Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Vacum pompa, łańcuch, napinacz w 2,2 dci

Gość mirekg9
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz u mnie gwizdało bo pęknięcie było pod cybantem. Żadne ruszanie gumami ani szarpanie i inne sprawdzenie nie dało oznak. Dopiero jak została zdjęta guma od turbiny do chłodnicy to się okazało, ze jest pękniecie przy samym mocowaniu.

W swojej N16 2.2 dCi mam również jakieś delikatnie pukanie z okolic rozrządu gdy silnik jest zimny. Co do oleju, to u siebie w instrukcji mam zalecany olej do tego silnika 10w40 i taki był zalewany jak auto opuściło salon w Hiszpanii przez ASO Nissana. Od 3 lat gdy auto jest w Polsce lany jest olej 5w40. Przebieg auta to 94 tyś km.

W swojej N16 2.2 dCi mam również jakieś delikatnie pukanie z okolic rozrządu gdy silnik jest zimny.

To chyba przypadłość traktorków. Gdy silnik jest zimny, to ok. 30sek będzie hałasowało. Najczęściej puka wałek rozrządu-pierwsza krzywka, i pierwsze zawory. Tam olej dochodzi najpóźniej.

• 1 rok później...

ok wiem że wina oleju jest no ale teraz powiedzcie mi cz tak można jeśli silmik był zalany półsyntetykiem potem cały wymyty dokładnie każda cześć i można wlać olej syntetyczny pytam takl tylko z cziekawości bo wiem co sie dzieje na półsyntetyku

Edytowane przez Mirek 35

Możesz lać śmiało jeśli do tej pory silnik miałeś bez wycieków. Jeśli po pewnym czasie zauważysz jakieś pocenie lub wycieki, to powrócisz na półsyntetyk.  

• 5 miesięcy temu...

Witam

Cikawy temat przyznam ze cos mnie zaciekawiło a mianowicie jak.mocno naprezony powinien byc łańcuszek od vacum pompy?bo umnie jeds tak sobie, troszke zwisa tak moze z pol centymetra to chyba niepowinno tak byc?

Witam Cikawy temat przyznam ze cos mnie zaciekawiło a mianowicie jak.mocno naprezony powinien byc łańcuszek od vacum pompy?bo umnie jeds tak sobie, troszke zwisa tak moze z pol centymetra to chyba niepowinno tak byc?

Wejdź w dział X-traila, poszukaj kolegi @Bartezm i napisz do niego na PW.

On rozbierał vacum dwa razy bo chodziło właśnie o naprężenie łańcuszka.

• 2 lata później...

witam czy ktos rozbieral pompe vacum bo mi z niej cieknie? czy wogole dam rade ja uszczelnic bo nie moge nigdzie dorwac uszczelek do niej

W Di bez problemu. Czerwony silikon, benzyna ekstrakcyjna i trochę czasu. Niestety by ją wyjąć trzeba zdejmować łańcuch.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Zazwyczaj cieknie z magistrali olejowej. Są tam dwa małe gumowe oringi, jeden między pompą a głowica, drugi między połówkami pompy. Ale jak już się za to brać, to trzeba wszystko wymyć, odtłuścić i posadzić na silikon. Jeżdżę po tej operacji już rok i jak na razie sucho.

Przed demontażem sprawdziłbym wartość podciśnienia. Przy dużym przebiegu uszczelnienie nic nie da.

Zazwyczaj cieknie z magistrali olejowej. Są tam dwa małe gumowe oringi, jeden między pompą a głowica, drugi między połówkami pompy. Ale jak już się za to brać, to trzeba wszystko wymyć, odtłuścić i posadzić na silikon. Jeżdżę po tej operacji już rok i jak na razie sucho.

dokładnie ciekło z magistrali była źle założony gumowy oring rozebrałem ja na części pierwsze pomyłem preparatem do czyszczenia tarcz hamulcowych i na razie jest cacy

na zdjeciu widać że ktos nie żałował silikonu

post-46256-0-47478100-1493838658_thumb.jpg