Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

problem ze składaniem lusterek

Gość jarecki123
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarecki123

Szanowni Państwo proszę o pomoc w pewnym problemie technicznym mam nissan qq tecna z 2008. użytkuję go od pół roku i jesienią po pierwszych opadach deszczu wystąpił problem ze składaniem lusterek. Lusterka bądź to nie chcą się złożyć po naciśnięciu klawisza bądź co gorzsze rozłożyć po złożeniu. Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Szanowni Państwo proszę o pomoc w pewnym problemie technicznym mam nissan qq tecna z 2008. użytkuję go od pół roku i jesienią po pierwszych opadach deszczu wystąpił problem ze składaniem lusterek. Lusterka bądź to nie chcą się złożyć po naciśnięciu klawisza bądź co gorzsze rozłożyć po złożeniu. Czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Napisz coś więcej, czy słychać działanie silniczków a lusterka się nie ruszają czy po naciśnięciu guzika w ogóle nic się nie dzieje? Czy wcześniej były jakieś zwiastuny usterki - lusterka zamykały się z trudem, wydawały dziwne dźwięki?

Czy działa ogrzewanie lusterek? Czy działa elektryczna regulacja lusterek?

Wygląda mi to na brak zasilania silniczków. Moze masz uszkodzoną instalację? Może jakis "dzwon" w między czasie :) i komuś nie chciało sie dobrze zaizolowac przewodów bo jak piszesz problem występuje podczas opadów deszczu.

• 1 miesiąc temu...
Gość jarecki123

Napisz coś więcej, czy słychać działanie silniczków a lusterka się nie ruszają czy po naciśnięciu guzika w ogóle nic się nie dzieje? Czy wcześniej były jakieś zwiastuny usterki - lusterka zamykały się z trudem, wydawały dziwne dźwięki?

Czy działa ogrzewanie lusterek? Czy działa elektryczna regulacja lusterek?

po naciśnięciu klawisza cisza po jakimś czasie reagują ale nie ma na to reguły

nie wiem jak otworzyć lusterko i czy jedno jest tzw masterem czy zasilanie do obu idzie oddzielnie

Wygląda mi to na brak zasilania silniczków. Moze masz uszkodzoną instalację? Może jakis "dzwon" w między czasie :) i komuś nie chciało sie dobrze zaizolowac przewodów bo jak piszesz problem występuje podczas opadów deszczu.

samochód był uszkodzony

po naciśnięciu klawisza cisza po jakimś czasie reagują ale nie ma na to reguły

nie wiem jak otworzyć lusterko i czy jedno jest tzw masterem czy zasilanie do obu idzie oddzielnie

podaj maila na PW to wyslę Ci część manuala dotyczaca lusterek

• 1 rok później...

Witam

mam problem z lewym lusterkiem, które nie chce się składać (prawe się składa) wydaje mi się, że przyczyną może być silniczek lusterka, ale co ciekawe szkło tego lusterka da się regulować elektrycznie. Niestety nie wiem czy w lusterku są dwa silniczki osobno działające, czy jest inna przyczyna tego, że lusterko nie chce się składać.

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam

Do regulacji jest inny silniczek niż do składania. Jak się nie mylę to do regulacji są nawet dwa (góra-dół i lewo-prawo).

To ja mam problem z lusterkami po umyciu auta nie reagują tzn zaraz po umyciu zazwyczaj wszystko ok (automat rozłoży lusterka i złoży) niestety po odstaniu w garażu kilku godzin lusterka się nie rozkładają przełącznik nie reaguje ( martwe wszystko silniczki nie ruszają ) nie wiem czy to moduł winny czy właśnie instalacja ? Miał może ktoś taki problem?

• 5 tygodni później...

Witam

mam problem z lewym lusterkiem, które nie chce się składać (prawe się składa) wydaje mi się, że przyczyną może być silniczek lusterka, ale co ciekawe szkło tego lusterka da się regulować elektrycznie. Niestety nie wiem czy w lusterku są dwa silniczki osobno działające, czy jest inna przyczyna tego, że lusterko nie chce się składać.

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam

Właśnie zabrałem się za wymianę  uszkodzonego silniczka składającego lusterko. Kupiłem na Allegro uszkodzone lusterko ze sprawnym silniczkiem        i zacząłem je rozkładać, żeby wyjąć silniczek i konsternacja. Nie daje się wyjąć silniczka bez zniszczenia lusterka w każdym razie ja nie wiem jak to zrobić. Czy ktoś miał podobny problem i znalazł jakieś rozwiązanie?

