko w kole;) byl zalozony zamiennik i to bylo powodem ze siadlo, zawieszenie tez jest dosc przyzwoite u mnie juz siadlo no ale 300 tys km na liczniku takze mialo prawo , nie wiem jak sie spisuja te silnik, vw 1.6 bierze cos kolo 8l benzyny

i sugeruje kupic 5 drzwiowa jednak to jest duza wygoda

Jeśli masz wybór N16 albo coś innego - bierz coś innego. W tych pieniądzach dostaniesz np. fajną Hondę Accord. VW i Audi w tej cenie odradzam, bo tam się płaci za markę i za te pieniądze dostaniesz jakieś 15 letnie auto. Nowsze Audi fajne, ale drogie. VW to już zupełnie nie idzie w parze cena/jakość.

W benzyniaku nie podniesiesz zbytnio mocy bez większej ingerencji w silnik (a już na pewno nie dolotami, kolektorami czy tłumikami). To nie turbodiesel.

licz sie z tym ze w a3 strasznie drzwi bierze pozatym, nie wiem jak sie spisuje accord z tego roku ale z tego co mi wiadomo jesli chcesz male autko to civic 01-05 sa bardzo udane, byle by nie diesel bo w tych modelach siedzi nie zbyt dobra jednostka z opla

mialem 1.8 sprzed fl i bylem bardzo zadowolony:) spalanie gazu srednio 10l max 11 spalila. teraz 2.2 dci 136 km i jeszcze lepsze osiagi, spalanie 6.5 srednio

Mam od niedawna N16 1.5 98KM i jestem zadowolony z osiągów. Poprzednie auto miało silnik 1.6 i ponad 100KM i moim zdaniem Almera przy nieco większej masie lepiej przyspiesza na niskich obrotach, na miasto idealny motor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...