Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15]Sprawdzenie używanych amortyzatorów

Rafał K

Rekomendowane odpowiedzi

kiedyś ma szrocie wybieraliśmy dla malucha

ściskało się to/to, a następnie rozciągało licząc czas

wybierało się te które najdłuzej się rozciągały

aha i ważne było też, by ten opór był równomierny, bo zdarzały się jak by na końcu ruchu wybite i rozciąganie przyspieszało :P

Co do sprawdzania, to faktycznie kiedyś tak się sprawdzało, ale jeszcze dwa warunki - mianowicie, w miarę temperatura pokojowa, aby olej był rzadszy, bo zimnego -gęstego nie ruszysz, oraz amortyzator powinien być przechowywany w pionie. Oczywiście ten pion tyczy się amorków używanych.

Nie wiem czy jest sens kupować używki - zawieszenie jest tak samo ważne jak układ hamulcowy. Czy warto oszczędzać? Amortyzatory są na lata.

Ja tam nikomu nie bronię kupowania używanych amorków - to jest co najmniej śmieszne, bo amorki się zmienia przeważnie co 100 - 150tys. km (a jak ktoś jeździ trasy to i do 200tys. dobiją). Używane to taka ruletka, bo rękami to sobie można sprawdzać... Nie wierzę, że ktoś w łapach zrobi nacisk w granicach kilkuset kilogramów - bo dopiero taki nacisk weryfikuje sprawność amorka. Jeśli okaże się po założeniu, że te używane amorki to jednak wielka lipa, ponowny demontaż i montaż nowych wyniesie więcej, niż różnica zaoszczędzona pomiędzy używanymi a nowymi :) Ile się zaoszczędzi na kupnie używanych? Z 200 - 300zł? To jest śmieszna różnica, zwłaszcza, że chodzi o zawieszenie, co decyduje o komforcie jazdy i przede wszystkim o płynności prowadzenia auta.

Akurat autor tego tematu pyta o przednie amorki do Tino, a te już kosztują ciut więcej :P

Co do N15 - amortyzatory są w śmiesznych pieniądzach. Tylne Tokico (wg mnie najwyższa półka) po 150zł / sztuka - naprawdę tanio.

Rafal - uzupełnij profil, bo faktycznie robisz zamieszanie. Dopiero jak się otwiera inne strony, to widać że interesują Cię amorki do Tino. Prócz tego jest różnica między przodem a tyłem, oraz waga samochodu tzn. benzyniak czy diezelek. Nowy Monroe możesz np. kupić za 170 zł.

• 3 tygodnie później...

O key dzięki, profil uzupełniłem.Trzeba jednak poszukac nowych.Drożej, ale pewniejszy zakup. Szukałem używanych bo miałem robić naprawę szybką i tanią :)

Gość mirekg9
O key dzięki, profil uzupełniłem.Trzeba jednak poszukac nowych.Drożej, ale pewniejszy zakup. Szukałem używanych bo miałem robić naprawę szybką i tanią :)

Jeszcze nie uzupełniłeś. Pewnie jakiś błąd.

Zawieszenie, układ hamulcowy to ważne rzeczy!!!!!!!!!!!!! Tanio, to możesz kupić sobie dywaniki, albo pokrowce, bo to nie ma wpływu na bezpieczeństwo jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...