Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Awaria wycieraczek szyby przedniej przez mróz

snajper

Rekomendowane odpowiedzi

drodzy państwo,jeżdzę autem juz wiele lat i zrobiłem błąd którego sie wstydzę

mianowicie ,wsiadłem do swojej bezawaryjnej almerki (1999 rok 1400 mpi) po ciemku ,zapaliłem silnik i włączylem wycieraczki szyby przedniej a nie zauwazyłem że przymarzły do szyby....był straszny huk ..po czym wycieraczki już nie pracują.....silnik wycieraczki pracuje ,natomiast wycieraczki nie......co sie tam stało ? co sie zerwało ? prosze o pomoc bo przy tym elemencie nigdy nie grzebałem i chciałbym zaoszczedzić swojej pracy na mrozie......

Jeśli silnik pracuje to albo ścięło ząbki na kórę nakłada się całe ramię ( w co wątpię ) albo w środku któreś z ramion wypadło bo innej możliwości nie ma. Musisz wyjąć ten plastik przy szybie i będziesz widział cały mechanizm.

• 2 lata później...

Witam,

Ma ktoś może schemat elektryczny do przednich wycieraczek?

U mnie dzisiaj przestały chodzić tzn. zrobiłem co kolega snajper :) tylko nie było trzasku, wycieraczki zrobiły 2 tury po szybie, a potem już nie ruszyły. Silnik stoi :( 

To do czego Ci od razu schemat? Sprawdz może najpierw czy na kostce silniczka podaje napięcie. Może sie spalił, zacioł-rozbierz i przejrzyj! Sprawdz na krótko. Sprawdz bezpiecznik, sterownik czasowy, przełącznik zespolony w kierownicy ;-)

Wyłącznik działa bo słyszę pyknięcie sterownika, bezpiecznik ok. Nie miałem jeszcze czasu rozebrać bo... pada deszcz ;).

Sprawdzę dzisiaj po południu. 

Sprawdzone i zrobione. Padł silniczek. Koszt 30 zł (używany).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...