Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wylogowanie radia Nissan Navara

Gość Vanitas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vanitas

Witam serdecznie i bardzo prosze o pomoc wszystkich, ktorzy wiedza cos na temat wylogowywania radia samochodowego.

Kupilam na allegro radio z bluetooth do Nissan Navara, niby razem z kodem ale po podlaczeniu radio wyswietla wiadomosc INVALID EQ/CHECK TH12HW

Prawdopodobnie radio nie jest wylogowane. Mecze sie z tym juz od ponad miesiaca, bylam w kilku miejscach ale nikt nie potrafil mi pomoc. Nie chcialabym wyrzucac nowego radia do smieci, wiec bardzo prosze o porade co mozna zrobic lub ewentualnie gdzie sie udac z takim problemem? Bede bardzo wdzieczna.

Dziekuje.

Prawdo podobnie system alarmowy nissana wie otym że radio nie jest z tego auta musisz podjechać do firmy zajmującej się elektroniką samochodową tam podłączą ci kompa i to zrobią

Daj znac jakie radio kupilas i czy udalo sie je podlaczyc z funkcjami w kierownicy ?

Edytowane przez NuMeR

Wątpię że sobie z tym poradzisz. Niestety też mam takie radio ( Na półce leży ) jak ktoś chętny to z przyjemnością sprzedam

Prawdo podobnie system alarmowy nissana wie otym że radio nie jest z tego auta musisz podjechać do firmy zajmującej się elektroniką samochodową tam podłączą ci kompa i to zrobią

A mozesz mi podac jakies namiary na firme, ktora sie czyms takim zajmuje?

Daj znac jakie radio kupilas i czy udalo sie je podlaczyc z funkcjami w kierownicy ?

Radio to CY14D. Nie posiadam funkcji w kierownicy. W dalszym ciagu szukam kogos kto potrafi zresetowac VIN w radiu.

witam,

fabryczne radio koduje sie na lini montażowej z BCMem samochodu (tak jest też w Pathfinderze i X-Trailu) i generuje się kod który uniemożliwia montaż tego radia w innym egzemplarzu samochodu. Aby radio działało musisz wymienić mikroprocesor w radiu na czysty i po podłączeniu wygeneruje się kod - tyle tylko ,że nie wiem kto Ci to zrobi i czy mu się uda.

pozdr.

witam,

fabryczne radio koduje sie na lini montażowej z BCMem samochodu (tak jest też w Pathfinderze i X-Trailu) i generuje się kod który uniemożliwia montaż tego radia w innym egzemplarzu samochodu. Aby radio działało musisz wymienić mikroprocesor w radiu na czysty i po podłączeniu wygeneruje się kod - tyle tylko ,że nie wiem kto Ci to zrobi i czy mu się uda.

pozdr.

Dzieki za info. Jeszcze takiej wersji nie slyszalam :-) ale moze sie przydac. Problem w tym, ze ja tego raczej nie bede potrafila zrobic, wiec bardzo bym byla wdzieczna za adresy lub telefony firm, ktore sie czyms takim zajmuja.

Dziekuje.

Dzieki za info. Jeszcze takiej wersji nie slyszalam :-) ale moze sie przydac. Problem w tym, ze ja tego raczej nie bede potrafila zrobic, wiec bardzo bym byla wdzieczna za adresy lub telefony firm, ktore sie czyms takim zajmuja.

Dziekuje.

autoryzowany serwis radioodtwarzaczy montowanych w Nissanach tego nie robi :(

W nissanach navara, pathfinder, xtrail, tiida i nowszych fabryczne radia są sparowane na stałe z elektroniką samochodu. Bez możliwości odblokowania i przerobienia (informacja z serwisu). Po wyjęciu nie działają w żadnym innym samochodzie. Jeśli kupiłaś to radio jako sprawne - działające, to moim zdaniem zostałaś oszukana.

