hizel Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Dziś przy dużych mrozach przestało mi działać wspomagania. Po zapaleniu auta jakiś czas działało ale przy próbie wyjechania z jakiejś dziury mocniej szarpnąłem kierownicą i zapaliła się kontrolka od wspomagania i wspomaganie przestało działać. Wyłączyłem silnik i przy następnym zapaleniu kontrolka gasła ale wystarczyło ruszyć kierownicą i zaraz się zapalała. Jakoś bez wspomagania dojechałem do domu ale teraz kontrolka od wspomagania już nie gaśnie i oczywiście wspomaganie nie działa. Czy może ktoś wie co mogło się stać? Edytowane 4 Lutego 2012 przez hizel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plauen Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Dziś przy dużych mrozach przestało mi działać wspomagania. Po zapaleniu auta jakiś czas działało ale przy próbie wyjechania z jakiejś dziury mocniej szarpnąłem kierownicą i zapaliła się kontrolka od wspomagania i wspomaganie przestało działać. Wyłączyłem silnik i przy następnym zapaleniu kontrolka gasła ale wystarczyło ruszyć kierownicą i zaraz się zapalała. Jakoś bez wspomagania dojechałem do domu ale teraz kontrolka od wspomagania już nie gaśnie i oczywiście wspomaganie nie działa. Czy może ktoś wie co mogło się stać? W dniu wczorajszym w K12 mijej żony była podobna sytuacja. Prawdopodobnie rzy rozrychu silnka nastąpił duży spadek napięcia w akumulatorze i wyskoczuł na czerwono PS a na wyswietlaczu rada, żeby natychmiast jechać do serwisu Nissana. Niestety jest tak, że do momentu skasowania błędu żadna z funkcji, której błąd się pojawił nie będzie działać. Po skasowaniu błędu w warsztacie samochodowym wszystko wróciło do normy. Może to jest to samo. Zostaję więc serwis (zapewne drogi) lub warsztat, ale z dobrym serwisowym oprogramowaniem do całej Micry, a nie tylko do odczytywania błędów silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Tak świeci się na czerwono PS. Moja mikra nie ma komputera nad radiem, jest tylko mały wyświetlacz przy liczniku. Nie ma możliwości skasowanie tego jakoś samemu? Trochę zastanawia mnie to że na początku to PS gasło po zapaleniu, dopiero zapalało sie jak ruszyłem kierownicą. Teraz już nie gaśnie po zapaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plauen Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Tak świeci się na czerwono PS. Moja mikra nie ma komputera nad radiem, jest tylko mały wyświetlacz przy liczniku. Nie ma możliwości skasowanie tego jakoś samemu? Trochę zastanawia mnie to że na początku to PS gasło po zapaleniu, dopiero zapalało sie jak ruszyłem kierownicą. Teraz już nie gaśnie po zapaleniu. Myślę, że należy podłączyć pod komputer. Tak to niestety chytrze jest stworzone. Może dbają o wyniki finansowe serwisów. Oby to było tylko to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Może ktoś wie który to jest bezpiecznik od wspomagania, sprawdziłem wszystkie w kabinie i wszystkie dobre, potem sprawdziłem też te obok akumulatora i też są dobre, czy są jeszcze gdzieś inne? Sa inne pod lampą w białym pudełku ale też sprawdziłem i też wszystkie dobre. Szukam kogoś kto potrafi naprawić ten samochód w okolicy Bielska Białej, może ktoś zna serwis który zrobi to w normalnej cenie. Zastanawiam się nad zakupem takiego interfejsu: http://allegro.pl/kabel-obd2-nissan-primera-almera-micra-note-juke-i2116875974.html Czy ktoś ma doświadczenie czy to faktycznie działa? Taniej mi wyjdzie zakup tego niż 2 wizyty w serwisie i podłączenie do komputera. Nie wiem tylko czy ta działa i faktycznie można skasować tym błędy. Jak tak to przyda się na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Z tego co wiem ,w micrach często dochodziło do awarii wspomagania(szczególnie w modelach z przed 2005)W aso kosz wymiany kolumny ze wspomaganiem kosztował majątek(8000-10000zł)Wiem że ludzie sobie radzili i wymieniali samo wspomaganie za 800-1000zł(niby integralne z kolumną,w praktyce Polak potrafi))Tu na forum ktos opisywał jak samemu to naprawić za FREE.Co do OBD-2 ,to problemy są z komunikacja w micrach nawet w profesjonalnych stacjach,a co dopiero taki gadżet-może to nie działać prawidłowo. Edytowane 23 Lutego 2012 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Pożyczyłem taki interfejs od kolegi bez problemu połączył się z moją micrą ale mam program tylko do diagnostyki silnika i tylko to mogłem skontrolować, Noze ktoś wie jakim programem można diagnozować resztę ABS , poduszki i to nieszczęsne wspomaganie. Nie mogę nigdzie znaleźć tego opisu naprawy wspomagania Edytowane 23 Lutego 2012 przez hizel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hydros Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Pożyczyłem taki interfejs od kolegi bez problemu połączył się z moją micrą ale mam program tylko do diagnostyki silnika i tylko to mogłem skontrolować, Noze ktoś wie jakim programem można diagnozować resztę ABS , poduszki i to nieszczęsne wspomaganie. Nie mogę nigdzie znaleźć tego opisu naprawy wspomagania http://forum.nissank...783#entry787783 może tohttp://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/75593-pytanko/page__p__794352?do=findComment&comment=794352 Edytowane 26 Lutego 2012 przez hydros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Byłem dziś u mechanika który ma komputer ale nie udało mu się połączyć ze wspomaganiem. Nie wiem co to za cudowne auto do którego nie ma oprogramowania. Szukam może inny warsztat będzie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość karramba52 Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 www.250kmh.pl/index.php/nissan-micra-k12-japonski-sposob-na-korki/ witam. Powyzej jest link do artykulu o mikrze K12. Autor pisze w nim m.in. że wspomaganie w tym modelu jest elektryczne... bywają z nim problemy i jest droższe w naprawie (silnik elektryczny). Wiec poszukaj kogoś kto faktycznie sie zna na mechanice tych modelów, bo może być tak że szukasz niepotrzebnie kodów błedów... pozdrawiam, powodzenia i daj znac jak sie dowiesz co bylo nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Wystarczyło wykasować błędy i wspomaganie w moim przypadku ruszyło i od kilku dni nic się nie dzieje wszystko działa bezproblemowo. Niestety mało który warsztat posiada odpowiedni sprzęt żeby to zrobić. Nie wiem czy to kwestia interfejsu czy oprograwania i chyba się tego nie dowiem bo to pilnie strzeżona tajemnica. Grunt, że naprawione i żona może znów jeździć autem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 aso czy inny warsztat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hizel Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) ASO bo obdzwoniłem kilka wrsztatów i mimo że mieli komputer nie mieli ochoty się tym zajmować. Żona bardzo lubi swoją micrę ale mnie przygoda ze wspomaganiem i z niechęcią mechaników do jej naprawy trochę zniechęciła do tego auta, drugim razem długo zastanawiałbym się czy kupić micrę. Edytowane 7 Marca 2012 przez hizel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 (edytowane) Żona bardzo lubi swoją micrę ale mnie przygoda ze wspomaganiem i z niechęcią mechaników do jej naprawy trochę zniechęciła do tego auta, drugim razem długo zastanawiałbym się czy kupić micrę. Widzisz,z kobietami tak to już jest.Ja córce chciałem kupić jazza,ale córka zakochała się w micrze i "micra albo nic" Ogólnie nie jest źle z tym autkiem,miałem kiedyś alfę,to było prawdziwe wyzwanie,ale jakos do dziś wspominam ją z sentymentem.Auto z duszą. Edytowane 8 Marca 2012 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perkusja5 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam serdecznie. Przeczytałem te wątki kilka razy, i jestem co raz bardziej pewny ze jak swieci kontrolka PS w nisanie to jest to temat na 100% awaria wspomaganie koszt kosmos. Tak jak w innych przypadkach kontrolka gasnie po kasacji błędu ale pojawia się i kierownica chodzi jak chodzi, miałem tak w Polonezie. Ostatni jeden elektryk powiedział mi ze to awaria sterownika bo tak swieci na komputerze. Może ktoś mi ostatecznie wyjasni czy faktycznie jest to 100% awaria tak kosztowna. Ewentualnie jak sobie z tym poradziliście regenercja,może używka - Dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDRZEJ104 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Ja naprawiałem oryginalne wspomaganie { znalazłem szpeca naprawił za 100 zł } zamontowałem wykasowałem błąd 50 zł i " lata " żona do dziś bez problemu od września 2013r. Jeśli pojedziesz do ASO to wydasz fortune , używane wspomaganie od 2005 roku { poprawione } około 300-500 ale podobno trzeba przeprogramować bo nie zgadza się numer sterownika i może ściągać ,brak kalibracji na wprost cena ???? plus demontaż ,montaż . Może są inne opcje ale ja narazie mam spokój. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 spec elektronik, mechanik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDRZEJ104 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 spec elektronik, mechanik? Raczej elektronik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi