Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/11.144] wahacz tył

tmx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje wymienić wahacz tylny (stabilizujacy tylna belkę) w p11 GT. Dostępne są różne od 1.6 zaczynając na 2.0D kończąc - chciałbym żeby był jak najzdrowszy więc zastanawiam sie czy pasuje taki od p11.144. Ktos przerabiał ten temat?

A może podejdzie od p12 (jest coś takiego w tylnym zawieszeniu).

Wszelkie info mile widziane.

Potrzebuje wymienić wahacz tylny (stabilizujacy tylna belkę) w p11 GT. Dostępne są różne od 1.6 zaczynając na 2.0D kończąc - chciałbym żeby był jak najzdrowszy więc zastanawiam sie czy pasuje taki od p11.144. Ktos przerabiał ten temat?

A może podejdzie od p12 (jest coś takiego w tylnym zawieszeniu).

Wszelkie info mile widziane.

W P11 nie ma z tyłu wahaczy jest tylko belka .Więc w rachubę wchodzi wymiana belki ale myślę że od każdej pojemności i rodzaju silnika powinna być taka sama.

Może już ktoś w Polsce regeneruje belki do P11 ale nic na ten temat nie wiem .

Do francuskich samochodów jest sporo firm które zajmują się regeneracją tylnych belek.

Edytowane przez nice-wawa

W sumie jest 1 wahacz - zaznaczony na tym schemacie jako nr 6. I o ten właśnie mi chodzi. Wiem że występuje taki też w p12 ale jest mocowany od innej strony choć wygląda bardzo podobnie i pełni tą samą funkcję.

Wg Nissan4U jest pewna zamienność w obrębie p11 - byćmoże p11 i p11.144 - ale chciałbym jak najmłodszy więc z p12 i fajnie byłoby wiedzieć na pewno nim kupię.

14252894403396.png

W P11 jest wahacz na srodku tylnej belki. P11.144 ma to tak samo rozwiazane. Co jest powodem że chcesz go wymienić.

Gość damiano1718

no właśnie jakie sa objawy tego wachacza ze sie nadaje do regenaracji? ja widziałem chyba zestawy naprawcze do tej belki na iparts.pl chyba !

tulejke tam gdzie jest numer 7 to chyba sie wymienia? zeby karosria nie chodziła na zakretach( tzn tak zwane bieganie tyłu)????

Te wahacze sa zwykle bezobsłygowe. Jak coś stuka to do sprawdzenia poduszki amortyzatorów.

Sprawa jest prosta - tuleja ta gdzie na obrazku idzie śruba nr. 1 jest sparciała. Większość czasu nie czuć tego w jeździe ale jest większa podatność na boczny wiatr i taka troche wahliwość. Dodatkowo jak jedna strona wjedzie w zagłębienie przy krawędzi drogi (takie obniżenie nie dziurę) przy większej prędkości - czasem zdarzają sie nerwowe zachowania. Jak handlarz mogłbym napisać, że "nic nie stuka, nic nie puka" - ale chodzi o to żeby było dobrze a nie tylko zadawalająco.

Tuleje wlokące belkę wyglądają OK i nie wykazują luzów ale jak będę miał chwile pójdzie poliuretan.

A to że te wahacze są zazwyczaj bezobsługowe a mój taki nie jest - no cóż może u innych są bezobsługowe bo akceptują zachowanie auta i dopóki nie wali i stuka uważają, że problem nie istnieje.

Czyli ponawiając pytanie :czy wahacz nr. 6 jest taki sam w p11 2.0 GT i p11.144 a może pasuje od p12?

Dokonałem usztywnienia tulei - i tył myszkuje może wyszło za sztywno . Plan na teraz usztywnić gumy wlekace belkę (to przy nr. 7 na obrazku).

tmx ja swego czasu też myślałem że mam problem z tylnym zawieszeniem,po wpadnięciu w dziurę na zakręcie dość mocno rzucało mi tyłem. Po wielu oględzinach zawieszenia okazało się że luz na przednich górnych wahaczach powoduje takie objawy. Zanim wydasz pieniążki na tylną zawieche to sprawdź te wahacze,może to one są winne.

Hary 7 Przód przeszedł badanie jako sztywny. Usztywnienie tyłu nie powinno mnie kosztować więcej niż 20 zł (metoda niekonwencjonalna) a na pewno nie zaszkodzi.

Mirekg9 - a ten obrazek to z kąd - jakiś sklep? Bo widzę że sa jakies numery części. Choć u mnie to właśnie sparciała ta tuleja co jej w tym zestawie nie ma.

=====================================================================================================

Głosujemy w konkursie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.auto-swia...san-klub-polska

=====================================================================================================