Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera 2.2 Di - Łancuch rozrządu? - metaliczny dzwięk

Gość Gonzo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W mrozy po odpaleniu samochodu który stał całą noc słychać wyrażnie metaliczny dzwięk łańcuszka rozrządu. Po dodaniu gazu odgłos zanika. Przejadę ok. 3-7 km i na postoju słychać odgłos łańcuszka. Auto trzeba dobrze rozgrzać około 10 km by dzwięk nie pojawiał się na wolnych obrotach. Czy to normalne. Dodam że jeszcze rok czy dwa lata temu dzwięk tem pojawiał sie tylko na około 1 minutę po dopaleniu samochodu i znikał. Prosze o odp.

Może być też i pasek na alternatorze. Jest zimno, więc wszystko twardnieje. Aby sprawdzić czy to odgłos paska, to weź np. olejem z bagneta posmaruj delikatnie pasek od wewnętrznej strony. Jeśli chałasu nie będzie na wolnych obrotach tzn. ze pasek trzeba naciągnąć lub wymienić.

u mnie jest podobnie ale to pasek od alternatora , lancuszek tez kiedys wydawal odglosy ale przestal:P dzwiek ktory wydawal brzmial jakby ktos na cymbalkach jakis gral

zmien olej to najczesciej chrzczony chyba ze z pewnego zrodła ale i tak bym polecił zmiane nie jeden zauwazył cichsza prace silnika po odejsciu od castrola

no wlasnie ale jaki olej polecacie ? ja u siebie w k11 tez troche slysze lancuch taki dzwiek sinusidalny pojawia sie i znika (rytm co ok sekunde) na wolnych obrotach a mam zalany elf 10w/40. myslalem nad valvoline durablend 10w/40 albo maxlife no albo nad mineralnym ale to chyba zly pomysl ?

jak bys wlał mineralny to juz wogole łancuszek by sie odzywał a przy tych mrozach ledwo by krecił ja z castrola przeszedłem na maxlife vavoline dobry jest jeszcze motul tylko te oleje niestety kosztuja

U mnie też był charakterystyczny odgłos jakby metaliczny takiego dzwonienia. W życiu bym nie przypuszczał że to może być pasek. Też myślałem że to łańcuch. Odgłos był słyszalny tylko rano po odpaleniu. Po wymianie paska wszystko wróciło do normy. Wymieniałem w zimie potem musiałem go naciągnąć jak już trochę pochodził a temperatura się podniosła.

• 2 miesiące temu...