zakula81 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Witam kolegów po Świętach... Czasami zacinają mi się szyby elektryczne i nie działa centralny zamek. Znalazłem sterownik, który za to odpowiada (z przodu od strony pasażera przy prawej nodze w słupku) Jak wszystko dział to pyka w sterowniku, a jak nie to cisza. Czy jest to objaw właśnie śmierci sterownika? Jest jakiś patent na ominięcie go? Czy zaryzykować i kupić używkę? Może ktoś z Was miał podobną bolączkę. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi4all Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 jeśli chodzi o szyby to może rozbierz boczek drzwi i na krótko podłącz silniczek siłownika, jeśli będzie cięło to przesmaruj prowadnice, a co do centralnego zamka to bardzo możliwe, że końcówka bębenka wkładki zamka jest na wykończeniu (czyt. pęknięta) i podczas obrotu kluczyka w zamku nie do końca podnosi cięgno i dlatego może nie łapać. (u mnie końcówka bębenka wkładki pękła i kluczyk kręci się na okrągło i muszę otwierać samochód od strony pasażera). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakula81 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 jeśli chodzi o szyby to może rozbierz boczek drzwi i na krótko podłącz silniczek siłownika, jeśli będzie cięło to przesmaruj prowadnice, a co do centralnego zamka to bardzo możliwe, że końcówka bębenka wkładki zamka jest na wykończeniu (czyt. pęknięta) i podczas obrotu kluczyka w zamku nie do końca podnosi cięgno i dlatego może nie łapać. (u mnie końcówka bębenka wkładki pękła i kluczyk kręci się na okrągło i muszę otwierać samochód od strony pasażera). Pozdrawiam nie działają wszystkie szyby (4szt) i nawet jak zamykam auto od środka przyciskiem. Jak działa to szyby wszystki smigają góra dół jak szalone. Zacina się poprostu sterownik od szyb i zamka (jeden odpowiedzialny za dwa układy). Tylko czy jest sposób na sztywne połączenie bo nie bardzo chce kupować używkę w stanie nieznanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 miałem to samo latem po wodowaniu ,rozbierz, wysusz ,przeczyść elektromagnesy, spróbuj czy działa BEZ WKŁADANIA w obudowę; u mnie tak było, a gdy złożyłem znowu nie działało -obudowa słupka naciskała na elektromagnes ; ostatecznie wyciągnąłem sterownik na zewnątrz słupka i umocowałem wyżej, gdzieś w okolicy silnika dmuchawy tylko tak żeby nie zawadzić go butem , u mnie nie działał jeszcze centralny z pilota a sterownik do tego jest w tym samym miejscu ale w LEWYM słupku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_a Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam co do szyb rozbierz silniczki i wyczysć komutatory , ale zaznacz jak bedziesz sciągał stojan bo beda sie krecic w druga strone to czesta usterka .Według twojego opisy szukał bym raczej przełamanaych kabkli pomiedzy drzwiami a buda bo wyglada jak by nie dostawał napiecia bo to raczej zbiego okoliczności żeby szyby i central przestały działac weż miernik sprawdz napiecia w razie pytań pisz postaram się pomóc pozdr. Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakula81 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam co do szyb rozbierz silniczki i wyczysć komutatory , ale zaznacz jak bedziesz sciągał stojan bo beda sie krecic w druga strone to czesta usterka .Według twojego opisy szukał bym raczej przełamanaych kabkli pomiedzy drzwiami a buda bo wyglada jak by nie dostawał napiecia bo to raczej zbiego okoliczności żeby szyby i central przestały działac weż miernik sprawdz napiecia w razie pytań pisz postaram się pomóc pozdr. Daniel Zauważyłem, że jak dłuższy czas nie l;atam po mokrym to jest ok. Jak tylko sie popaplam w błocie to są akcje. Tak jak mówisz gdzieś pewnie kabel jest goły i się chrzani przy wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel_a Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 no hej wymiana sterownika nic nie da szukaj kabla albo + albo - dwie opcje Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANIEKJ1802 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam co do szyb rozbierz silniczki i wyczysć komutatory , ale zaznacz jak bedziesz sciągał stojan bo beda sie krecic w druga strone to czesta usterka .Według twojego opisy szukał bym raczej przełamanaych kabkli pomiedzy drzwiami a buda bo wyglada jak by nie dostawał napiecia bo to raczej zbiego okoliczności żeby szyby i central przestały działac weż miernik sprawdz napiecia w razie pytań pisz postaram się pomóc pozdr. Daniel co do szyb rozbierz silniczki i wyczysć komutatory , ale zaznacz jak bedziesz sciągał stojan bo beda sie krecic w druga strone to czesta usterka . WITAM nie podnosi szyby od strony kierowcy poz tym ok. jak ciskam w dół to słychać jakieś pykanie od strony pasażera ale do góry i nic .NT z24 1991 może jakaś podpowiedz ? pozdrawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudyjarecki Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Witam, odświeżę trochę temat. Wymieniłem podświetlenie przełączników w środkowym tunelu od opuszczania/podnoszenia szyb i po złożeniu świeci ładnie za to szyby nie działają. Macie jakieś propozycje co mogło się stać. Rozłożyłem i składałem na wyłączonym zasilaniu tak że zwarcia nie było. Mało tego przestał również działać centralny zamek, czyżby jednak bezpiecznik ( sprawdzę jutro bo trochę już ciemno), mam nadzieje że to nie sterownik bo czyżby mogły mu zaszkodzić nowe żarówki No i na szczęście tylko bezpiecznik chociaż z drugiej strony trochę kosztowna bo zażyczyli sobie za niego 20zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikolek2 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 20 to policzyli z diagnozą na warsztacie,czy w sklepie tyle policzyli i sam wymieniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudyjarecki Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Dokładnie 19 zeta za sam bezpiecznik, bez żadnej diagnozy sam znalazłem i sam wymieniłem. Z drugiej strony nie bardzo miałem czasu latać i szukać po innych sklepach taniej dlatego wziąłem. Później wieczorem sprawdzałem w necie i na alle... znalazłem używki po 5, więc nowe może i tyle kosztują. Jednak jak by na to nie patrzeć to sporo jak na bezpiecznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger1s Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 A co to za bezpiecznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudyjarecki Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Znajduje się pod maską taki miej więcej 1cm/1cm a wysokość 3-4cm. Wygląda jak mini przekaźnik ale tak na prawdę w środku nic innego jak zwykły topikowy. Dziś znalazłem na alle.. coś takiego http://allegro.pl/bezpiecznik-samochodowy-japval-jcase-female-40a-l-i5566380499.htmli tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger1s Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Szczerze, to takiego jeszcze nie widziałem, nietypowy pewnie stąd ta cena Powiedz jeszcze w którym miejscu jest, to będzie dla potomnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudyjarecki Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Umiejscowienie jego znajduje się obok filtra paliwa, skrzynka z bezpiecznikami wszystkie tego samego typu o różnych wartościach ''A'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel1872 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Witam, odgrzeję trochę temat. Mógłby mi ktoś zrobić zdjęcie tego bezpiecznika od szyb bo za nic nie mogę go namierzyć. U mnie w T1 nie ma żadnej skrzynki z bezpiecznikami pod maską. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi