Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

pocący się silnik....

Gość skoczekx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam pytanie odnośnie silnika mojej Tinki (Almera Tino 2002/2003 przed liftem silnik 1.8, przebieg 140 000)

czy według Was jest z nim wszystko ok?

trochę się zaczął pocić ostatnio-jak widać na zdjęciach na całej szerokości uszczelki. wczesniej tylko w jednym miejscu był niewielki "przeciek"

uważacie że wymiana uszczelki załatwi problem? czy można na razie jeżdzić?

post-29220-0-29513400-1327183720_thumb.jpg

post-29220-0-49681300-1327183725_thumb.jpg

post-29220-0-26847100-1327183730_thumb.jpg

Wygląda na to, że uszczelka pod pokrywą zaworów umarła śmiercią naturalną :) trzeba wymienić i dalej można latać, tylko zobacz czy syf z tej uszczelki nie wszedł do środka tam gdzie są zawory ;)

Gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki utrzymują szczelność przez około 150~180 tyś. km a potem... No cóż trzeba brać się do roboty i wymieniać uszczelki...

Piorun_ - stare silniki wymagały wymiany uszczelki pokrywy zaworów nawet wcześniej ;)

akurat koszt takiej uszczelki to kilkanaście złotych, a wymiany można dokonać samodzielnie w kilkanaście minut (o ile stara uszczelka się nie zapiekła i nie trzeba jej wyskrobywać, jak to bywało przy korkowych uszczelkach np. w Fordzie Taurusie z lat 80 :D )

Gość lisekp1289

wymiana uszczelki pomoze z pewnoscia. ja proponował bym dac nawet troszke silikonu na uszczelke to bedzie pewniejsze tylko trzeba pilnowac zeby olej nie podciekł pod uszczelke.

pozdrawiam.)

Jak nie masz klucza dynamometrycznego, to nowa uszczelka + odrobina silikonu. Dokręcając "na wyczucie" na 99% wyciśniesz uszczelkę i będzie ona do wyrzucenia. Jak masz klucz i wiesz, z jaką siłą dokręcić - dobra nowa uszczelka wystarczy, bez silikonu.

• 4 lata później...

Jak nie masz klucza dynamometrycznego, to nowa uszczelka + odrobina silikonu. Dokręcając "na wyczucie" na 99% wyciśniesz uszczelkę i będzie ona do wyrzucenia. Jak masz klucz i wiesz, z jaką siłą dokręcić - dobra nowa uszczelka wystarczy, bez silikonu.

Czeka mnie wymiana uszczelki.

Instrukcja serwisowa mówi o sile dokręcenia 2-3,9 Nm

Czy jak użyje nowej uszczelki i silikonu to też użyć takiej siły?

Edytowane przez Denver1979

Silikon tylko na ranty przy półksiężycach . Dokręć solidnie ale z wyczuciem. Popraw po ok tygodniu jazdy jak się ułoży :)