marteek Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Witam na sobotę umówiłem sie na wymianę łozysk w skrzyni u skrzynie biegów Dmowski z Siedlec czy ktoś niedawno robił u Niego skrzynie i czy nadal jest tak dobry jaka ma opinie na forum bede bardzo wdzieczny za szybkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha jr Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Ja robiłem w Siedlcach skrzynię w czerwcu 2011 i do tej pory jest wszystko ok. Cała naprawa trwała 2,5 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteek Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Witam wszystkich Włśnie wróciłem z Siedlec od Pana Łukasza Dmowskiego, powiem tak nie poznałem samochodu taka była cisza po wymianie zuzytych łozysk. Z czystym sumieniem jak najbardziej polecam ten warsztat całość trwała trochę ponad dwie godziny jestem bardzo zadowolony z efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mariusz z Białegostoku Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 U mnie niestety porażka z jakże rozreklamowanym Mechanika Pojazdowa Łukasz Dmowski Ul. Żytnia 121 08- 110 Siedlce. Nie dość że przejechałem 200 km do ich warsztatu to po miesiącu skrzynia znowu poszła. I nie przekonują mnie tłumaczenia własciciela że "coć tam coś tam" Skoro jechałem tyle to mógł wymienić co trzeba i przyłożyć sie bardziej. Wymiana skrzyni to nie odkęrcenie koła. Za samo wyjęcie skrzyni płaciłem 400 zł (woziłem do nich samą skrzynię) Więc teraz co znowu mam wyskoczyć z kolejnej kasy za wyjęcie skrzyni, zapłacić za dojazd i może mi zrobią i znów miesiąc pojeżdze... Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Ktoś tu specjalnie się zarejestrował, żeby zrobić antyreklamę. Pokaż chociaż skan rachunku / faktury to będziesz wiarygodny, bo jak na razie to nie ma podstaw, by Ci wierzyć. Wyjęcie skrzyni 400zł? W ASO ją wyjmowałeś czy co? W warsztatach wyjęcie i potem ponowne włożenie skrzyni to koszt ok. 150zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GreenMan Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 ja ostatnio kupowałem w autoparto - skrzynie biegów, jestem zadowolony. szwagier mi wymienił w warsztacie i jest git także mogę polecić, grunt to mieć zaufanego mechniora, tym bardzieje, że skrzynia biegów to nie wymiana wycieraczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pulkownik Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Witam wszystkich, Niestety u mnie też pojawiał się problem ze skrzynią biegów. Wszystkie objawy wskazują na zużycie łożysk (130tys.km!). Tak się składa że chętnie wybrałbym się do Siedlec, jednak z Gdańska jest spory kawałek drogi. Mam zatem pytanie czy kotoś z Was orientuje się czy w okolicach Trójmiasta istnieje podobny niedrogi i rzetelny warsztat zajmujący się naprawą szkrzyń? I jeszcze jedno pytanie, gdzie w Trójmieście można za rozsądną cenę wymontować i zamontować skrzynię? Biorę pod uwagę wysłanie skrzyni do p. Dmowskiego. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabarbar Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) Witam wszystkich, Niestety u mnie też pojawiał się problem ze skrzynią biegów. Wszystkie objawy wskazują na zużycie łożysk (130tys.km!). Tak się składa że chętnie wybrałbym się do Siedlec, jednak z Gdańska jest spory kawałek drogi. Mam zatem pytanie czy kotoś z Was orientuje się czy w okolicach Trójmiasta istnieje podobny niedrogi i rzetelny warsztat zajmujący się naprawą szkrzyń? I jeszcze jedno pytanie, gdzie w Trójmieście można za rozsądną cenę wymontować i zamontować skrzynię? Biorę pod uwagę wysłanie skrzyni do p. Dmowskiego. