Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Jęcząca skrzynia biegów

Gość kowalma
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie jak padły łożyska to nic nie jenczało tylko stukało najpierw przy ruszaniu a po około 5 tyś km padła całkiem :diabel:

Mój tato ma Almerę N15 '98 152kkm przejechane (I własciciel, do 105kkm serwisowane w ASO Sobczyk, od 105 w Bosh Service Mucha - ex ASO Nissan) - w maju delikatnie zaczela jęczeć skrzynia biegów, teraz jęczenie jest dość mocne słyszalne spokojnie na 1-2 biegu na 3 tato słyszy (ja jeżdze polonezem, więc różne dziwne dzwięki mogą do mnie nie docierać :twisted: )

Mój mechanik zasugerował, iż może to być problem z olejem - dziś tato olej wymienił i nic to nie dało.

ex-ASO nissana (bosh service mucha, częstochowa) zasugerował uszkodzenie skrzyni, oraz informacje ze naprawa moze byc nie oplacalna...

Ktos sie spotkal z czyms takim - szukalem tutaj na forum ale nic nie znalazlem...

to na sto % łożyska w skrzyni. ja naprawiłem(wymiana łożysk plus olej +sprzęgło-800zł)jeżdzę ponad rok i jest super.skrzynia jak nowa

Ja tez sie zdecydowałem na naprawę skrzyni, w czwartek sie biorę, części już pozamawiane zobaczymy co z tego wyjdzie
witam a jak tam z Siedlcami dzwoniles dowiedziales sie czegos czy naprawiasz gdzies we wlasnej okolicy i ile to cie bedzie kosztowalo ?

Dogadałem sie z kolegą i będziemy razem robić :) ciekawe co z tego wyjdzie, myślę ze będzie OK bo już kilka skrzyń kiedyś rozkręcałem, myślę ze ta z almery nie będzie jakimś wynalazkiem. Nie zdecydowałem sie na Siedlce bo to dla mnie za długo jednak :( mam już wszystkie części i plan jest taki żeby w jeden dzień to zrobić :) Zobaczymy co z tego wyjdzie. Koszty to tak na razie, komplet sprzęgła 310 zeta i 3 łożyska coś około 80-90 zl. no i browar muszę jeszcze kupić :D

[ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 22:23 ]

A wiec skrzynia już zrobiona, nie było aż tak trudno :) i udało sie to w 7 godzin.Wymienilem te 3 łożyska o których jest mowa w tym temacie. Rezultaty są zadowalające, lecz ciągle jeszcze delikatnie ją słychać, podejrzewam ze to te 2 łożyska na mechanizmie różnicowym, żałuje, że ich tez nie wymieniłem, jednak i tak jest o wiele ciszej niż było wcześniej. Poza tym to wymieniłem od razu komplecik sprzęgła i tu taka moja przestroga , kilka wątków niżej jest temat o sprzęgle , koledzy polecają aisin kn-004 ja właśnie takie kupiłem i nie jestem zadowolony :( sprzęgło zachowuje sie jak by już sie "kończyło" musiałem na maksa poluźnić linkę zęby przestało sie ślizgać :< a bierze na samej gorze tak samo jak stare :( podejrzewam ze docisk jest jakiś kiczowaty, dodam ze stary (oryginalny) docisk wygląda po 165tys, wzorowo :!:

ja nie wiem do konca jak to jest z tymi olejami w skrzyniach do konca szukalem w katalogach i instrukcji obslugi i w kazdej pisze ze do N15 ma byc wlany olej o symbolu 80W90 :/ :?:

• 1 rok później...

Witam

U mnie po wymianie sprzędła w grudniu tez pojawil sie dziwny dzwiek. Przy ruszaniu na 1 i na 2 slychac chrobotanie, jak sie przygazuje i na wyzszych biegach to cichnie i ginie. Po odpaleniu silnika tez slychac podobny dzwiek, jak wcisne sprzeglo to cichnie ten dzwiek. Jezeli to skrzynia to trzeba szybko cos z tym zrobic czy mozna jeszcze troche pojezdzic (nie mam teraz za bardzo kasy na to ;-(). N15 1,4l '97 rok. Z góry dziekuje za pomoc.