Nie chce mi sie wierzyc, ze w calej Polsce, w kraju gdzie mamy tylu zdolnych informatykow i innych "spryciarzy", nikt nie potrafi wylogowac radia. Tym bardziej, ze caly czas slysze, ze ta usluga kosztuje ok. 300zl, wiec jesli jest ustalona cena, to znaczy, ze ktos to musi robic. Tylko gdzie go znalezc?

Napewno się da przez złącze diagnostyczne warsztat z consultem powinien dać radę za jakiś miesiąc będę miał kompa do diagnostyki

To mogę sprubować

Serwisy przecież jak wymieniają radia to je sami paróją z autem

tak , jak wymieniają to montują radia fabrycznie nowe (bez kodu) który sam się ustala przy podłączeniu i zapisuje się na "chipie" czy jak to tam się nazywa - jedyna możliwość to wymiana tego właśnie "czipa" na czystego :(

Napewno się da przez złącze diagnostyczne warsztat z consultem powinien dać radę za jakiś miesiąc będę miał kompa do diagnostyki

To mogę sprubować

Kilka dni temu bylam w autoryzowanym warsztacie Nissana, gdzie podlaczono moje auto do komputera i przeprowadzono pelna diagnostyke. Niestety jesli chodzi o radio to powiedzieli, ze mogliby sprobowac cos zrobic ale musialabym miec VIN samochodu z ktorego to radio zostalo wyjete. Niestety nie mam tego VINu. A nowe radio u dealera Nissana kosztuje ponad 6.000 PLN :-/

Kilka dni temu bylam w autoryzowanym warsztacie Nissana, gdzie podlaczono moje auto do komputera i przeprowadzono pelna diagnostyke. Niestety jesli chodzi o radio to powiedzieli, ze mogliby sprobowac cos zrobic ale musialabym miec VIN samochodu z ktorego to radio zostalo wyjete. Niestety nie mam tego VINu. A nowe radio u dealera Nissana kosztuje ponad 6.000 PLN :-/

więc jest tak jak mówiłem :) choć szkoda,że wydałaś pieniądze na sprzęt którego nie możesz używać. Jeżeli zależy Ci na fabrycznym radiu to możesz kupić radio 2 DIN z innych modeli Nissana ( Micra , NOTE) gdyż te radia mają w kpl kod do uruchomienia lub też radio z mp3 (takie jak jest montowane w QQ od wersji Acenta z 2010 i VISIA i Acenta od grudnia 2011 - gdyż one też posiadają kod ) a takie radia są obecnie montowane w D40 :)

A czy serwis po numerze seryjnym radia (chyba, że nie posiadasz tego numeru) nie może sprawdzić w jakim samochodzie ono było zamontowane pierwotnie. Według mnie takie informacje są gdzieś w czasie produkcji na 100% rejestrowane. Gdyby np była jakaś akcja serwisowa na radia to by wiedzieli kogo wezwać.

więc jest tak jak mówiłem :) choć szkoda,że wydałaś pieniądze na sprzęt którego nie możesz używać. Jeżeli zależy Ci na fabrycznym radiu to możesz kupić radio 2 DIN z innych modeli Nissana ( Micra , NOTE) gdyż te radia mają w kpl kod do uruchomienia lub też radio z mp3 (takie jak jest montowane w QQ od wersji Acenta z 2010 i VISIA i Acenta od grudnia 2011 - gdyż one też posiadają kod ) a takie radia są obecnie montowane w D40 :)

A moglabym prosic o bardziej szczegolowa informacje, bo na Allegro jest kilka roznych modeli radia 2 din z nissana note. Niektore wygladaja zupelnie tak samo jak te do Navary choc roznia sie w nazwie modelu np. takie http://allegro.pl/radio-nissan-note-07-qashkai-inne-panel-i2193483531.html Czy takie radia nie sa tez fabrycznie logowane? Nie rozumiem dlaczego logowano by radia od Navary, a od Micry czy Note juz nie?

Dziekuje.

