Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

(N15) Problem z akumulatorem po podpieciu radia

covalic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Do tej pory jezdzilem bez radia w samochodzie. Kilka dni temu zdecydowalem sie jednak je podlaczyc. Puscilem przewod plusowy bezposrednio z aku a mase naturanie z karoserii. Jako ze podlaczenie jest poprzez iso jeden z plusow poszedl ze stacyjki. I teraz glowny problem, po dwoch dniach bateria padla mi do zera. Aku niespelna roczny, podlaczenie iso poprawne. Z alternatora wychodz napiecie ponad 14. Co moze byc problemem?

Cofam na 100%, poczatkowo podlaczylem oba plusy pod baterie ale jednym dniu juz czulem ze cos jest nie tak z aku wiec przepialem jeden pod stacyjke.

------

edit

------

Wlasnie podlaczylem swiezy aku, to co mi dalo do myslenia to fakt ze nawet przy odpalonym silniku, wlaczajac wycieraczki lub nawiew, przygasaja mi wskazniki na tablicy. To raczej nie powinno miec miejsca?

Co do wydymania aku przez radio to raczej tylko jak by było walnięte i zamiast pobierać miliampery na podtrzymanie pamięci waliło by bokiem pełnymi amperami jak żarówka :) Wystarczy miernik za 15 zł i można sobie wszystko zdiagnozować. Zmierzyć pobór radia i najlepiej też zrobić pomiar prądu na wyłączonym aucie, odłączyć klemę i wpiąć szeregowo miernik (powinno być coś około 0,05 A). Jak pobiera na postoju mało to kwestia akumulatora raczej nie wchodzi w grę. Może być problem z masą do aku lub alternatora albo z plusem. Piszesz, że jest 14V wiec teoretycznie układ jest sprawny i zostaje kwestia połączeń między elementami.

Po uzyciu miernika zbaranialem. Po podlaczeniu plusa oraz masy (nawet bezposrednio z aku) radio pobiera mi ponad 12V, nie wazne czy na glownym plusie czy na podtrzymaniu pamieci. Co ciekawe, radio jeszcze 4 dni temu jezdzilo w innym aucie i ten problem nie wystepowal.

Przy okazji, wg wszelkich schematow kostki iso, kabel zolty daje sie na stacyjke. Natomiast na tym radiu opisany jest jako backup, czyli jak dobrze rozumuje - podtrzymanie?

---edit---

Męczył mnie ten wczorajszy wynik więc go dzisiaj ponowiłem. Wczoraj było późno i zmęczenie nie pozwalało myśleć logicznie ;) Dzisiaj przy podłączonym radiu ale na 'czuwaniu' miernik wskazał mi 0,70mA. Po uruchomieniu radia, skoczyło do 1,4-1,7mA. Po pierwsze, przepiąłem przewody plusowe, moje 'radio' ma odwrotnie stałe 12 i podtrzymanie, wydaje mi się że to było przyczyną 'żarcia'. Zobaczymy później czy jest poprawa. Mam nadzieję że tak, jutro jadę w trasę z Białegostoku do Kołobrzegu, więc bateria by się przydała ;)

Dzięki za wszelkie sugestie, jutro dam znać o efektach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...