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Hej, mam ten sam problem w N15 1.4, także jestem z Gdańska i także mam daleką drogę do Siedlec. Robiłem rozeznanie w Trójmieście. Są dwa zakłady: http://www.oskp.gda.pl/ http://www.skrzynie-biegow.eu/ W jednym z nich robią już tylko automaty, w drugim za naprawę chcieli 800 zł. już uwzględniając robociznę. Niestety nie pamiętam który był który, bo dzwoniłem tam jakieś dwa miesiące temu. Tak sobie myślę, ciekawe czy udałoby się nam w jakiś sposób połączyć siły. No chyba, że uporałeś się ze swoją usterką i możesz coś dodać do tematu. EDIT: Naprawdę nikt w Trójmieście nie przerabiał problemu ze skrzynią biegów? Pomijam oczywiście zachowanie kolegi pulkownika, który najpierw dziękuję za okazaną mu pomoc, a potem nie raczy już umieścić informacji jak problem rozwiązał. To standard na polskich forach, niektórym trudno jest się potem pofatygować i napisać jak sobie poradzili z kwestią, o którą pytali. W efekcie mamy tysiące rozpoczętych wątków bez rozwiązania. Edytowane 3 Listopada 2012 przez rabarbar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonhart Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Jakby kogoś interesowało to ostatnio ziomek u Dmowskiego naprawiał skrzynię i podejrzał jakiej firmy łożyska wkłada, okazało się, że są to łożyska firm FAG i KOYO. Edytowane 15 Listopada 2012 przez Bonhart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slaweq22 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 KOYO. były pchane w oryginale do n16, mechanior wymieniał i dał mi stare jako zobrazowanie zniszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrionus Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Witam, 3 miesiące temu powiedział mi mój mechanik, że skrzynia w moim Nissanie (N15 1.4 75KM) jest do wymiany i będzie to sumarycznie kosztowało około 1000zł a na pytanie czy jak włożę używaną skrzynię to jaką mam gwarancje, że nie będzie działała identycznie - odpowiedział, że nie ma takiej gwarancji. Poczytałem więc w internecie i na kilku forach znalazłem informacje o p. Łukaszu z Siedlec i pomyślałem, że może warto zaryzykować bo usługa u niego kosztuje 450 zł i jest jakaś szansa, że będzie dobrze i zaoszczędzę wtedy pozostałą kwotę. Zadzwoniłem w piątek po południu i kazał mi przyjechać następnego dnia rano - mieszkam niedaleko (ok. 120km) więc bez problemu tam dojechałem. Na miejscu On wsiadł przejechał kawałek moim niebieskim trupem i się dziwnie uśmiechał, że się nie bałem bo łożyska są praktycznie na wykończeniu - pewnie gdybym wiedział, że jest tak źle to bym się bał ale skoro byłem nieświadomy to żadnego strachu nie odczuwałem. P. Łukasz zabrał się do roboty i już po 2,5-3 h jego pracy i dyskusji na bieżące tematy polityczne płaciłem p. Łukaszowi za łożyska i naprawę i powiem szczerze - ten samochód nigdy tak cichutko nie chodził jak po tej wymianie dostałem gwarancje na przejechanie kolejnych 100tys km i zadowolony wróciłem do domu. Gdy wymieniałem łożyska w skrzyni samochód miał na liczniku 205 tys km co według p. Łukasza najwyższy czas na łożyska. Podsumowując jestem bardzo zadowolony z tego, że zaryzykowałem i pojechałem do niego naprawić ten problem - uniknąłem w ten sposób niepotrzebnej wymiany skrzyni biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mariusz z Białegostoku Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Ktoś tu specjalnie się zarejestrował, żeby zrobić antyreklamę. Pokaż chociaż skan rachunku / faktury to będziesz wiarygodny, bo jak na razie to nie ma podstaw, by Ci wierzyć. Wyjęcie skrzyni 400zł? W ASO ją wyjmowałeś czy co? W warsztatach wyjęcie i potem ponowne włożenie skrzyni to koszt ok. 150zł. Dawno ne zaglądałem ale odniose sie do