Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wycieraczki zwolniły

dbdariusz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mike12345

U mnie było podobnie, zwolnily a pewnego razu stanęły zupełnie, doraznie popsikałem mechanizm obficie WD40 i polałem olejem bo nie miałem czasu tego rozbierać. Narazie od 8 miesiecy działają bez zarzutu ale zdaję sobie sprawę ze za jakis czas problem może powrócić.

Nie silnika .Chodzi o sworznie i przeguby machanizmu wycieraczek,ew.jak kolega wyżej ,psikaj i nie żałuj materiału :D

Czegoś tu nie rozumiem.Też jeżdżę Notem,2 rok od nowości,z wycieraczkami żadnych problemów jak na razie, i w ogóle z autem też.

Ale jeżdżę też starą Nexią, 20-lat też od nowości i nawet na myśl mi nie przyszło,żeby coś grzebnąć w niej przy wycieraczkach,nie było nawet takiej potrzeby,poza wymianą piór kilka razy.

A żeby było ciekawiej,to trzymając się zasady,że Nexia praktycznie się w ogóle nie psuła przegapiłem 1 przegląd Nissana tracąc tym samym gwarancję. A tu takie szopki.

Nie martw się, Note na gwarancji raczej się nie psuje ;)

Też tak myślę,w końcu znaczek na masce zobowiązuje,a w razie czego,myślę że tu na forum szybciej rozwiążę jakikolwiek problem niż w serwisie, do którego mi nie po drodze.

Pozdrawiam.

Wydaje mi się że to nie kwestia części czy ich producentów. Może, nie znamy historii aut które ulegają tej awarii,  nieumiejętnego, może nawet nieświadomego "dłubania" w okolicach tego podzespołu (szyba, uszczelka, pas podszybia), które powoduje nieszczelności a te z kolei prowadzą do awarii. 

Ja tam miałem ten problem w japońskiej N15 , angielskiej K12 i jak na razie nie mam tylko w meksykańskiej C11X ,tyle że u mnie problem z "urwanym " cięgnem na plastykowej panewce/przegubie ,a nie korozja-spowolnienie pracy

nissany maja z tym podzespołem problemy i tak już jest.

Tak bo tak...??? A może uda nam się wskazać jakiś powód takiego zachowania tego podzespołu, czy na przykładzie tych dotychczasowych usterek nie mechanicznych, nasuwają Ci się jakieś wnioski....??? (nieszczelność, odstające podszybie...???) Może inni coś podsuną.

U mnie przyczyna to plastykowe panewki/gniazda ,które się wycierają i dochodzi do "rozpięcia ramion, jak naprawić prosto i tanio podawałem już wielokrotnie .W note ,z tego co czytałem ,problemem jest korozja/śniedź ,a nie rozpięcie ramion , więc musi to mieć związek z niefortunnym dostawaniem się wody w nerwralgiczne miejsca.

Wpisz w szukajce ,a zobaczysz ile tego jest.Dla samego note z 3 tematy

Mnie nie chodzi o naprawę bo to już jest na forum lub kto sprytniejszy sam sobie poradzi. zmierzałem w kierunku ustalenia powodu tej rdzy, którędy cieknie by Ci, u których problem jeszcze nie występuje, mogli mu zapobiec ewentualnie. Ale chyba ciężko będzie dociec.

Jedno jest pewne,warto to regularnie przesmarować,np.  MOLYKOTE D 708  Lub chociaż psiknąć od czasu do czasu czymś stosownym w sprayu

Jedno jest pewne,warto to regularnie przesmarować,np.  MOLYKOTE D 708  Lub chociaż psiknąć od czasu do czasu czymś stosownym w sprayu

Psiknąć mogę,ale gdzie i czy da się tak bez rozbierania podszybia.Bo jak znam życie to zajrzę tam dopiero jak też będzie potrzeba.

w podszybiu są pewnie otworki więc z rurką np.wd40 można sobie pewnie poradzić ,ale ściągnięcie plastyku nie jest skomplikowane ,tu masz naprawa w k12 Ja w zasadzie zrobiłem prawie identycznie(zamiast zawleczek ,dałem śrubki).Ten sposub starczy do zgonu auta.

No właśnie kiedyś zwróciłem uwagę na te otworki w podszybiu zew.ok fi 6mm i teraz skojarzyłem,że pewnie są po to żeby regularnie czymś tam prysnąć.A tak prawdę mówiąc WD40 bym nie polecał,bo oprócz środka smarnego posiada też kwas aby szybko i skutecznie rozszczelnić zapieczone połączenie,a dalej to już prosta droga do pogłębiania korozji.Lepszy byłby jakis środek smarny na bazie oleju silikonowego w sprayu,zwłaszcza,gdy auto raczej nowe,jak w moim przypadku.

No i o takie wsparcie mi chodziło właśnie. Świetny filmik instruktażowy, a co do WD40 porter59 ma całkowitą rację. Preparat ten, jak i pozostałe jemu podobne,  dobry jest w danej chwili ale po jego użyciu trzeba miejsca gdzie był używany przesmarować i zabezpieczyć czymś tłustym. 

WD 40 nie zawiera kwasów. To środek pierwotnie projektowany do wypierania wody. Zresztą od tego pochodzi jego nazwa. Jego działanie polega bardziej na wymywaniu i wynikaniu niż "kwasowym" rozpuszczaniu. Do takich zadań jak smarowanie mechanizmu wycieraczek nie za bardzo się nadaje bo jest lotny i pozostawiana przez niego warstwa ochronna jest bardzo cienka i nie trwała. Do tego powłoka ta jest nastawiona na "odpychanie" wody a nie smarowanie.

Tylko na filmiku pięknie i ładnie schodzą ramiona wycieraczek,w realu po paru latach tak różowo nie jest,dla tego dla bardziej bojaźliwych polecam proste ściągacze do ramion , do kupienia np.selgros,macro specjalistyczne sklepy ,czy allegro za grosze.

Co do WD40 ,nie demonizujmy ,ale macie rację(chodziło mi bardziej , o zaprezentowanie sposobu dojścia) że są lepsze środki (ja używam szwedzkiego Johansona  , zarówno w pracy jak i w aucie ) Mam też Wurtha ,a co do wd też się przydaje.

No właśnie kiedyś zwróciłem uwagę na te otworki w podszybiu zew.ok fi 6mm i teraz skojarzyłem,że pewnie są po to żeby regularnie czymś tam prysnąć.

Te otworki można wykorzystać do pryśnięcia czymś konserwującym ale one, w/g zamysłów konstrukcyjnych, służą do odprowadzania wody że tak się wyrażę z niecki podszybowej.

Z góry nie,ale po otwarciu maski od czoła,z jednej strony w micrze dojście jest.Jak w note nie wiem.

Dojścia nie ma pozostaje tylko pełen demontaż, sposób już był przedstawiany przez kogoś, drewienko i mały młoteczek i po kilku opukaniach schodzi.

A wartowyczyścić i przesmarować bo strasznie te trzpienie się łuszczą.

Tak to wyglądało po rozebraniu

c23e591e70b55c7f.jpg59160e4645dce9a4.jpg

Edytowane przez El_Diablo