Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144] QG18DE + LPG regulacja zaworów

Gość tomek85fcb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomek85fcb

Witam.

Przejechalem już na gazie 17 tyś km, a ponieważ robię miesięcznie 2 tyś. km zacząłem się zastanawiać nad regulacją zaworów.

Co ile tys. km należałoby coś takiego profilaktycznie wykonać ?

Czy można to zrobić za jednym zamachem z wymianą łańcucha rozrządu ?

Przebieg 197 tys km, instalka to Agis, Reg Fasty i Alaska, checkami nie świeci poza nieszczęsnym katalizatorem, ale nowa tulejka już wkrótce w drodze ;)

no mechanik mówił że jak w 1.8 padnie łańcuch to sieczka sie robi ,,,, bo nie ma gdzie sobie polecieć ,,

luzu jak sie ustawia to można sprawdzać czy któryś nie uciekł ,,, to nigdy nie zaszkodzi ,,,, a może poprawić moc silnika i to znacznie,,

instalacja taka sobie ew pomyśl sobie o wtryskach i reduktorze ,,,w przyszłości ,,, wymień na coś lepszego ,,

Gość tomek85fcb

Dobrze, a jakiś interwał czasowy, co ile tyś. km sprawdzać te luzy zaworowe, w końcu lepiej zapobiegać niz leczyć ;) ?

Wcześniej miałem valteki to jeżdziło tak sobie, teraz jest o wiele lepiej na Reg Fastach.

• 1 miesiąc temu...

u mnie po 220tys na gazie jeden stracil luz no i poszedl sie gonic. Sprawdzac bede co 40tys, jeszcze okolo 20tys do kontroli mam

• 3 miesiące temu...

luz zaworowy - strona ssąca [mm] 0,21-0,49 ciepły

luz zaworowy - strona wydechowa [mm] 0,30-0,58 ciepły

• 5 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...
Gość tomek85fcb

Odświeżając temat, jestem po kolejnej kontroli luzu, na gazie zrobione 40tyś km. Wyniki na zimnym silniku: Ssące od lewej (1 cylinder): 0.25, 0.25 ; 0,30, 0.25 ; 0.30, 0.30 ; 0.30, 0.30. Wydechowe od lewej: 0.25, 0.20 ; 0.30, 0.35 ; 0.30, 0.30 ; 0.30, 0.30. Czy coś z tym robić ?