Gość Sako Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 No cóż słychać właśnie przy przyśpieszaniu, więc pod obciążeniem, na pozostałych biegach jakoś nie słychać, albo ja głuchne. Podjadę do serwisu i zobaczymy co jest granę. chciałbym się cieszyć jazdą tym autem bo mi podpasowało. Mam nadzieję, że nie wybulę mega kasy za tą naprawę. Ile Ciebie kosztowała naprawa? W ASO czy w jakimś prywatnym? Ja się chyba nie zdecyduję na ASO, kasą nie śmierdzę Zaklad prywatny, w Raszynie (ul. Przygodowa 14). Robione sprzeglo i skrzynia: Ceny netto z faktury: Lozysko walka skrzyni biegow: 92 pln Lozysko walka glownego: 2x 138 pln Lozysko: 100 pln Kanal do skrzyni biegow: 6 pln Uszczelniacz tyl: 31 pln Sprzeglo komplet: 333 pln Robocizna 600 pln (w tym 2 krotne wyjmowanie skrzyni, przy pierwszym robili sprzeglo, przy drugim skrzynie) Razem 1438 PLN netto Sprzeglo i tak juz sie konczylo, a w skrzyni przy takiej robocie nie oplaca sie wymieniac 1 lozyska - wyminilem wszystkie. Lozyska sa oryginalne. U mnie jęczenie skrzyni (chyba) występuje gdy podpędzę go na 2 i zacznę hamować silnikiem. Tylko wtedy wystepuje takie wycie łuuuuuuu dosyć wysokie i obniżające dźwięk ze spadkiem obrotów. Na jałowym tego nie zanowowałem, ale wogóle to jakoś ciężko biegi chodzą, jakby bez olejku Przebieg niby 60 tys, ale nie wykluczone że 1060 tys Z tego co pamiętam to wyją uszkodzone łożyska ale chce się upewnic. Co do tej usterki to sie nie wypowiadam, bo objawy sa zupelnie inne Typowe uszkodzenia lozysk objawiaja sie od niskich biegow i zanikaja wyzej, lub analogicznie od gornych - zalezy ktore lozysko pada Jesli masz takie objawy tylko na 2 biegu, to jest to conajmniej dziwne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario_k3 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Tutaj link jak ja ćwiczyłem skrzynię i ile mnie to kosztowało: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...Arzenie+skrzyni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo1980r Opublikowano 15 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Mialo to byc lozysko w prawym kole a mechanik mowi ze halas jest ze skrzyni biegow,wyjecie+rozebranie 800€,skrzynia z drugiej reki 600€ tyle wiem po wizycie u Irlandzkiego mechanika. Halas o ktorym mowie przypomina jakby wiatrak na 1,2 biegu cykliczny odglos ktory wzrasta z predkoscia,na luzie jakby ciszej ale tez slyszalne. Czyzby wycieczka do Siedlec z Irlandii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 odswieze watek :] Mam taki swist/wycie - bardzo wysokie tony. Pojawia sie to od ok 3000rpm :] a czestotliwosc zwieksza sie ze wzrostem rpm - na wszystkich biegach. Ma ktos pomysl ktore lozysko i gdzie ? :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 Mam taki swist/wycie - bardzo wysokie tony. Pojawia sie to od ok 3000rpm :] a czestotliwosc zwieksza sie ze wzrostem rpm - na wszystkich biegach. Jeśli faktycznie to pochodzi ze skrzyni i ty to słyszysz to masz szansę uratować tę skrzynię. Ci co szukali bądź szukają skrzyni - nie słyszeli. Łożyska na wałku napędowym. "Normalna" awaria tych skrzyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WONSKI Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 witam co te wynalazki japonskie maja takie problemy z tymi skrzyniami :?: mialem takie wynalazki niemieckie jak golf 2 bmw 3 i te auta mialy przejechane jeden 200 tys. drugi blisko 300 i nic w tamtych skrzyniach nie robilem bylo ok nawet sam sie dziwilem ze uzupelniac oleju nie musialem ubytkow nie bylo. a jak kupilem almerke to szok :kosci: zrobilem 2000 i padla skrzynia szum wycie i takie tam kupilem uzywke jak sugerowali mechanicy i uzywka tez byla padnieta kolejne koszty :!!: :028: juz mialem dosc tego trupa :!!: az w koncu trafilem na forum na warsztat w SIEDLCACH i wyslalem skrzynie po 3 dniach mialem ja spowrotem i kosztowalo mnie to 400 + moj mechanik olej i masa moich nerwow. JESZCZE JEDEN NR WYWINIE MI MOJA ALMERA I WROCE DO NIEMIECKICH WYNALAZKOW BMW :!: BO NAWET CZESCI DO BMW SA TANSZE NIZ DO ALMER :!: A MOJA BMKA NIE WPEDZILA MNIE W TYLE NIEPLANOWANYCH KOSZTOW W CIAGU 3 LAT JAZDY CO ALMERA W CIAGU 3 MSC :!: :!: :!: [ Dodano: Nie 10 Lut, 2008 14:23 ] JAK MOZNA NAZWAC AWARIE SKRZYNI BIEGOW ZA NORMALNA:!: :!: :!: TO PRZECIEZ NIE JEST NORMALNE :!: :!: :028: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 JAK MOZNA NAZWAC AWARIE SKRZYNI BIEGOW ZA NORMALNA:!: :!: :!: TO PRZECIEZ NIE JEST NORMALNE :!: :!: :028: Dla mnie normalką (w cudzysłowie) jest usterka, która z jednostkowej przechodzi w seryjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekcrs6 Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 Witam Mi również chyba umiera skrzynia w sunny GA16DE - Jak auto jest zimne i odpalam to słychać chrobotanie ze skrzyni na jałowym. Dzwiek ten robi się głosniejszy przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu. Dzwiek ten zanika po jakims czasie pracy silnika. A jak byloby tego malo skrzynia genreuje ogromne opory na zimno-jak jest mróż i puszcze szybko sprzegło NA JAłOWYM to auto lekko sie potoczy do przodu!!!! Czy to już bedzie koniec skrzyni?? czy jest jeszcze jakaś szansa, ze jeszcze pochodzi jakis czas??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extradd Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 WitamMi również chyba umiera skrzynia w sunny GA16DE - Jak auto jest zimne i odpalam to słychać chrobotanie ze skrzyni na jałowym. Dzwiek ten robi się głosniejszy przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu. Dzwiek ten zanika po jakims czasie pracy silnika. A jak byloby tego malo skrzynia genreuje ogromne opory na zimno-jak jest mróż i puszcze szybko sprzegło NA JAłOWYM to auto lekko sie potoczy do przodu!!!! Czy to już bedzie koniec skrzyni?? czy jest jeszcze jakaś szansa, ze jeszcze pochodzi jakis czas??????? Masz kolego coś nie tak z olejem, jest za gęsty.Wymień i zalej jak najżadszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekcrs6 Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 no własnie tez tak myslałem nad tym olejem...jak zmieniałem sprzegło wymieniłem tez olej...i byc moze za mało go porostu wlałem. Doleje, jak nie pomoże to spuszcze i zaleje nowego. Lałem wtedy fuschs'a...gościński w sklepie powiedział mi , ze ten bedzie najlepszy. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extradd Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 no własnie tez tak myslałem nad tym olejem...jak zmieniałem sprzegło wymieniłem tez olej...i byc moze za mało go porostu wlałem. Doleje, jak nie pomoże to spuszcze i zaleje nowego. Lałem wtedy fush'a...gościński w sklepie powiedział mi , ze ten bedzie najlepszy. Dzieki za pomoc W sklepie polecają to co im zalega na półkach.Oni z tego żyją i to leży w ich interesie wcisnąć towar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WONSKI Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 KOLEGO WLEJ DO SKRZYNI SYNTETYK ALBO POLSYNTETYK I PROBLEM Z TOCZENIEM ZNIKNIE WOGOLE NIE LEJ MINERALA :!: JA MAM POLSYNTETYK I TAKICH PROBLEMOW NIE MAM POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Mam taki swist/wycie - bardzo wysokie tony. Pojawia sie to od ok 3000rpm :] a czestotliwosc zwieksza sie ze wzrostem rpm - na wszystkich biegach. Jeśli faktycznie to pochodzi ze skrzyni i ty to słyszysz to masz szansę uratować tę skrzynię. Ci co szukali bądź szukają skrzyni - nie słyszeli. Łożyska na wałku napędowym. "Normalna" awaria tych skrzyń. A skad wiesz, ze nie lozysko na wale wejsciowym skrzyni biegow ? Przy najblizszej okazji sprawdze czy na postoju na luzie tez ten dzwiek slychac - to sie wyjasni...Ale raczej masz racje - bo dodatkowo mi lekko wyje na luzie przy predkosci 70km/h-niezaleznie od wcisniecia sprzegla dzwiek jest ten sam. (chociaz to tez moze byc lozysko przekladni glownej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B12 Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 A skad wiesz, ze nie lozysko na wale wejsciowym skrzyni biegow ? Prawo serii, ale jako gratis też może dojść. Od wiórów z tych od wałka napędowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawel2611 Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 Czesc Posiadam N15 i u mnie tez skrzynia tak jeczala , jak sie pozniej okazalo, poszlo łozysko w skrzyni, to najszybciej je wymien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klajgus Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 Posiadam N15 i u mnie tez skrzynia tak jeczala , jak sie pozniej okazalo, poszlo łozysko w skrzyni, to najszybciej je