Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Problem z uruchomieniem

Gość mawasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj jadąc autem (Nissan Almera N15 1.4 87km) przez moment podczas jazdy zgasł mi silnik przy prędkości około 80km/h i po chwili zapalił. Dzisiaj rano nie chciał zapalić ale po kilku próbach zapalił. Przejechałem 300m, zgasł i tak zostało. Przy kręceniu rozrusznikiem miga "check engine" Świece i filtr powietrza wymieniałem w wakacje.

Kiedyś miałem podobny przypadek w innym aucie ze spadkiem mocy podczas jazdy i okazało się że był zapchany końcowy tłumik ale na zimno silnik odpalał normalnie.

Jakieś pomysły?

Pzdr

a iskra jest ?? itd, poszukaj, gdzieś było o aparacie zapłonowym w ALMACH, trzeba regenerować,

Samemu iskry nie mam jak sprawdzić. Auto zapala, chodzi kilka sec i gaśnie. Paski są, akumulator kręci więc jest OK.

Rozkręciłem kopułkę, jest ładna i czysta, choć na dole było kilka kropel oleju.

gaśnie na niskich obrotach czy jak przytrzymasz na wysokich to jest tak samo ?

Gaśnie na wolnych, na wysokich nie sprawdzałem.

Zrobiłem autodiagnostykę elektroniki silnika i pojawił się błąd 11 "Obwód czujnika RPM (obrotów na minutę) lub czujnika wału korbowego"

Jego wymiana jest droga? Skomplikowana?

Pzdr

Okazało się że uszkodzeniu uległ czujnik halla. Po wymianie wszystko śmiga.

Na stronie jednego z sklepów internetowych znalazłem info: "Czujnik Położenia wału (inaczej czujnik Halla) tak jest faktycznie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...