Gość geronimo_11 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam nie mogę doszukać na forum czy ktoś posiada instrukcje montazu haka holowniczego do P12 (?) Kiedyś czytałem (chyba tutaj na forum), że zdazały się również problemy z podłączeniem elektryki. Ponoć na lampy idzie inne napiecie niz 12 volt i potrzeba jeszcze dokupić jakiś moduł. Z góry dzieki za pomoc , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Masz ją w instukcji samochodu, dział 4 str. 6-9. Co do elektryki, to już inna sprawa. strony z hakami.... http://www.hakii.pl/sklep/Details/737/81/nissan/wypinany/hak-holowniczy-wypinany-nissan-primera-5-drzwi-2wd-p11 http://hakhol.com.pl/sklep/product.php?id_product=295 W instrukcjach pewnie jest napisane i o podłączeniu, a jeśli nie to możesz zadzwonić. W instalacji jest parę przekaźników np. komputer odcina wsteczne i przeciwmgielne w samochodzie i dodatkowe bezpieczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Nie zagłębiałem się zbyt mocno w temat elektryki od haka holowniczego, jednak z tego co pamiętam, to w tym pudle nawiedzonym jest to tak durnie rozwiązane, że jak zapniesz przyczepkę i komputer odczyta spadek napięcia po podłączeniu świateł od przyczepki, to CI będzie pikać przy każdym "kierunkowskazywaniu" i przy innych czynnościach. Niby że dla bezpieczeństwa, żebyś na pewno nie zapomniał że jedziesz z przyczepką. Polecam obejść to badziewne rozwiązanie poprzez montaż przekaźników na każdym z przewodów. Trzeba tylko podciągnąć +12 volt z akumulatora, ale to niewielki problemik. Zakładasz hak jakiś firmowy, czy z tych tańszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magik22 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 jeżeli chcesz to mam instrukcję montażu haka. z aso tylko musisz znaleźć montaż samej kostki ponieważ moja jest niemiecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janekzet Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 jeżeli chcesz to mam instrukcję montażu haka. z aso tylko musisz znaleźć montaż samej kostki ponieważ moja jest niemiecka. Jeżeli mógłbyś pomóc i przesłać instrukcję , to byłbym bardzo wdzięczny. Chodzi mi o stronę elektryczną montażu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 jak mozesz załącz tą instrukcję tutaj jako plik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) Poniżej masz wszystko nt. montażu haka instrukcja hak 3109.pdf Nissan Primera V56 polska.doc gniazdo_przyczepy.pdf Edytowane 13 Marca 2012 przez Oskar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keey Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Także przymierzam się do montażu haka. Poprzedni właściciel miał wjechane w tył auta i założył nowy zderzak. Więc tylko wszystko poskręcać i będzie ok. Tylko nad jednym się zastanawiam. Jak ładnie wyciąć w zderzaku pod hak i jak to później obrobić żeby nie szpeciło. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janekzet Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Także przymierzam się do montażu haka. Poprzedni właściciel miał wjechane w tył auta i założył nowy zderzak. Więc tylko wszystko poskręcać i będzie ok. Tylko nad jednym się zastanawiam. Jak ładnie wyciąć w zderzaku pod hak i jak to później obrobić żeby nie szpeciło. Macie jakieś pomysły? Ja parę dni temu zakładałem hak do combi, więc mogę dać ci parę rad:-po odkręceniu tylnego uchwytu do holowania, musiałem usunąć 2 śruby , które są zgrzane do lewej podłużnicy-dłuższym przecinakiem da się to zrobić i dzięki temu mogłem przykręcić hak z lewej strony 6 śrubami M10 - warto to zrobić -2 śruby M12x1,5 z nakrętkami odzyskane po demontażu uchwytu do holowania, wykorzystałem do przykrecenia haka z prawej strony - idealnie tam pasują, da się je włozyć i przykręcic bez zdejmowania tłumnika. Potrzebne są klucze : 16 oczkowy płaski i 18 płaski. Niestety jeszcze nie podłączyłem instalacji elektrycznej, bo szukam optymalnego rozwiązania. Jeżeli chciałbyś w przyszłości ciągnąć przyczepę kampingową to pomyśl od razu o 2 gniazdach - drugie do zasilania stałego lodówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Dwa gniazdka na pewno wyglądają ładnie, ja jednak do oświetlenia w przyczepie /podczas odpoczynku, postoju w trasie/ oraz zasilania lodówki, pociągłem dodatkowy kabel "+" i "-" bezpośrednio z akumulatora / oczywiście dodatkowe bezpieczniki/ i przymocowałem koło gniazdka. Następnie w przyczepie również pociągłem dodatkowe kable z przetwornicy do haka. Po podłączeniu przyczepy i podłączeniu wtyczki podłączałem również dodatkowy kabel "+"i "-". Wiadomo że gniazdo haka jest do oświetlenia zewnętrznego przyczepy, ja natomiast w czasie podróży miałem w przyczepie 12V jak i 220V. Mniej roboty i mniejsze koszta. Edytowane 14 Marca 2012 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keey Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 A co z wycinką zderzaka? Mój hak (ramię z kulą) wymaga tylko przykręcenia do już zamontowanej belki. Gniazdo też jest wpięte w instalację. Macie jakiś patent na wycinanie w zderzaku? Ręcznie, maszynowo? I jak to ładnie obrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Janekzet Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 A co z wycinką zderzaka? Mój hak (ramię z kulą) wymaga tylko przykręcenia do już zamontowanej belki. Gniazdo też jest wpięte w instalację. Macie jakiś patent na wycinanie w zderzaku? Ręcznie, maszynowo? I jak to ładnie obrobić? Czyli masz prawie wszystko gotowe. W moim przypadku zrobiłem podcięcie w dolnej części zderzaka (tej pomalowanej na czarno) na szerokość mocowania samego haka. Wycinałem to brzeszczotem do metalu, a dokładnie dopasowałem pilnikiem. Tworzywo jest miękkie i bardzo łatwo się je obrabia ręcznie. Najlepiej zrobić podcięcie trochę mniejsze a potem pasować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 ===================================================================================================== Głosujemy w konkursie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://www.auto-swia...san-klub-polska ===================================================================================================== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpiner Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Czy zawsze trzeba wycinać otwór w zderzaku czy może są na rynku haki gdzie nie trzeba wycinać otworu? - bo przejrzałem wszystko na allegro ale w każdym trzeba wycinać, a przynajmniej tak zaleca producent.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi