binladen Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 u mnie jak padły łożyska to nic nie jenczało tylko stukało najpierw przy ruszaniu a po około 5 tyś km padła całkiem :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Mój tato ma Almerę N15 '98 152kkm przejechane (I własciciel, do 105kkm serwisowane w ASO Sobczyk, od 105 w Bosh Service Mucha - ex ASO Nissan) - w maju delikatnie zaczela jęczeć skrzynia biegów, teraz jęczenie jest dość mocne słyszalne spokojnie na 1-2 biegu na 3 tato słyszy (ja jeżdze polonezem, więc różne dziwne dzwięki mogą do mnie nie docierać :twisted: )Mój mechanik zasugerował, iż może to być problem z olejem - dziś tato olej wymienił i nic to nie dało. ex-ASO nissana (bosh service mucha, częstochowa) zasugerował uszkodzenie skrzyni, oraz informacje ze naprawa moze byc nie oplacalna... Ktos sie spotkal z czyms takim - szukalem tutaj na forum ale nic nie znalazlem... to na sto % łożyska w skrzyni. ja naprawiłem(wymiana łożysk plus olej +sprzęgło-800zł)jeżdzę ponad rok i jest super.skrzynia jak nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klajgus Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Ja tez sie zdecydowałem na naprawę skrzyni, w czwartek sie biorę, części już pozamawiane zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WONSKI Opublikowano 10 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Ja tez sie zdecydowałem na naprawę skrzyni, w czwartek sie biorę, części już pozamawiane zobaczymy co z tego wyjdzie witam a jak tam z Siedlcami dzwoniles dowiedziales sie czegos czy naprawiasz gdzies we wlasnej okolicy i ile to cie bedzie kosztowalo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klajgus Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Dogadałem sie z kolegą i będziemy razem robić ciekawe co z tego wyjdzie, myślę ze będzie OK bo już kilka skrzyń kiedyś rozkręcałem, myślę ze ta z almery nie będzie jakimś wynalazkiem. Nie zdecydowałem sie na Siedlce bo to dla mnie za długo jednak mam już wszystkie części i plan jest taki żeby w jeden dzień to zrobić Zobaczymy co z tego wyjdzie. Koszty to tak na razie, komplet sprzęgła 310 zeta i 3 łożyska coś około 80-90 zl. no i browar muszę jeszcze kupić [ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 22:23 ] A wiec skrzynia już zrobiona, nie było aż tak trudno i udało sie to w 7 godzin.Wymienilem te 3 łożyska o których jest mowa w tym temacie. Rezultaty są zadowalające, lecz ciągle jeszcze delikatnie ją słychać, podejrzewam ze to te 2 łożyska na mechanizmie różnicowym, żałuje, że ich tez nie wymieniłem, jednak i tak jest o wiele ciszej niż było wcześniej. Poza tym to wymieniłem od razu komplecik sprzęgła i tu taka moja przestroga , kilka wątków niżej jest temat o sprzęgle , koledzy polecają aisin kn-004 ja właśnie takie kupiłem i nie jestem zadowolony sprzęgło zachowuje sie jak by już sie "kończyło" musiałem na maksa poluźnić linkę zęby przestało sie ślizgać :< a bierze na samej gorze tak samo jak stare podejrzewam ze docisk jest jakiś kiczowaty, dodam ze stary (oryginalny) docisk wygląda po 165tys, wzorowo :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WONSKI Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 ja nie wiem do konca jak to jest z tymi olejami w skrzyniach do konca szukalem w katalogach i instrukcji obslugi i w kazdej pisze ze do N15 ma byc wlany olej o symbolu 80W90 :/ :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nitty Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Witam U mnie po wymianie sprzędła w grudniu tez pojawil sie dziwny dzwiek. Przy ruszaniu na 1 i na 2 slychac chrobotanie, jak sie przygazuje i na wyzszych biegach to cichnie i ginie. Po odpaleniu silnika tez slychac podobny dzwiek, jak wcisne sprzeglo to cichnie ten dzwiek. Jezeli to skrzynia to trzeba szybko cos z tym zrobic czy mozna jeszcze troche pojezdzic (nie mam teraz za bardzo kasy na to ;-(). N15 1,4l '97 rok. Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Q Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Jak ktoś chce to mam skrzynie do GA16DE. Stan bajka. Świerze sprzęgło. Tanio oddam Jak ktoś chętny to PW. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi