pako21 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Witam, Pytanie takie jak w temacie . Moja wersja wyposażenia to tekna jest prawie wszystko za wyjątkiem właśnie esp i nawigacji. Jak działa esp wiem chodzi mi tylko o to czy jak bym dostał całą instalacje tego esp z jakiegos anglika czy dało by to rade założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Układ ESP łączy w sobie wiele systemów, m.in. ABS, system elektronicznego rozdziału siły hamowania, system kontroli trakcji (ASR) oraz układ wspomagania hamowania. Składa się z dwóch centralnych mikrokomputerów, które pełnią funkcję obliczeniową i kontrolują się wzajemnie, oraz wielu czujników. Najważniejsze z nich służą do pomiaru: prędkości obrotowej każdego koła (wykorzystanie czujników ABS), kąta skrętu kierownicy, przyspieszenia poprzecznego samochodu, ciśnienia płynu hamulcowego w przewodach, prędkości obrotowej wokół osi pionowej, aktualnej prędkości pojazdu, aktualnego momentu obrotowego przenoszonego na koła, przełożenia skrzyni biegów. Często wykorzystywane są również dodatkowe informacje, takie jak: ciężar samochodu (informacja z układu regulacji twardości amortyzatorów), ciśnienie w oponach i różnice w ich bieżnikach, określane na podstawie pomiaru prędkości obrotowej kół. Więc teraz musisz się dowiedzieć czy Twoj ECU, ma to wszystko w sobie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.