wymien. witam. czyli rozumie ze ty nie zdarzyłeś wymienić tego łożyska przed defektem skrzyni?? jeśli tak to jak długo śmigałeś z hałasującą skrzynia?? kurde mi kiedyś tylko na 3ce taki specyficzny dźwięk wydawała jak jechałem powoli z leciutko wciśniętym gazem, a teraz to zaczynam słyszeć to już na piątym biegu nie wiem czy muszę sie spieszyć czy mogę do wakacji jeszcze przeciągnąć.Dodam ze jak auto zimne to jest prawie OK pewnie olej gesty jeszcze, Olej oczywiście jakieś 20 tys. temu wymieniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WONSKI Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 no niestety mysle ze do wakacji nie dojezdzisz na tych lozyskach w skrzyni u mnie bylo to samo i jak zaczela jeczec to z tygodnia na tydzien bylo glosniej az w koncu nie do wytrzymania no chyba ze jezdzisz nie duzo bo ja jezdzilem 2msc. tylko ze w ciagu tych dwoch msc. zrobilem 2 tys.km. znajdz na forum tel. i adres do Siedlec ja tam naprawialem polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 ja zrobilem narazie ok 3000km od uslyszenia tego swistu/wycia (od 3tys rpm slyszalne i zwieksza czestotliwosc razem z obrotami). Za to tylko 200km od uslyszenia lekkiego wycia na luzie przy 70km/h - na razie nic sie nie pogarsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nedd Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Jeśli chodzi o to jak długo możesz jeździć - znam człowieka, który to olał, zrobił ok 2 tys km i padła mu skrzynia. Opiłki z tego padniętego łożyska zrobiły swoje- były wszędzie. Dlatego jak mnie padło to łożysko to nie ruszałem samochodu do naprawy- stał i rdzewiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 czyli jak sie spusci olej i beda opilki - wtedy wiadomo na pewno, ze padlo lozysko jakies :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klajgus Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Jeśli chodzi o to jak długo możesz jeździć - znam człowieka, który to olał, zrobił ok 2 tys km i padła mu skrzynia. Opiłki z tego padniętego łożyska zrobiły swoje- były wszędzie. witam, dzięki za sugestie ,ale nie wiem czy dokładnie ja to napisałem , bo nie sądze żeby moje łożyska były w takim stanie zęby sie już rozpadały (opiłki) to był by inny dźwięk chyba , ja mam podrostu takie coś jak w dużych fiatach wył most , tylko kilkanaście razy ciszej, ale to jest taki właśnie dźwięk, nie ma jakiegoś gwizdu czy zgrzytów narastających wraz z wzrostem obrotów. Najlepiej zadzwonię do Siedlec i pogadam z tym mechanikiem on pewnie będzie wiedział czy muszę sie spieszyć czy nie, za odpowiedzi wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 a to sie upewnij czy to przypadkiem opony tak nie wyja. Taki dzwiek jak most z fiata to wydaja moje zimowe opony :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość P__S Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Witajcie, Czytam o tym jeczeniu skrzyn i nie wiem co myslec. Moze po prostu jeczenie jeczeniu nierowne. Dokladnie rok temu kupilem almere (salse) rocznik 99, z przebiegiem 104tys. Skrzynia troche jeczala na dwojce, mniej na trojce. Nie uwazalem tego za specjalnie podejrzane, bo wydawalo mi sie, ze podobne jeczenie slyszalem w innych samochodach, nie nissanach. Jeczenie bylo slyszalne podczas zmniejszania predkosci przy stopniowym (wlasnie nie naglym) zwalnianiu pedalu gazu, na dosc niskich obrotach silnika (mniej niz 2tys). Dzisiaj mam na liczniku 120tys. i skrzynia, wydaje mi sie, zachowuje sie tak jak rok temu. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elgreen Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 widac jakies lozysko wyje i stan sie nie pogarsza. Ja tam sie nie znam - nie wiem jakie uszkodzenia w lozysku moga wywolac wycie i czy to wplywa destrukcyjnie na inne lozyska skrzyni...u mnie tez juz 3000km przejechane od stwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nedd Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 u mnie jęczało przy ruszaniu 1, 2,i 3 bieg potem nie było słychać. Przy wciśniętym sprzęgle ten dziwny dźwięk nie występował. Pad łożyska nastąpił przy 130 tys. Oczywiście nie od razu poleci skrzynia, ale jak nie dziś to jutro. Nie naprawiając samochodu nie zbliżasz się do rozwiązania problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi