Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ubezpieczenie auta 2006 rok

promo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stojac przed zakupem auta chcialbym sie was poradzic o ubezpieczenie (pelne).

Chcialbym uaktualnic info o roznych firmach w ktorych je ubezpieczacie.

Najlepiej Podzielic to:

Rok/ znizki/ ubezpieczyciel/ cena.

Acha mnie interesuje rocznik 2006 ale innym moga sie przydac takze inne roczniki.

Edytowane przez promo

Witam , ja pytalem ostatnio w kilku ubezpieczalniach o AC i zdziwiłem sie bardzo bo moje auto - bezwypadkowe, premium pack ,2004 r , pzu wycenilo na 26,000 zł ! najlepiej hdi wypadło bo twierdzą że jest warte 33000 zł . Proama ma promocje i zniżki z OC przechodzą na AC , ale też auto wyceniono na 31000 zł . Wynika z tego , że nie chcą tego auta na normalnych warunkach ubezpieczać , przynajmiej w mojej okolicy :dribble:

Dziwne troche ze tak tanio wycenili takie auto.

A gdzie w końcu ubezpieczyłeś i ile zapłaciłeś przy jakich zniżkach?

Prawdopodobnie wysokie ryzyko uszkodzenia auta więc ceny tak zaniżone . W pzu nie ma opcji podwyższenia wartosci auta, z tego co mi powiedzieli wiec zaraz po przyjeżdzie udam sie do inter risk albo hdi nie jestem pewien w jakiej ubezpieczalni Pani obliczała składkę bo to w jednym biurze ,i tam przy podwyższeniu wartości auta do 55,000zł składka wynosi 2600zł , ale w razie szkody masz wypłacane 70% wartości za części, albo 3700zł rocznie przy 100%

Tak niskie ceny biorą się z Eurotaxu. Rocznik 2004 wersja PACK jest wyceniana na 32tyś złotych i praktycznie wszystkie ubezpieczalnie korzystają z tej wyceny.

ja dzwonilem tez po paru

2004 wersja zwykla

axa 32tys

pzu 28tys

mbank benefia 40-42

w PZU mozna podniesc wartosc ale tylko o iles tam procent, z tym ze trzeba przedstawic fakture zakupu

Pewnie indywidualnie podnosząc wartość auta na umowie z ubezpieczalnią , przy ewentualnej szkodzie i tak posłuża się średnią z eurotaxu

Jak zawsze sprawa ma drugie dno, robią tak niską wycenę licząc na szkodę całkowitą.

Co jest prawie oczywiste w przypadku uszkodzenia Nissana 350z , pewnie 2 lampy koło Rays, jakieś drobiazgi i już się łapie na 70% wartości auta przy naprawie serwisowej. Też mnie trochę szlak trafił jak moje auto 04r. absolutnie ,bezwypadkowe, salon Pl, przebieg 29 tys. nie chwaląc się ale lepiej to wygląda jak 2 letnie auta na parkingu wycenili coś na ok. 32tys zl .Właściwie wasze posty dały mi do myślenia czy warto ubezpieczać AC. Z drugiej strony przez 30 lat zawsze miałem AC na samochody , poza jednym wyjątkiem i właśnie mi je zwineli z pod bloku po 3 tyg. od zakupu. Akurat wtedy byłem na statku, ale żona mi opowiadała że wsiedli i odjechali. Tu mi przyszła do głowy dobra rada , jak kupujecie auto od handlarza /co zawsze odradzam/ to dobrze sobie zrobić sobie jakieś nawet proste zabezpieczenie.

W moim przypadku sprawa była oczywista mieli 2 kluczyk z imo. do mojego samochodu, wsiedli i natychmiast odjechali.

Wracając do tematu

Ergo HESTIA - H7 /w pakiecie ubezpieczenie Nisana +mieszkanie i 2 innych samochodów , maksymalne zniżki za bezwypadkową jazdę, zniżka dla dziadków powyżej +45 l..

Przy tych max zniżkach za najdroższe AC/OC /naprawa serwisowa, ochrona zniżki w razie wypadku i inne jakieś bzdury zapłaciłem 2 tys. zl przy wartości wyceny auta na coś tam ok. 32 tys.

Druga rada to nie ubezpieczajcie auta ponad wartość rynkową ponieważ, jeżeli przyjedzie co do czego i i tak stwierdzą ,że auto w dniu wypadku było warte dużo mniej. I nie róbcie to w śmieciowych firmach , bo oni chętnie biorą $ , ale trudniej im odszkodowanie wypłacić. Chociaż w moim przypadku i PZU dopiero po kilku latach sąd zmusił do wypłaty należnego odszkodowania OC ze sprawcy wypadku.

j

Masz racje Andrzeju! Moją w sierpniu zeszłego roku wycenili na 34k zł '03, no co byłem w lekkim szoku, ale tak skuwysyny robia i nic nie poradzisz.

Trochę jestem zdziwiona, bo jak ja ubezpieczałam swoje auto rok temu to (jeśli dobrze pamiętam) było wycenione na 42 tys., bez niczego. Sprawdzę jeszcze dokumenty jak będę w domu, tyle, że dopiero na święta.

I tak nie macie co narzekać na ceny z eurotaxu, bo są tylko trochę niższe niż wartość rynkowa waszych aut.

Zgadnijcie na ile wyceniany jest 200sx z 99 roku.

Cena rynkowa za ładny,zadbany, dobry egzemplarz to 25-30 tys, cena w DE to już w ogóle kosmos bo poniżej 8k euro ciężko znaleźć, a są i po 9, 10 ...

Wg. eurotaxu jest to coś koło 12 tys zł :D :D :D

od wieków zaniżali i będą zaniżać

mają swoje wskazniki dzieki którym obliczają wartość auta a ceny rynkowe można sobie pomiędzy książki włożyć

Ja szukałem długo ze względu na swoją pracę taki mam zwyczaj i co niektórych może zaskoczyć najlepiej wypadł Link4 pod względem i ceny 3200 za AC i OC ( a pełnych zniżek nie mam) oraz wartości 45.000 za 2005 rocznik.

Link4 kiedyś miał złą opinię a teraz zupełnie co innego, wiem dlatego, że mój ojciec ma warsztat lakierniczy i robi auta bezgotówkowo.

Podaję linki do sprawdzenia:

https://www.link4.pl/kalkulator_ubezpieczenia_OC_AC_2/motoFlow.html?execution=0&state=9-0-246A3D0DA689B5B2FDA5AF7220CD0AE3#null

http://www.link4.pl/cb/?partner_id=426&uid=12022734211160

Ja w końcu dogadałem się z ubezpieczalnią, stwierdziłem, że zmienię towarzystwo, ponieważ za 26k zł można kupić zajeżdżoną RX-8, a nie 350Z.

Po dwóch tygodniach dostałem informację, że wzięto wycenę z innego cennika i powiem uczciwie - jestem zadowolony. Mowa tu o PZU, ale wolę ciut niższą kwotą od tej, która podał kolega wyżej, lecz pewność. Nie mam jakoś zaufania do towarzystw typu Link4, Axa, zwłaszcza jeśli chodzi o AC.

Ja w końcu dogadałem się z ubezpieczalnią, stwierdziłem, że zmienię towarzystwo, ponieważ za 26k zł można kupić zajeżdżoną RX-8, a nie 350Z.

Po dwóch tygodniach dostałem informację, że wzięto wycenę z innego cennika i powiem uczciwie - jestem zadowolony. Mowa tu o PZU, ale wolę ciut niższą kwotą od tej, która podał kolega wyżej, lecz pewność. Nie mam jakoś zaufania do towarzystw typu Link4, Axa, zwłaszcza jeśli chodzi o AC.

Właśnie tak uważa większość osób, ale prawda jest inna, jeśli wejdziemy na stronę KNF (Komisja Nadzoru Finansowego) to najwięcej kar za opóźnienia w wypłatach lub ich brak ma PZU oraz WARTA.