A czy serwis po numerze seryjnym radia (chyba, że nie posiadasz tego numeru) nie może sprawdzić w jakim samochodzie ono było zamontowane pierwotnie. Według mnie takie informacje są gdzieś w czasie produkcji na 100% rejestrowane. Gdyby np była jakaś akcja serwisowa na radia to by wiedzieli kogo wezwać.

Dziekuje. Sprobuje sie dowiedziec cos na ten temat.

Z radoscia zawiadamiam, ze udalo mi sie rozwiazac moj problem. Znalazlam uczciwego sprzedawce, od ktorego zakupilam nowiutkie radio z Nissana Pathfinder, i co najwazniejsze wylogowane i dzialajace w mojej Navarze.

Dziekuje wszystkim serdecznie za zaangazowanie, komentarze i porady. I licze na pomoc w przyszlosci ;-)

Niestety pierwsze radio, niewylogowane wciaz jeszcze mam, wiec jesli ktos jest chetny to odstapie za symboliczna kwote.

Dziekuje i pozdrawiam.

Podziwiam Twój upór, aby wstawić fabryczne radio. Gdybym był w takiej sytuacji jak Ty zamontowałbym raczej radio z palety alpine albo kenwood z pełnym wyświetlaczem, mapami, dvd, tv, mp3, kamerą itp itd.

Podziwiam Twój upór, aby wstawić fabryczne radio. Gdybym był w takiej sytuacji jak Ty zamontowałbym raczej radio z palety alpine albo kenwood z pełnym wyświetlaczem, mapami, dvd, tv, mp3, kamerą itp itd.

Uparlam sie na oryginalne, fabryczne radio bo osobiscie uwazam, ze takie wyglada w tym samochodzie najlepiej. No ale to juz jest kwestia indywidualnych preferencji.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Witam, sorty za odgrzebanie tematu

może to będzie autoreklama...ale skoro aso sobie nie radzi z problemem, to ja się pochwalę, że sobie radzę :)

Radio oczywiście musiałbym dostać, oraz parę informacji dodatkowych, nie będzie potrzeby nr VIN auta w którym radio siedziało.

Również istotna informacja, że zakup nowego, nigdzie nie montowanego wcześniej radia, też nie gwarantuje, że informacja "invalid eq" nie pojawi się.

• 1 rok później...
Gość Robson012

Witam, sorty za odgrzebanie tematu

może to będzie autoreklama...ale skoro aso sobie nie radzi z problemem, to ja się pochwalę, że sobie radzę :)

Radio oczywiście musiałbym dostać, oraz parę informacji dodatkowych, nie będzie potrzeby nr VIN auta w którym radio siedziało.

Również istotna informacja, że zakup nowego, nigdzie nie montowanego wcześniej radia, też nie gwarantuje, że informacja "invalid eq" nie pojawi się.

Witaj Pittro,

mam nadzieję, że temat z przelogowaniem radia z innego modelu nissana nadal aktualny. Mam ten sam problem w Nissanie X-trailu z 2009 roku. Auto posiada radio od innego egzemplarza i wyświetla w/w błąd check th12hw. Jeżeli jest możliwe, to proszę napisz jak mogę dostarczyć radio do Ciebie w celu przelogowania. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam :wave:

Witam ponownie,

właśnie przetestowałem kombinację klawiszy, która pomaga uruchomić radio w przypadku pojawienia się błędu invalid eq check th12hw. Należy wcisnąć klawisze 1 i 3 jednocześnie i trzymać, następnie dwukrotnie klawisz zasilania, powinien pojawić się napis Wait, następnie secure wtedy wcisnąć klawisz 4 i trzymać oraz dwukrotnie klawisz zasilania. Radio działa ale niestety po wyłączeniu kluczyka ze stacyjki czyli zapłonu ponownie wraca do wyświetlania błędu. Zawsze jednak można uruchomić ponownie taką właśnie kombinacją. Niestety nie wiem jak długo będzie grać gdyż nie przetestowałem tego w trasie.

Mam nadzieję, że doraźnie pomogłem i dzięki temu co niektórzy będą mogli cieszyć się muzyką podczas jazdy Nissanem.

Pozdrawiam.