Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Często włączający się wentylator chłodnicy

kalleanka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

W moim pojeździe pojawił się następujący problem. Mianowicie już od momentu uruchomienia silnika, na biegu jałowym włącza mi się wentylator chłodnicy. Wygląda to tak, że silnik chodzi 30sek do minuty na 800 obrotów następnie włącza się wentylator, obroty skaczą do 1000, kręci się kilkadziesiąt sek i znowu wentylator wyłącza się a obroty się stabilizują, i tak w kółko. W czasie jazdy tego nie odczuwam. Wskaźnik temperatury silnika wydaje się pracować normalnie. Poza tym reszta jest ok. Jest ?

Przeszukałem forum, ale nie udało mi się znaleźć takiego przypadku, ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną?

Silnik 2,2 dci 2006 110kkm.

wg mnie padł czujnik tempetatury płynu w chłodnicy - daje fałszywy sygnał o gorącym płynie w chłodnicy i wiatrak zaczyna działać w kierunku obniżenia tej temperatury. .

to sprawdź czy tak samo będzie jak wyłączysz klimę, bo przy włączonej wiatry działają niezaleznie od temperatury silnika

T30.2.0 etylina

Wczoraj nurtowało mnie to samo pytanie. Stwierdziłem, że kiedy wyłączam tryb Klimy -auto, to wentylatory zatrzymują się. Po załaczeniu na auto , od razu ruszają. Wydaję mi się że tak ma być. Zaznaczam,że temp na dworze była stosunkowo wysoka. Jeśli na zewnątrz jest zimno nie koniecznie wentylatory się załaczą. Tak mi podpowiada logika.

kalleanka - tak ma być. To normalne. Przy włączonej klimie wentylatory włączają się automatycznie, obroty silnika wzrastają. Wentylatory chłodzą czynnik ( kompresor spręzając powoduje wzrost temperatury czynnika). Potrzebne jest chłodzenie. Obroty wzrastaja by zniwelować obciążenie silnika pracą kompresora AC.

kalleanka - tak ma być. To normalne. Przy włączonej klimie wentylatory włączają się automatycznie, obroty silnika wzrastają. Wentylatory chłodzą czynnik ( kompresor spręzając powoduje wzrost temperatury czynnika). Potrzebne jest chłodzenie. Obroty wzrastaja by zniwelować obciążenie silnika pracą kompresora AC.

Dziękuję, będę miał okazję sprawdzić dopiero jutro. Prawdę mówiąc w poprzednich samochodach nie zauważyłem takiego zjawiska. Prawdopodobnie wentylator kręcił się cały czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...