Ale najogólniej mówiąc nie ma większego znaczenia gdzie się ubezpieczymy, oby dobrze przeczytać ogólne warunki umowy i dopasować do siebie pakiet

A i jeszcze jedno

Jak kupiłem auto wybrałem AVIVĘ i po kilku dniach pękła mi opona, co się okazało mój pakiet za 4500 nie obejmował holowania i pomocy przypadku jakiejkolwiek awarii. Wypowiedziałem umowę i wybrałem LINK4, po miesiącu spaliłem sprzęgło i z zamówieniem lawet na ich koszt nie było problemu.

Opisuję to na własnym przykładzie, bo kiedyś też LINK4 kojarzył mi się źle.

Edytowane przez eibar350z

A to ja mam tak w Interrisk, pakiet dodatkowy za 70zł rocznie i kiedyś, jeszcze starym autem raz padł mi akumulator i pan przyjechał odpalić mi auto na zadupie, a drugim razem odholował mi do wybranego przeze mnie (nie najbliższego) warsztaty w celu naprawy :P Fajna sprawa, bo do wymiany opony z tego co pamiętam też przyjeżdżają :)

No to najwyraźniej mamy różne doświadczenia, miałem dwie szkody (raz skradziono mi w Volvo grill i listwy, a raz spowodowałem małą stłuczkę) - nigdy nie miałem problemów z PZU, dlatego też nie chciałem zmieniać TU, ponieważ nie będę dał się robić w balona, jeśli chodzi o stawki wyceny.

Dziś byłem u swojego agenta u którego ubezpieczam auta od 2003 roku.

W HESTIA wygląda to tak:

OC 60%/ AC 60%

kwota auta 53800 PLN - pakiet najbogatszy z holowaniem standard bez udzialu własnego 2463 PLN (dostalem 10% znizki bo mam inne auto wciąż jeszcze ubezpieczone)

Samo AC 2096 PLN

Samo OC 562 PLN

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dziś byłem orientacyjnie się pytać odnośnie full pakietu. I za samochód z 04r. wersja pack przebieg ok 100kkm w pzu OC AC NW wycenili mi na niecałe 2200zł rocznie, autko wycenione na 33tys zł

Tak orientacyjnie już się pytałem jak bym miał kupować 350z :)

Edytowane przez Kazua

ja za swoje dałem 3k z hakiem. 2007/8, 84k przebieg, najbogatsza wersja, 313 ps, pochodzenie polski salon, drugi właściciel, ubezpieczone na 100% wartości, bez udziału własnego w szkodzie bla bla bla ale cena też zaniżona w stosunku do tego co dałem....

Można w Mbanku podać cenę auta przy ubezpieczaniu ale ich polisa zaczyna działać po dwóch dniach... więc musiałem wybrać axa - nie polecam ich, moja znajoma woziła się z wypłatą z OC sprawcy z nimi przez 2 miesiące.

Generalnie polecam M-bank tanie ubezpieczenie i obsługa w przypadku szkody też znośna. jak mi się skończy to w axa to wracam do M.

Jeszcze musiałem podać czy garażuje pojazd i ile zamierzam jeździć, no i mam max zniżki ac/oc

Edytowane przez Fiolet

• 3 tygodnie później...

Minicasco w PZU 470 zł rocznie , wycena auta z 2004r. na 41.700 zł w opcji INFO EXPERT , w poprzednim aucie miałem szkodę na minicasco i nie było problemów z odszkodowaniem .

Minicasco w PZU 180zł rocznie, wycena auta z 2003 na 25 tyś. Tragedia, mogłem sam zwiększyć kwotę ubezpieczenia np do 40 tyś, oczywiście wtedy wyższa składka ale nie miało to sensu bo i tak wypłacają odszkodowanie wg ich wyceny (nazywanej ceną rynkową, tylko ja chętnie kupie 350z, 100% sprawne za 25tyś zł :/ ). Zdziwiło mnie takie duże zaniżenie wartości ale co zrobić :(

P.S. Wg US za auto trzeba zapłacić min 37 900 zł

No właśnie w pzu przy wycenie INFO EXPERT na umowie zaznaczają że w razie szkody ta właśnie wycena jest brana pod uwagę , tak mnie zapewniano w dwóch oddziałach pzu , bo inaczej nie podpisał bym umowy , jeżeli składka zamiast 180zł wynosiła by 470zł , a auto dalej było by wycenione na 28 tyś :)