Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N15 Bardzo słabo grzeje

Gość Damiann401
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,u mnie też słabo grzeje , ale nie wiem czy to nie dlatego , że silnik mało rozgrzany . Wskazówka temperatury zwykle na 30 , 40 procent zakresu . Po mieście jeżdżę głównie na dystansach 10-15 km . Niby ciepło , ale mogłoby być lepiej .

Edytowane przez mariof66

Witam

Dziś pojawił mi się taki sam problem. Osiąga normalną temperaturę (wskazówka w połowie) a w środku zimo. Ponadto po jakimś czasie temperatura podnosi się tak do 3/4 i włączają się wiatraki, a na zewnątrz przecież zima na całego. Jak temperatura wraca do normy to z nawiewów wieje ciepłe powietrze ale nie trwa to długo i sytuacja się powtarza. Czy zbyt duża ilość płynu chłodniczego mogła na to wpłynąć? Cz po prostu termostat się zacina i trzeba go wymienić? A może jakiś inny pomysł?

Jak będziesz miał za dużo płynu i po rozgrzaniu, zwiększy swą objętość, to ciśnienie wypchnie go przez korek w zbiorniczku wyrównawczym i nic się nie stanie.

Edytowane przez mirekg9

Nie wiem czy chłodnica jest ciepła? Ale jeżeli w środku jest chłodno a wiatraki się załączają to ja bym nie stawiał na termostat, gdyż płyn najpierw krąży w obiegu zamkniętym - czyli silnik i nagrzewnica. Potem dopiero, gdy otrzyma większą temperaturę, to termostat puszcza na pełny obieg, czyli przez chłodnice.

Witka

Ja mam ten sam problem N16 1.5 benzynka. Mieszkam w cieplym kraju ale ostatnio temp zewnetrzna wynosi 7 stopni na plus i moja almerka zaczyna grzac po przejechanu jakis 4 km a ciepelko na wskazniku po jakis 8 km i nie wiem czy to normalne bo od 6 lat tak zimno nie bylo u nas a almerke mam dopiero 2 latka.

Dziekuje za info i pomoc

Pozdrawiam

Kris

Jak słabo grzeje to pierwsze co trzeba sprawdzić to poziom płynu chłodniczego, jak jest go mało to nagrzewnica słabo grzeje.

Gdyby termostat np. zostawał cały czas otwarty, to przy obecnych temperaturach auto nigdy by nie nabrało temperatury i w środku nie byłoby nawet odrobiny ciepła.

Płyn jest w normie. Temperatura silnika w normie (wskazówka w połowie). Chłodnica w dotyku zimna. Jutro wybieram się do mechanika zobaczymy co powie ciekawego.

Edytowane przez Werber