zarzutu. Coś tam robiłem dodatkowo stąd 400 zł (mniejsza o to) Chodziło mi generanie o koszt wyjęcia, dojazdu itd. Nie mam zamiaru nikogo oczerniac, facet robił na mnie mega profesjonalne wrażenie, jednak wrazenie to jedno, efekt drugie. I generalnie chodzi mi o to że w wielu postach widze same zachwyty, jednak niestety dla mnie, moj skromny przykład pokazuje ze nie zawsze jest tak super i nalezy liczyc sie z ew. dodatkowymi kosztami - choćby na gwarancji tego warsztatu (czyt. Pan z Siedlec nie jest cudotwórcą, jak można by miec wrazenie po postach niektorych) W temacie ja zrezygnowałem z dalszego robienia skrzyni i kupiłem używkę (ok 1500 zł) i narazie odpukać śmiga bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrionus Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 ... W temacie ja zrezygnowałem z dalszego robienia skrzyni i kupiłem używkę (ok 1500 zł) i narazie odpukać śmiga bez problemów a jaka masz gwarancje ze lozyska w tej uzywanej sa w odpowiednim stanie i przejedziesz jeszcze kilka tys km? dlatego ja wolalem zaryzykowac koszt paliwa + koszt lozysk + koszt naprawy i w ten sposob uniknalem kosztu wyjmowania skrzyni + kupna skrzyni + kosztu włożenia... akurat w moim przypadku okazalo sie to sluszne wyjscie i jestem kilka 100 do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1402 Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Witam!! A może orientuje się ktoś jakich łożysk potrzebuje do skrzyni biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość larysto Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 I jak tam po wizycie, almerka naładowana ?? Jak mechanik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erykk Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Skrzynie biegów naprawiają również tutaj, przy wykorzystaniu nowych bądź używanych części. Wedle potrzeby klientów. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez erykk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1402 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Tam nie naprawiają osobowych.Tak mi odpowiedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabarbar Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Panowie, gdzie kupowaliście łożyska do naprawy skrzyni w Almerze 1.4 N15? Jaki był ich orientacyjny koszt? W Gdańsku jest firma, która naprawia skrzynie. Ceny podali: koszt wymiany łożysk to 400pln, koszt kompletu łożysk to 450-500pln. Wymiana łożysk jest stówkę droższa niż w Siedlcach, ale akurat to dla mnie bez znaczenia, bo transport do Siedlec mi podniesie koszta o tą właśnie stówkę. Natomiast co jeśli chodzi o cenę kompletu łożysk? Podpowiecie coś? Dzięki . Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez rabarbar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 A u kogo chcesz skrzynie robić w GDA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabarbar Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Ci się deklarują, że robią: http://www.skrzynie-biegow.eu/ . Żadnego innego zakładu w okolicach nie znalazłem. Siedlce są dosyć daleko, więc póki co szukam lokalnie. Jak się nie uda, to kurier i w drogę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Witam Miałem problem z skrzynią biegów ale zaczne od początku. Mam primerkę P10 rocznik 1995 sedan z silnikiem 1,6 uzbrojoną w gażnik. Jeżdze od prawie 10 lat na gazie więc jeżdze tanio. Problem zaczął sie nie dawno praktycznie z skrzynia biegów. Sytuacja drogowa chce wyprzedzać pojazd wolniejszy jest miejsce i rura. Na wysokości pojazdu wyprzedzanego w pewnym momencie brak mocy silnika i zgrzyt jak u dentysty właczam 4 bieg i dokonuje dzieła wyprzedzania. To był 1 objaw wyskakujacej 5 w