• 1 miesiąc temu...

Podepnę się.

Czy w wersji Tecna składanie lusterek jest manualne czy może manualnie i automatycznie, ponieważ przysick można ustawić w 3 pozysjach(składania, środek(być może właśnie tu automat) i rozkładanie)??? Jeżeli można automatycznie to jak mogę swoje naprawić??

Co chcesz rozumieć po przez "manualne"? Chodzi o manualne przyciskiem, czy manualne czyli każde lusterko z osobna siłą mięśni :) QQ standardowo nie ma automatu składającego lusterka, nawet w wersji Tekna. Moduł taki można kupić na ebayu i wtedy 3 funkcyjny klawisz sterowania lusterkami ma zastosowanie, czyli: Górne położenie - lusterka stale rozłożone,  środkowe - lusterka składane automatycznie po 15sekundach od wyłączenia stacyjki i rozkładane po włączeniu stacyjki w pozycję I, dolne- lusterka stale złożone. 

• 3 miesiące temu...
  • 4 lata później...

Odgrzeję kotleta. Nastąpiła pierwsza awaria qq od miesiąca użytkowania. Przestało się składać lusterko kierowcy. Nie słychać silnika, nie reaguje. Prawe działa bez problemu. Co się mogło stać? Silnik się spalił? A mówiłem kobiecie-nie używaj takich rzeczy jak elektryczne lusterka, szyby i inne rzeczy napędzane prądem, podczas zimy.

Miałem podobny przypadek.Złożyłem lusterka, byłem w nocy w pracy było -20 i rano jedno się  się nie rozłożyło..Silniczka nie było słychać, po dobie w garażu zadziałało.Chyba silniczek ma zabezpieczenie przed spaleniem.

Mam nadzieję, że ma zabezpieczenie. Będę musiał też pojechać gdzieś w cieplejsze miejsce, albo... poczekać do wiosny.

A przy okazji, w jakiej pozycji powinien być normalnie przycisk przy rozłożonych lusterkach? W neutralnej, czy tej która odpowiada rozłożonym lusterkom. I podobnie w pozycji złożonej? Wydaje mi się, że nie ma to znaczenia, ale może jednak ma?

Wydaje się że w neutralnym położeniu ale pewności nie mam. Auto sprzedałem a jestem tu tak z przyzwyczajenia. Ja  spryskałem lusterka odmrażaczem do szyb. Tak generalnie zamarzły obydwa ale jedno po użyciu odmrażacza puściło. Drugie niestety nie i moja pierwsza myśl spalony silnik.

W zimie liczę operacji niepotrzebnych ograniczyć do minimum. Stare prawidłowo, które w „poprzednich czasach” znali wszyscy.

Przy ujemnych temperaturach plastiki lubią pękać, szędobylska woda zamarza a to pierwszy krok do uszkodzenia delikatnych mechanizmów.

Wczoraj było trochę cieplej i lusterko ruszyło. Tak więc oba są sprawne.

• 2 miesiące temu...

Jakiś czas temu w jakimś temacie był przedstawiony schemat automatu do lusterek, nie mogę go powtórnie namieżyć, jeśli ktoś pamięta prosiłbym o link

O ten co sam zrobił,. Lusterka zamykają się po wył zapłonu. Ale ten od chińczyka też bym zobaczył

• 2 tygodnie później...

Podepne sie pod temat, bo nie chce zakladac osobnego.

Zaobserwowalem (jak dotad dwukrotnie) problem z prawym lusterkiem. Oba lusterka mam ustawione w pozycji rozlozonej. Jednak zdarzylo sie juz ze po zapaleniu silnika bylo slychac silniczek z prawego lusterka (jakby rozkladal lusterko), po czym lusterko drgnelo - jakby sie delikatnie bardziej rozlozylo i od razu powrocilo do pierwotnego polozenia. Nie wiem czym to moze byc spowodowane, czy to jakas usterka, czy moze ktos poprostu tracil to lusterko przechodzac miedzy samochodami.

Jak dotad zdarzylo mi sie to dwukrotnie. W obu przypadkach na parkingu w galerii handlowej. Stad podejrzenie ze ktos mogl poprostu tracic lusterko. Czy ktos spotkal sie z takim zachowaniem lusterka? Powinienem sie tym przejmowac? Inna sprawa ze te silniczki chodza dosyc glosno i nie wiem czy ten typ tak poprostu ma?