Dysten Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam Od kilku/kilkunastu dni słyszę od czasu do czasu jakby trzeszczenie w kolumnie kierownicy (dźwięk podobny do spięcia elektrycznego), na początku przy mocnym skręcaniu w lewo, teraz wydaje mi się, że nawet na prostej szczególnie gdy jadę po nierównościach. Nie jest to tak ewidentne i systematycznie występujące aby można było pojechać do ASO. Niewątpliwie jest to początek czegoś i oby wyskoczyło na gwarancji. Czy Spotkaliście się z podobnym "zjawiskiem"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Takich tematów jest sporo,poczytaj to: http://forum.nissank...i-strona-prawa/ I to: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/21710-irytujace-dzwieki/ Może coś do siebie porównasz. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysten Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam To nie są stuki, najlepiej ten dźwięk oddaje "spięcie elektryczne" takie trzeszczenie dość ciche, na pewno nie można tego okreslić jako stukanie. Przyznam, że wystepuje przy skrecaniu w lewo, w prawo nie oraz na prostej na nierównościach i to niekoniecznie dużych, raczej o określonej wartości. Poczekam może się sprawa wyklaruje i część padnie, mam jeszcze 30 miesięcy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość weber29 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Podpowiedz może to łożyska kolumny Mcpearsona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czeslaw4 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Miałem coś takiego w Escorcie. Efektem było uszkodzenie przełącznika kierunkowskazów. Po pokonaniu skrętu zapadka nie wyłączała kierukowskazu przy prostowaniu, a trzeba było wyłączać ręcznie. U Ciebie może być początek tej samej usterki. Po prostu uszkodzona zapadka odpowiedzialna za automatyczne wyłączanie kierunkowskazu. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Czeslaw4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zwijacz taśmy airbag*a??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysten Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Zwijacz taśmy airbag*a??? Witam Byłem dziś w ASO i jest to zwijacz taśmy airbaga. Niestety okazało się, że gwarancja nie obejmuje jego trzeszczenia (jest coraz silniejsze). Będę to wyjaśniał w Nissanie w poniedziałek. Mam natomiast kolejne pytanie. Jak Macie włączony kierunkowskaz przy skrętach około 90 stopni to czy występuje stukanie w trakcie kręcenia kierownicą, tak jakby coś przeskakiwało (mechanizm kierunkowskazu-około trzy razy na 90 stopniowy skręt z włączonym kierunkowskazem). Dźwięk dość silny dość mocno słyszalny? Wydaje mi się, że wcześniej tego nie było, tak na 99%? Za odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez Dysten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Sprawdź sobie taką specjalną podkładkę na kolumnie kierowniczej w kabinie,na wysokości pedałów.Jest to jakieś dziwne,tylko chyba nissanowi wiadome zabezpieczenie nakrętki,które nic nie zabezpiecza a odginając się podczas kręcenia kierownicą lubi stukać ,brzdąkać Ja ją po prostu wyłamałem i dałem w zamian zwykłej nakrętki,nakrętkę z teflonem i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Jacko ma rację - jeśli jeszcze masz tą blaszkę-zawleczkę, to się najlepiej szybko jej pozbądź - najlepiej poprzez jej odłamanie - też kiedyś przez to przechodziłem -podczas kręcenia kolumną zaczepia o wykładzinę podłogową i wydaje czasem dziwne dźwięki niemal jak drumla po jej wywaleniu też nakręciłem dla bezpieczeństwa nakrętkę samozaciskową ale okazało się,że krzyżak jest nagwintowany, więc jest w zasadzie zbędna - choć strzeżonego.... Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysten Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam To nie jest podkładka. Trzeszczenie (zwijacz taśmy aibraga) i przeskakiwanie (jest to na pewno dźwięk prawie identyczny z przełączanym kierunkowskazem-przeskakiwanie) występują gdy samochód jest nagrzany od słońca gdy jest w nim ciepło/gorąco. Rano gdy jest zimno trzeszczenie jest sporadyczne, a przeskakiwania w ogóle nie ma. Przeskakiwanie przy włączonym kierunkowskazie przy kręceniu kierownicą. Sprawa w Nissanie, cudów się nie spodziewam biorąc pod uwagę poprzednią sprawę. Ciekawe ile warta jest gwarancja Nissana!!!! Ponawiam pytanie, czy ktoś ma lub miał podobne do moich objawy, szczególnie w przypadku przeskakiwania bo trzeszczenie to zwijacz taśmy airbaga. Z warunków w których powstają wynika, że jedno wiąże się z drugim. Pozdrawiam Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Dysten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Dysten notkiem przejechalem juz 8 tys od grudnia i slysze to (bardzo lekkie) potrzaskiwanio-popyrkiwanie o efekcie spięcia podczas skrętów. Jest to dźwięk tasmy na 100% lub innych kabelków i połaczen na styku kierownicy z kolumną. Mialem podobny efekt w focusie i escorcie tylko że tam to bylo bardziej glosne. Ale w tamtym przypadku olalem po konsultacji w ASO. Jako że że focus był leciwy to odpuscilem naprawe. W escorcie z kolei to był przedsmak padających przełaczników które w koncu padły i kierunkowskazy pzrestały odbijać. w jednym i drugim aucie po nasileniu sie innych usterek i upierdliwości poradzilem sobie ..... sprzedając je;) I przesiadłem sie na japończyki z europy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 No proszę...to i ja muszę się wsłuchać. Nic takiego do tej pory nie zauważyłem...Spróbuję wytężyc słuch przy skręcie przy włączonym kierunkowskazie. No dziwne to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dysten Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Witam Zwijacz taśmy wymieniony na gwarancji, na razie cisza, przeskakiwanie kierunkowskazu przy skręcie z włączonym kierunkowskazem pozostało, muszę to sprawdzić na jeździe próbnej czy w demo też tak jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Dysten wymieniles? No to jade do ASO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zawsze waro pytać w ASO zanim się zacznie "modzić" samemu . Nie wiem skąd w nas taka niechęć do ASO . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Witam Zwijacz taśmy wymieniony na gwarancji, na razie cisza, przeskakiwanie kierunkowskazu przy skręcie z włączonym kierunkowskazem pozostało, muszę to sprawdzić na jeździe próbnej czy w demo też tak jest. Pozdrawiam Dysten u mnie cichutko pyka ,jak kierunkowskaz jest załączony,po prostu blokada zwrotna przeskakuje ,tak musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi