Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Nissan Almera 2,2Di - Orlen Verva cały bak -23 nie odpalił

Gość Gonzo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zalałem diesla paliwem verva nie odpalił. Paliwo za 5,94. Dolany depresator 60ml. Nowy akumulator. Co robić, premierze jak żyć :thumbsdown:

Edytowane przez Gonzo

Nie Ty pierwszy ;)

Polskie paliwo wymięka przy -20st.

Jak parę lat temu były takie mrozy, w busie zamarzło mi paliwo, cudem ściągnąłem go z trasy na stację paliw, odpoczywali tam sobie rosyjscy kierowcy w swoich ciężarówkach. Jak mnie zobaczyli w kulejącym aucie, to myśleli, że paliwo się skończyło. Jeden wyskoczył w samym sweterku i łamaną polszczyzną "chcesz kupić paliwo, chcesz kupić paliwo? Nasze nie polskie, nasze nie zamarza" :) Skusiłem się na 100l po okazyjnej cenie - i przy -25st auto jeździło bezproblemowo :)

Odpowiedzi minęły się w "locie".

Co z tego że zalałeś Verwą dziś, teraz??? A co zrobileś w kierunku przygotowania samochodu do zimy np. miesiąc temu, aby ładnie chodził i palił ???

Qadret - ruscy mają jeszcze inne zimowe paliwo tzw. arktyczne.

Edytowane przez mirekg9

Ale mają arktyczne w prawdziwym tego słowa znaczeniu :) U nas w Polsce któraś ze stacji paliwowych sprzedaje diesla nazywanego 'artic coś tam', który zamarza tak samo, jak pozostałe diesle :D

sprzedaje diesla nazywanego 'artic coś tam', który zamarza tak samo, jak pozostałe diesle :D

Chyba ma przydomek "Gold" - ale chyba bardziej z powodu ceny a nie jakościpost-27410-0-14268400-1328272124.gif

Zamiast jakiegoś g...a chemicznego trzeba było dolać 5l verwa98 na cały zbiornik!!!!!

lejesz do swojej 2.2 Di? Długo tak robisz, ma jakieś efekty uboczne?

To już nie pierwszy przypadek po wlaniu vervy przy ujemnych temperaturach.

Edytowane przez jasio

Chyba ma przydomek "Gold" - ale chyba bardziej z powodu ceny a nie jakościpost-27410-0-14268400-1328272124.gif

Od kilku lat go stosuje i nigdy nie miałem problemów z odpaleniem aż do chwili zatankowania vervy na orlenie

Kleen-flo 993 Dodatek uszlachetniający do DIESLA - DEPRESATOR

http://allegro.pl/kl...2084994063.html

Edytowane przez Gonzo

ja tez mialem dobre paliwo mimo ze w pompuje normalnie to auto nie chce odpalic, podejrzewam ze duze znaczenie ma olej wiadomo jak zgestnieje to naprawde ciezko go rozbic u mnie niestety juz nalezala sie wymiana jakis czas temu a mi sie nie spieszylo z powodu turbiny w ktorej polecialy uszczelniaczy i teraz mam skutki auto uziemione dopoki mroz nie pusci :|

witam,ja robię tak,przy dużym mrozie,grzeję świece 2razy zakręcę, jak nie załapie grzeję jeszcze raz i pali jak trzeba.A paliwko leję na Neste z automatu i przy -25 odpalam bez problemu,więcej na " - "jeszcze rano u mnie nie było .Warunek jest taki,dobry akumulator,rozrusznik i świece.

Nie trzeba się na wszystkim znać, lecz warto czasami poczytać różne artykuły i poradniki w internecie lub w prasie.

Edytowane przez mirekg9

Ostatnio koledze zamarzła ropa, a tankuje tylko na Orlenie Vervę B) Moim zdaniem nie warto lać tych "lepszych" paliw, to pic na wodę a jak widać zamarzają wcale nie rzadziej jak zwykłe.

Almera jest tankowana na zwykłej stacji przy MPK i nie ma problemów, a żadnej akcji przygotowawczej przed zimą nie przeprowadziłem.

Czyli nie dbasz o swoją niunię, a z niunią jak z kobietą. Też czasami lubi być dopieszczona a na pewno się odwdzięczy.

To nie moja "niunia", tylko auto mojej "niuni" :P

To piąta zima tego auta w naszych rękach, od zeszłego roku ma nowy akumulator, paliwo raz zamarzło w zeszłym roku (tankowane gdzie indziej), odmroziłem, wymieniłem filtr i tyle. Nie uważam żeby samochód potrzebował jakiegoś specjalnego traktowania. Trzymam się zaleceń producenta i jest wszystko OK. A jak na razie odwdzięcza się bezawaryjnością :)

• 2 tygodnie później...

leję zwykłego Diesla,wczoraj mróz ok -3,wymieniłem filtr paliwa,bo już czas na niego był,(no i olej też z filtrem bo też czas)i z ciekawości odkręciłem korek pod filtrem paliwa i ku mojemu zaskoczeniu czysta ropa,bez wody,czy jakiegoś syfu,a za dużo km na f. paliwowym zrobiłem,ale przed zimą fakt lałem dodatki do paliwa.Więc chyba warto przed zimą coś zrobić dla Dieselka,tym bardziej ,że przy produkcji ON już jest woda, a potem w cysternach zbiornikach i baku się skrapla.

Ale są tacy, co nie wychodzą z takiego założenia jak Ty, są też i tacy co mówią, że nic nie robią, wlewają zwykłą ropkę i jest ok. Takim kolegom, to ja więc muszę pogratulować.

Edytowane przez mirekg9

diselek z 98 w takich proporcjach nie szkodzi. A jeśli chodzi o skutki uboczne to ich poprostu nie ma -29 i pali na tyk.

98,czy 95 nie ma znaczenia.Ale nie powinno się przekraczać 12% benzyny w stosunku do ON(w mrozy,oczywiście)-i to raczej powyżej -25 stopni