Tomash Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Mam "mały - duży" problem z moją almerą. Objawia się lekkim strzelaniem w wydech przy hamowaniu silnikiem. Zacząłem szukać przyczyny.Okazało się ze przy hamowaniu nie jest odcinane paliwo, ale zapłon już tak. Czasy wtrysku są minimalne, ok 0,4 ms, spalanie podczas hamowania to ok 0,5 l /100km. Do tej pory resetowałem komputer, czyściłem przepustnicę wraz z ustawianiem wolnych obrotów. Jednak nie robiłem tego odpinając TPS, tylko korzystałem z funkcji w Nissan Data Scan - "base idylle adjustment". Szczerze mówiąc to skończyły mi się pomysły. Auto to N15 GA14DE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 nissan nie ma typowego cutoffa gdzie czas wtrysku jest 0, tylko właśnie około 0.6ms, czyli wszystko jest gitt, sprawdź czy masz szczelny wydech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomash Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 sugerowałem się tym co jest napisane w "sam naprawiam..." Elektroniczne urządzenie sterujące silnika Steruje ono równocześnie układami wtrysku paliwa i zapłono- wym oraz funkcjami pomocniczymi (m.in. recyr- kulacją spalin i pochłanianiem par paliwa) na podstawie sygnałów otrzymywanych od odpo- wiednich czujników. Uniemożliwia także przekro- czenie maksymalnej prędkości obrotowej silnika oraz wyłącza zapłon i wtrysk paliwa podczas hamowania silnikiem przy prędkości powyżej 2000 obr/min. Z zapłonem się zgadza, myślałem że z paliwem też będzie. Wiesz może po co tak jest zrobione ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Wiesz może po co tak jest zrobione ? nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.