Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Remont silnika-Proszę o poradę 1.8

Gość Pyraldinho23
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pyraldinho23

Witam mam P-11 po lifcie i pewien problem z silnikiem, a mianowicie przepala mi olej silnikowy.Bylem u mechanika i stwierdzil ze remont silnika jest potrzebny rozplanowac glowice na nowo itd koszt-1500zł co myslicie na ten temat??jaka moze byc inna przyczyna spalania tego oleju???

planowanie głowicy niema nic wspólnego z braniem oleju, jest potrzebne przy składaniu silnika.

jaki masz silnik i ile oleju bierze że chcesz go remontować ?

a co dokładnie chciał robić ten mechanior ?

olej może brać przez pierścionki, albo uszczelniacze zaworowe.

Dokładnie, ale jeżeli spala w dużych ilościach i kopci to bedą prędzej pierścienie z doświadczenia i na logike. Ale jak juz robić taką majsterke to pierścienie i uszczelniacze zaworowe, planowanie głowy, dotarcie zaworów, odrazu bym panewki robił jak juz tłoki rozkręcane, nowa uszczelka pod głowice. Wiadomo oleje filtry i płyny.

Gość Pyraldinho23

silnik 1.8 oleju wziął mi 4litry od wrzesnia takze mysle ze to sporo ale kopcic nie kopci to co napisal mechanikadam powiedzial mi wlasnie ten mechanik nie wiem co o tym w sumie myslec znam go dosc dobrze i mysle ze sciemy by mi nie walił

niestety ja przestałem wierzyć w remonty żaden mechanik nie ma technologi na to np dla przykładu

wymiana panewek ciągnie za sobą szlif na wymiar remontowy 1 szlif u nas robi sie na 25 setek a drugi 50 setek ,,,a w japoni 12.5 i 25 ,,,,czyli połowę mniej ,,,,dokładniej ,,,,,,

jak jest sprytny mechanik to ja bym panewek nie ruszał tz odkręcił tak jak są głowę sciągnął ił dać nowe pierscienie nominalne i zrobić głowicę nowe uszczelniacze to nie majątek ,,,, i skoro nie wyciąga silnika a wystarczy sciągnąć głowicę i miski od dołu ny tłoki po wyciągać to dla mnie strasznie daleko do 1500 zł ... ew jak dla mnie bym jeszcze zaryzykował i dał jak masz olej syntetyk przeszedł na półsyntetyk i pojeżdził troszkę np

daj Valvoline 10w.40 .... i zobacz co sie dzieje ...a policz ile zrobiłeś tys kilometrów na tych 4 litrach ,,,

wymiana panewek ciągnie za sobą szlif na wymiar

nie zawsze, je kiedyś jak panewki stukały (waliły) nie szlifowałem tylko założyłem nowe (nominalne) panewki i silniczek pracował cichutko i pięknie trzymał ciśnienie.

pojeździłem tak dwa lata i auto poszło dalej, kupcy słuchali i słuchali, ale żadnego stuku z dołu nie usłyszeli.

Generalnie wszytkie QG18 maja problem. Gladz cylingorw wyglada jak by ktos przejechal po niej szlifirka. Wymina short engine i pierscieni. nic sie na to nie poradzi. Ten model tak juz ma.

Pewien jesteś, że w każdym QG18DE który bierze olej gładzie są zjechane? Bo na gładzie to już nic się raczej poradzić nie da..

Nissan jak auta byly na gwarancji wymienial krotki silnik bo nie szlo inaczej. Wszytkie QG18 maja ten problem. Jak sa delikatnie uzywane to spalanie oleju nie jest duze, ale generalnie widzialem setki tych silnikow w calej europie z tym problemem. Nie projektowalem tego cholerstwa , ale metode naprawy wiec jestem pewien. Nissan wydal nowy krotki silnik i pierscienie co rozwiazalo problem.