Gość wojtek30 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Witam jaki olejek stosujecie do swoich almerek 2,2 di czy kastrol 10w 40 bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Witam jaki olejek stosujecie do swoich almerek 2,2 di czy kastrol 10w 40 bedzie ok. Ja leje Castrol 10W40 ale Almerka 1.8 benzyna robi go szybko czarnym,,, Dodatkowe słyne branie oleju w 1.8 ... i myśle o zmianie oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Poczytajcie tutaj.... http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/62117-jaki-olej-do-22-dci/ post nr.16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 kiedys do audicy a4 zalałem castrolu a silnik zrobił sie jak sito cały zapackany olejem a do almy leje vavoline 10w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Tez polecam Valvoline 10w40, zalalem taki do siebie i silnik pracuje zdecydowanie ciszej, zrobilem 500km i jeszcze nie jest czarny, a poprzedni zrobil sie czarny po 100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ja używam Liqui Moly Leichtlauf high tech 5W40 i nie narzekam. Wydaje mi się, jeśli chodzi o olej to ważne aby go wymieniać na czas. Świeży olej w silniku to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 U siebie mam ELF 5/30 i wymieniam co 10-12tyś. Od zmiany do zmiany nie bierze aktualnie 227tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 jak wymieniałem valvoloine po 15tys. mechanik nie wierzył ze ma tyle przejechane olej wogole nie z czarniał zrobił sie ciemno brazowy dobry jest jeszcze motul po zalaniu lotusa moze sie maź wytracic na korku castrol szybko czarnieje i wypłukuje silnik przez co moze sie rozszczelnic mobil tez mozy byc polecam tez lac mixolu do ropki tak z 50gram na 10l zobaczysz a raczej usłyszysz róznice ponoc wydłuza to zywot pompy wtryskowej juz prawie rok tak jezdze na mixolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechalm Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 (edytowane) z mixolem ciekawe rozwiazanie, nie slyszalem o tym:) olej Orlen Platinum diesel 10w40, wymiana co max 14 tkm wazne by olej byl kupowany z pewnego zrodla, najgorsze sa w centrach handlowych, tesco itp, tam sa sprzedawane tureckie, a to jest gorsze od starego oleju:P(tak poiwiedzial gosc, ktory handluje olejami juz ponad 20 lat) Edytowane 2 Stycznia 2012 przez grzechalm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 do 2.2 dci raczej sie nie stosuje ze wzgledu na commom rail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) jacek22 przypuszczam, że masz na mysli tą dolewkę mixolu do ON??? Za bardzo nie chciałem się wypowiadać na ten temat, bo na forum już dużo napisano - że to już nie te czasy i mixolu się nie dolewa. To nie dwósów, a wiadomo, że mixol jak i każdy inny olej na zimnym gęstnieje. Więc jedno zaprzecza drugiemu. Po co lać środki na "rozcięczenie" paliwa lub wytrącanie się parafiny, jeśli mixolem to wszystko zabeszcześcimy????? A wiadomo i jest wręcz wskazane, aby i że pompy muszą mieć płynne i rzadkie smarowanie, a co się z tym wiąże, to oraz chłodzenie, tym bardziej z turbiną.!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie wszędzie pomagają "metody babuni" w dzisiejszych czasach. Edytowane 3 Stycznia 2012 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 masz racje nie wszedzie pomaga ale w 2.2di jest jeszcze zwykła pompa rotacyjna boscha ktorej mixol nie przeszkadza a leje zwykły taki jak do motocykli w dci jest inna pompa nowsza ktorej to nie pomoze wrecz moze zaszkodzic a coraz to bardziej zaostrzone normy co do zawartosci siarki w ropie, wysuszyły ja skracajac zywotnosc pomp wtryskowych a w zbyt mocno jak to nazwałes "rozcienczonych" paliwach pompa ma problem z utrzymaniu wysokiego cisnienia przez co ciezko pali nie jestem pewien ale olej zapobiega sie wytracaniu parafiny bo co by sie działo w silniku gdyby olej sie warzył przy niskich temperaturach a te 50 gram na 10l to chyba nie duzo i co jakis czas mozna dolac cos do czyszczenia wtryskow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pemo_ Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Leje 10W40 Shella, wymiana co 20000 km, silnik suchy i nic nie ubywa. Wczoraj wymieniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 W przypadku diesla i 10W40 20tys. km to trochę za dużo... W dieslu, w oleju zbiera się sporo sadzy (dlatego szybko robi się czarny), 10 - 12tys. km to takie optimum jazdy na tym oleju. 10W40 jest tanim olejem, warto go zmieniać częściej, niż te 20tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Dąbczak Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam, Prośba o podpowiedź jaki olej i ile wchodzi do Almera N16 benzyna 1,5 (czy 5W 40 będzie dobry ?) mam tez pytanie czy olej wymienić dopiero po określonym przebiegu,czy po określonym czasie. Pytam bo przebieg mam niewielki ok.3tyś,ale minęło prawie1,5 roku od poprzedniej wymiany (braków nie mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam, Prośba o podpowiedź jaki olej i ile wchodzi do Almera N16 benzyna 1,5 (czy 5W 40 będzie dobry ?) mam tez pytanie czy olej wymienić dopiero po określonym przebiegu,czy po określonym czasie. Pytam bo przebieg mam niewielki ok.3tyś,ale minęło prawie1,5 roku od poprzedniej wymiany (braków nie mam) Olej powinno wymieniac się co ~ 10-15tys lub co rok. Jeżeli nie masz wycieków, oraz nie dolewasz(nie spala oleju) to zalej 5w30. Taki jest zalecany. Wchodzi 2.8L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz89 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Olej powinno wymieniac się co ~ 10-15tys lub co rok. Jeżeli nie masz wycieków, oraz nie dolewasz(nie spala oleju) to zalej 5w30. Taki jest zalecany. Wchodzi 2.8L. Olej powinno wymieniac się co ~ 10-15tys lub co rok. Jeżeli nie masz wycieków, oraz nie dolewasz(nie spala oleju) to zalej 5w30. Taki jest zalecany. Wchodzi 2.8L. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez Łukasz89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Ja zalewam 5w40. Aktualnie Mobil HC synth, ale w tym roku skuszę się na Total Quartz 9000 Energy. silnik 2,2di, przebieg 243tys. co do dolewek mixolu do ON - ponoć pomaga pompom rotacyjnym (DI), ale lepiej użyć syntetycznego oleju 2T do motocykli - lepiej smaruje, więc wystarcza mniejsza ilość - i tylko latem. Ja jeszcze nie dolewałem, ale rozważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KromaXXL Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 A co sądzicie o Shell helix 5w40 i 10w40 ? Ostatnio shell wypuścił 3 odcinkową serie filmów na discovery gdzie przemierzano ekstremalnie chłodne i gorące miejsca Nissanem patrolem zalanym własnie tym olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Czym był na prawdę zalany to nie wiemy, za to wiadomo, że Patrola ciężko zabić Ale shell raczej lipny nie jest, choć nie mam zaufania do polskiej dystrybucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi