WojciechP Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Witam, Pytanie jak w temacie. Jaką sondę lambda kupić? Chodzi o tą pierwszą sondę. Jeżdżę Almerą N16, 1.5, 16V, benzyna, 98 km, 2003 rok. Pytam tutaj nie dlatego, że mi się nie chce zajrzeć do googli, ale dlatego, że otrzymuję z różnych miejsc różne informacje i już nie wiem, na czym się oprzeć. Po pierwsze: Pytałem w różnych sklepach o sondę, i w jednych mówiono mi, że mam sprawdzić dokładnie numery sondy i po tym coś znajdą, inni z kolei twierdzą, że wystarczy podać markę, model, wersję silnika i to wystarczy, żeby dobrać sondę. I tu pytanie: którzy mają rację? Kolejna rzecz: co to są te sondy uniwersalne? Jaki jest stopień ich uniwersalności? I jeszcze jedno: w jednym sklepie zaproponowano mi Boscha za jakieś 450 zł, jak spytałem o tańszą wersję, np. NGK, to facet powiedział, że nie występuje... Naprawdę nic tańszego nie da się znaleźć? A może używaną? Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 racje mają Ci pierwsi, ale samochody jeżdżą też na uniwersalnych sondach, BOSH chyba nie za bardzo się nadaje do nissmo, chyba trochę za wolny, zobacz DENSO, ja kupowałem coś koło 360zł do SR20DE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechP Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 racje mają Ci pierwsi, ale samochody jeżdżą też na uniwersalnych sondach, BOSH chyba nie za bardzo się nadaje do nissmo, chyba trochę za wolny, zobacz DENSO, ja kupowałem coś koło 360zł do SR20DE Rozumiem, że "za wolny" jest bosch uniwersalny, tak? Bo z tego co wiem, oryginalnie montowany jest bosch. Ten Denso o którym mówisz, to z wtyczką czy bez w takiej cenie chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 z wtyczką, dedykowana dla silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nisstor Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Poszukaj używanej, z anglika,-wychodzi najtaniej i odpada problem wtyczek. Ja u siebie montowałem używaną , już minął rok i śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojciechP Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Poszukaj używanej, z anglika,-wychodzi najtaniej i odpada problem wtyczek. Ja u siebie montowałem używaną , już minął rok i śmiga. Z moim szczęściem do samochodów wolę unikać używanych części Znalazłem "nówkę" Boscha (po numerze) z wtyczką za 300 zł, więc nie ma tragedii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.