Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak "dokopać" się do nagrzewnicy w R20 (2003r. 3.0Di) ?

zbylan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Od pewnego czasu stwierdzam ubytki płynu chłodzącego w moim Tyranku - ok 200 ml/500 km. "Wykapane" ślady pozostają na podłożu (po postoju) na wysokości przegrody pomiędzy kabiną a komorą silnika, po prawej stronie samochodu. Ponieważ po odwinięciu dywaników od stony pasażera (suchych) zauważyłem kilka kropel cieczy na przegrodzie pomiędzy konsola środkową a schowkiem, podejżewam, że nieszczelność pojawiła się w nagrzewnicy lub na którymś z jej połączeń.

Proszę o Wasze refleksje:

1. Czy moje podejżenia mogą być słuszne ?

2. Jeśli Tak, to gdzie w Terrano R20 3.0 Di znajduje się nagrzewnica i jak się do niej dostać ?

Pozdrawiam - Zbyszek

Witam ponownie

Czy możliwe, by nikt nigdy nie walczył z nagrzewnicą w Terrano II ?

Doprecycowując: moje pytanie dotyczy Terrano II z roku 2003, w nadwoziu R20, wersja silnika 3.0 Di.

Pozdrawiam

Witam kolegów.

Od pewnego czasu stwierdzam ubytki płynu chłodzącego w moim Tyranku - ok 200 ml/500 km. "Wykapane" ślady pozostają na podłożu (po postoju) na wysokości przegrody pomiędzy kabiną a komorą silnika, po prawej stronie samochodu. Ponieważ po odwinięciu dywaników od stony pasażera (suchych) zauważyłem kilka kropel cieczy na przegrodzie pomiędzy konsola środkową a schowkiem, podejżewam, że nieszczelność pojawiła się w nagrzewnicy lub na którymś z jej połączeń.

Proszę o Wasze refleksje:

1. Czy moje podejżenia mogą być słuszne ?

2. Jeśli Tak, to gdzie w Terrano R20 3.0 Di znajduje się nagrzewnica i jak się do niej dostać ?

Pozdrawiam - Zbyszek

Witam ponownie

Czy możliwe, by nikt nigdy nie walczył z nagrzewnicą w Terrano II ?

Doprecycowując: moje pytanie dotyczy Terrano II z roku 2003, w nadwoziu R20, wersja silnika 3.0 Di.

Pozdrawiam

myślę kolego, że rzadko kto z forumowiczów grzebał w tym bo nie ukrywajmy akurat nagrzewnica tak nie pada. Tym bardziej w "młodych" rocznikach.

Jak masz jakiekolwiek pojęcie o mechanice i zdolności manualne to powoli sam do tego dojdziesz.

Rozbieraj wszystkie plastiki: schowek, panel przedni i boczki panelu przedniego i nagrzewnica powinna być na wierzchu.

Rób sam nawet tydzień czasu, a zaoszczędzisz kupe kasy bo w warsztacie Cię skroją i będziesz miał satysfakcję, że sam zrobiłeś. Będziesz "bohaterem domu" :)

Sam tak zaczynałem, nie jestem mechanikiem, tylko handlowcem i siedze za biurkiem. Zaczynałem od tzw śrubek, a dzisiaj wymieniam rozrządy, panewki na korbach itd, a nawet jak zobaczysz na forum, wstawiłem mosty patrolowskie do terrano I, lifty itd.

Powodzonka

Dzięki zakula81za dobre słowo i zachętę. Pozostaje poczekać na lepsze warunki pogodowe i do roboty. :wave:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...