Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

oleje Liqui Moly ???

Gość suchy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja. Chociaż mam zastrzeżenia co do klasy ich olejów. Zazwyczaj sa to oleje o klasie SJ przy 10W-40, a większość półsyntetyków spełnia wymagania klasy SL.

P.S. W tym roku weszła nowa klasa jakości olejów SM, ale tą klasę będą posiadały raczej wyłącznie oleje syntetyczne 5W-40. Co ciekawe Orlen już wypuścił taki właśnie olej:

http://www.petro-oil-wcs.com.pl/?m=51

i inny producent:

http://www.variant.pl/pl/news/index_right....d=1090229417891

Zalewałem 2 razy, za pierwszym razem MoS2-LEICHTLAUF 10W-40, a ostatnio SUPER LEICHTLAUF 10W-40. I przy tym drugim mam wrażenie że troszkę ciszej silnik pracuje.

Jednak nastepnym razem będę sugerował się klasą oleju. Wyższa klasa, to wyższe wymagania. Co prawda w latach kiedy były produkowane silniki nie było tak wysokich klas, ale wyższe klasy wymagają już minimalizowania zużycia, tarcia i powstawania szlamów.

Właśnie się doczytałem, że mają w swojej ofercie olej w klasie API SM "SYNTHOIL HIGH TECH 5W-40 HD"

Aha, mają jeden produkt, który chyba by się przydał przy zmianie oleju z półsyntetyka albo minerala na pełny syntetyk. Produkt nazywa się Liqui-Moly ENGINE FLUSH i wlewa się go przed wymianą do oleju, pozwala się popracować 10 minut i dopiero dokonuje się wymiany. Oczywiście można go stosować przy każdej zmianie oleju. Normalnie przy takiej wymianie zalewa się syntetyk, a po przejechaniu kilkuset kilometrów wymienia się go ponownie na czysty. Kosztuje ok. 20 zł, więc na pewno jest to tańsza opcja niż butla oleju + filtr.

Tylko jak ma ktoś już przepały, to nie radzę go stosować, bo do końca rozszczelni silnik :!: :!: :!: :!: :!:

Ok znam ten preparat, służy on do przemywania silnika z tzw czarnego szlamu. Znacznie skuteczniejszy jest preparat o nazwie Motor Cleaner ale tez słyszałem że przy silnikach z duzym przebiegiem trzeba go stosować z umiarem. Zaczynam sie skłaniac do preparatu o tym samym działaniu ale firmy Valvoline. Oleje tej firmy z serii Max Life to ponoć w tej chwili najbardziej zaawansiwane technologicznie oleje na rynku światowym. Zobacz strone www.valvoline.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...