skrzyni biegów. Po jakimś czasie 5 bieg wyrzucało nagminnie.Praktycznie musiałem trzymac lewarek w pozycji 5 biegu. Wiedziałem o specjaliście z Siedlec jednak postanowiłem sam zadziałac z mechanikiem.Pierwsza opcja na szrot i znaleść inna skrzynie co też uczyniłem . Zadowolenie było moje krótkie ta sama przypadłość lecz trochę pózniej to znaczy przy 110km/h bieg 5 wyskakiwał. Szukałem w całej Bydgoszczy i okolicy fachowców telefonicznie z okresleniem usterki skrzyni biegów (5 bieg wyskakuje), wyobrazcie sobie żaden warsztat nie umiał mi ustalić dokładnej ceny naprawy skrzyni biegów.Poprzestałem na szukaniu i obiecankach cacankach jak zajrzymy do Pana skrzyni to bedziemy wiedzieli co do wymiany i za ile. Moim zdaniem jest to wpuszczanie klienta w maliny i i dyktowanie ceny bo klient zapłaci bo chce jeżdzić absurd. Dałem sobie spokuj z tymi pseudofachowcami od skrzyn biegów. Zadzwoniłem jeszcze do warsztatu powyżej co kolega podał www.skrzynie-biegów.eu tam to już w ogóle panowie szlachta.Tak owszem naprawia moja skrzynie tylko - skrzynia zdemontowana z auta i dowieziona do nich - cena za naprawę 5 biegu 800 PLN Wiecie co zadzwoniłem do Siedlec do Pana Dariusza Dmowskiego mam do nich 390km w jedna stronę jestem z Tucholi. Umówiłem się na wizytę w jego warsztacie. Po przyjeżdzie na miejsce i feryfikacji skrzyni tej z szrotu bo na tej jeżdziłem krótka decyzja. Naprawiamy moją skrzynie którą miałem w bagażniku element szrotowy wywalamy wkładamy moja skrzynie z naprawionym 5 biegem. Troche to trwało ale cóz wywalic skrzynie włożyc druga wszystko to trwało około 5 godz. W czasie naprawy miła pogawedka z Panem Dariuszem ,który konczył naprawiac moja skrzynie Pan Łukasz wyrzucał juz szrot z auta na podłogę. Po naprawie próba auta i jest wszystko w porzadku. Najważniejsze koszta wszystkiego: naprawa 5 biegu - 250 zł wymiana skrzyni biegów - 250zł razem 500zł ale ,że byłem u nich drugi raz (pierwszy raz na bieg wsteczny 7 lat wstecz),zniżka dla stałego klienta w kwocie 50zł. koszta paliwa 390km x 2 = 780km x 7,5l/LPG (7,5l/LPG na 100km)= 59 litrów LPG x 2,63zł /LPG=155,17 zł Razem: 450zł + 155zł = 600zł wszystkich kosztów w Siedlacach nie licze czasu rzecz jasna. Na drugi dzień skrzynie z szrotu oddałem z powrotem i odzyskałem moje 200zł Krótkie podsumowanie Panowie z Siedlec to naprawdę fachowcy i bede polecał ich wszystkim jeżdzącym nisano.Mimo odległości 390km są tańszi niz warsztat pod Gdanskiem do którego mam 120 km i jeszcze do sumy 800zł za naprwe skrzyni doliczyc jej demontaz i montaz. Powiem tak czasem lepiej poświęcić czasu i pieniedzy na sprawdzonego fachowca niz przepłacać u sasiada za płotem -Ciepielewo koło Pruszcza Gdanskiego Zadowolony użytkownik nissana primery p10 , szerokości Panowie ................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolfik1971 Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Witam podepne sie pod temat nissan serena 1.6 16v 97 km z 2000r i problem chyba ze sprzęgłerm ,gdy auto stoi na luzie słychać chrobot ,a gdy wcisne pedał sprzęgła to cisza dodam że są delikatne problemy z wrzóceniem 1 ,inne biegi wchodza płynnie,sprzęgło łapie wpołowie co to może być/Pozdrawiam Edytowane 3 Listopada 2013 przez wolfik1971 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Może łożysko juz się jakies konczy w skrzyni ale..., co ci szkodzi wykonaj telefon do Siedlec pogadaj bedziesz wiedział wiecej albo o sprzegle albo o skrzyni pozdrawiam Edytowane 4 Listopada 2013 przez bandi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wolfik1971 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 ok tak zrobie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi