Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Żarząca kontrolka od AIRbag

demano

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ,

Posiadał ktoś taki przypadek ? Czasami kontrolka gaśnie od razu po odpaleniu silnika , czasami zapala się światłem stałym , czasami żarzy. Ale np. nigdy nie mruga!

Auto bezwypadkowe - poduszki są całe. Jak można zdiagnozować gdzie nie ma styku , albo co jest uszkodzone?

• 8 miesięcy temu...

Hej,

przerabiałem ten problem jakis czas temu.

Mialem podobny objaw co kolega demano i po wymianie wiekszosci wtyczek airbag-owych w mojej primercie problem nie ustepowal a wrecz przeciwnie wydawalo mi sie że sie nasila. Dodam że bledow na sterowniku nie bylo i przejscie w tryb serwisowy sterownika airbagu zadnego bledu nie meldowal. Trwało to dosc dlugo zanim znalazlem wlasciwa przyczyne zarzenia kontroli Airbag-u.

Trzeba wyciagnac licznik i przelutowac piny na plytce licznika.

Problem po takiej naprawie ustapil i po przejechaniu okolo 10000 nie wystapil

pzd

Krzysztof

Problemu szukaj w liczniku. Licznik jest tak zrobiony że jak nie ma sygnału ze sterownika ABS to świeci się kontrolka. Dopiero po podaniu sygnału ze sterownika ona gaśnie. W przypadku przerwy lub zaśniedziałego styku może się ona żażyć, lub świecić niepełnym światłem. U mnie pomaga mocne uderzenie w deskę, i gaśnie ;)

Mam pytanie do sedzia 3 .

Co Ty tam przeluytowałeś bo ja mam tez taki problem i mnie bardzo w k...wia.

Podaj więcej szczegułów tego przelutowania. Z góry dziękuje

• 4 miesiące temu...

Moge coś podpowiedzieć niewiem jak jest w nissanie mam primerke p12 2.2dci i chce przytoczyć taki wątek ja u brata robiłem tylko w citroenie xsara picasso też poduszka świeciła i należało wymienić cała taśme do poduszki bo uległa gdzieś uszkodzeniu i może być podobnie i w twoim przypadku najlepiej sprawdzić użadzeniem diagnostycznym podpiąć sa tzw. " AUTOCOM CDP" http://www.wsop.pl/produkty/katalog-produktow/diagnostyka-i-elektronika/testery-diagnostyczne-dla-samochodow-osobowych/tester-diagnostyczny-diagnoskop-autocom-cdp/

tylko co do urzadzenia warto by posiadało modół bluetooth niewiem z czym i na co ale podobno dobry ja też mam zamiar kupić takie urzadzonko bo przydatne jest pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Nie wiem czy jeszcze ktoś się w temacie udziela, ale podzielę się swoimi doświadczeniami co do mrygającej kontrolki airbag. A zaczęło się niepozornie, pewnego ranka przekręciłem stacyjkę zapaliła się kontrolka airbag, zgasła jak należy i zaczęła migać regularnie bez przerwy. Auto było podpięte pod kompa i wyszedł błąd, że poduchy zostały otwarte, a dzwona żadnego nie miałem,a przecież nie przeoczył bym wystrzelonej poduszki, zawiozłem więc sensor airbag do magika co wgrał nowy wsad, i niestety nie zadziałało, natknąłem się na sposób z przyciskiem przy drzwiach, POMOGŁO, ale nie na długo, zaobserwowałem zależność pomiędzy przesuwaniem fotela, a aktywacją kontrolki airbag, więc kostki pod fotelami wyciąłem i kable zlutowałem na stałe, znowu przycisk przy drzwiach pomógł. Teraz WAŻNE pytanie, czy po takim zabiegu z kasowaniem błędu, poduszki działają czy w razie czego wybije sobie zęby na twardej kierownicy??? Primera P11 '98 Competence 1,6

Wszystko będzie ok , sam też miałem właśnie problem że kontrolka się zapalała po przesunięciu fotela. Ja zostawiłem kostki oryginalne ale złapałem je opaskami i już prawie rok wszystko ok.

• 5 tygodni później...

u mnie się świeciła wedle jej zachcianek, naprawiałem wskazówkę paliwa i poprawiłem luty na licznikach. od tego czasu zapala się książkowo na chwile po włączeniu zapłonu i gaśnie. polecam to rozwiązanie gdy nie pomaga grzebanie w kostkach pod siedzeniem. jeśli świruje ci coś w zegarach (wskaźnik paliwa) i do tego żarzy się airbag lub świeci bez żadnej przyczyny i gaśnie również bez konkretnego powodu to obstawiam zimne luty na kostkach w liczniku.

powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...