Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ciągłe piski w kołach.

Gość dzyzga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Zawitałem do klubu ponieważ mam problem ze swoją Almerką. Może ten temat był juz poruszany no, ale nigdzie go na forum nie widze... Problem jest następujący. W zeszłym listopadzie 2010r kupiłem Almere II z 2003 roku, poczatkiem stycznia pojawiły sie pierwsze piski w kołach podczas jazdy na jedynce, w marcu piski były juz mocniejsze i było je słychac podczas jazdy na wiekszych biegach (nie były one ciagłe). W kwietniu piski podczas jazdy były juz ciagłe i nie do zniesienia. W maju Wymieniłem klocki z przodu i przeczyściłem tarcze. Udało sie piski ustały, no ale mamy grudzien i problem zaczyna sie od nowa, w takiej samej kolejnosci. Chyba jest to niemozliw ze klocki sa słabe i trzeba je wymienic czy moze to tarcze sa złe a moze zaciski?. Czy ktoś z Was miał taki problem i Jak sobie z nim poradził? Dzieki z góry za pomoc

Przypuszczam, że zacisk zaczyna blokować, tzn. tłok w zacisku i klocki trą o tarcze. Należy rozruszać tłoczek i prowadnice. Potem, jeśli nie ustapi, to szukać dalej.

Z doświadczenia wiem,że trzeba dobrze wyczyścić prowadnice(jarzma)klocków i nasmarować samo regulatory zacisków,ale smarem do układów hamulcowych(żaden grafitowy, czy łożyskowy) .No i muszą tłoczki zacisków lekko pracować.A i od czasu,do czasu zmyć hamulce ciepłą wodą z tego całego pyłu który się zbiera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...