Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Elektryka drzwi

carpenter
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

popadłem w małe tarapaty i muszę prosić o pomoc.

Mam almere n16 2002r po lifcie i tak jak wielu użytkownikom, mi także ciut przeszkadza szum panujący w kabinie. Postanowiłem ją trochę wyciszyć zgodnie ze wskazówkami. Zacząłem od drzwi kierowcy i od razu musiałem z****ć :mad: . Oczywiście powyrywałem przewody z kostki od sterowania szybami. Ciężko znaleźć w internecie schemat, który by do tej kostki pasował. Żeby ją poskładać potrzebuję jej zdjęcie. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy żeby takowe wrzucić? W sumie nie ma dużo roboty z tym, bo tylko zdjąć ten panel z podłokietnika, a ja cały dzień szukam schematów i próbuję ją poskładać metodą prób i błędów. A jeszcze treba się za to wyciszanie wziąć :/

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

Pozdrawiam.

Gdybyś zaczął prawą stronę, to już bym Ci fotki dał, gdyż mam przednie i tylne. Lewej strony na chwilę obecna nie posiadam i to mój błąd, bo rozbierałem wszystkie drzwi.

Co do wyciszenia drzwi jak i samochodu, to na forum jest dość dużo.

Właśnie po lekturze tego forum zdecydowałem się wyciszyć, tylko ta przeklęta wtyczka... :/ a już nieraz drzwi rozbierałem.

Nie masz może w najbliższej przyszłości planów znów do nich zajrzeć? ;)

Może i bym mógł, oczywiście w wolnym czasie, chociażby sam dla siebie, lecz nie wiem czy są przewody tak samo w P16 czy inaczej. Jak się uda, to jutro Ci to załatwie - to tylko jedna śrubka i dwie fotki z każdej strony.

Sorki, ale dzisiaj nie dam rady, co prawda tam śrubki nie ma, tylko trzeba umiejętnie wypiąć z zatrzasku.

Dziś czekając na małżonkę, gdy poszła do sklepu, próbowałem dostać się do tych kabelków. Użyłem dwóch wkrętaków aby podważyć cały panel i go wyjąć, lecz niestety spinki metalowe nie chciały puścić a cały panel się wyginał. Odpuściłem, gdyż nie chcę złamać panela a i tak na krawędziach w plastikach zrobiłem małe odkształcenia.

Jeśli dobrze pamiętam, to metalowa zapinka jest z przodu / bliżej lusterka/ i ja trzeba najpierw wyjąć, natomiast z tyłu tzn. od strony klamki jest tylko - powiedzmy że nazwę to - plastikowy języczek, który jest tylko podsunięty pod boczek drzwiowy i jego najszybciej można ułamać?????!!!!!!

Jeśli masz u siebie rozebrany ten panel, to sprawdź jeszcze raz u siebie, gdzie jest ta metalowa zapinka - z przodu panela czy z tyłu.???

U mnie są trzy metalowe zapinki. otwierają się już całkiem lekko :/ chyba będę musiał je podgiąć. W linku zaznaczyłem gdzie są i od której zaczynam. Taki niebieski kolor (czy coś koło tego) to miejsce gdzie zawsze śrubokręt wkładam i ładnie wyskakuje.

http://imageshack.us/photo/my-images/838/drzwiq.jpg/

Zdjęcie telefonem, więc głębia nie poraża, ale mniej więcej widać co i jak.

Po zdjęciu tego panelu, drugi - właściwy wyjmuję w zasadzie bez żadnego już szarpania.

To jednak Tino ma całkowicie inaczej. U mnie wyjmuje się tylko panel z przełącznikami. Siedzi mocno. Natomiast ten drugi element lecz bardzo krótki, przykręcony jest wewnątrz "korytka" jedna śrubką i też wychodzi bez problemu.

Edytowane przez mirekg9

Witam,

to się pochwalę i może pomoge potomnym ;) dziś po kilku dniach prób i błędów udało mi się przeklętą wtykę złożyć. Dla innych niezdarów wklejam zdjęcia prawidłowo złożonej wtyki:

http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc00978z.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/819/dsc00976vl.jpg/

mirekg9 dzięki za odzew i zainteresowanie :)

P.S. Oczywiście ni wziąłem tego z głowy, szwagier znalazł mi odpowiednie schematy. gdyby ktoś był w potrzebie to mogę wspomóc dosyć obszernymi schematami elektrycznymi.

Gratuluje że Ci się udało :thumbsup: . Fotki eleganckie i przejrzyste :dribble: . Schematy do tak wyraźnych zdjęć, już chyba nikomu nie bedą potrzebne. Chyba że też przez nieuwagę powyrywa przewody :( .

• 4 lata później...
Gość swiezynka

Witam,

to się pochwalę i może pomoge potomnym ;) dziś po kilku dniach prób i błędów udało mi się przeklętą wtykę złożyć. Dla innych niezdarów wklejam zdjęcia prawidłowo złożonej wtyki:

http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc00978z.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/819/dsc00976vl.jpg/

mirekg9 dzięki za odzew i zainteresowanie :)

P.S. Oczywiście ni wziąłem tego z głowy, szwagier znalazł mi odpowiednie schematy. gdyby ktoś był w potrzebie to mogę wspomóc dosyć obszernymi schematami elektrycznymi.

witam moglabym prosic o zdjecia złożonej wtyki mam ten sam problem a niestety te zdjecia mi sie nie otwieraja :(