Gość benek_n14 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Witam, Pytanie do forumowiczów. Czy jest szansa, żeby zamontować automatyczną skrzynię biegów CVT z P11 benzyny do CD20T? Właśnie pada mi manual, a auta nie chce się pozbywać. Jako, że jestem fanem automatów, pomyślałem o takim swapie. Wiem, że w dieslach nie montowali automatów. Pytanie, czy skrzynia (flansza, podłączenia) bardzo się różni i ile/jakich przeróbek by to wymagało. Dzięki z góry za podpowiedzi Benek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 W jakim sensie ci padła? Nawet skrzynie lecą w tych silnikach? No porażka. Raczej wątpię żeby skrzynia podeszła od benzyny, nic nie słyszałem o tym żeby ktoś to robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość benek_n14 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 5tka mi nie wchodzi, tzn. pod ręką czuć, że wbiłeś, ale puszczasz sprzęgło i masz luz - a bieg wygląda na wbity, muszę z 5-10 razy poprawić, dopiero zahacza i idzie. Na niskich obrotach też ją potrafi samo wyrzucić na luz, chociaż lewarek jest na 5tce. Do tego coś nie trybi synchronizacja jedynki, jak się ledwo auto toczy, próbuję wbić 1kę i wchodzi, ale chrupie jak cholera. Dopiero jak stanę całkiem, to wchodzi bezboleśnie. Wsteczny też 1/5 razy nie wejdzie. Nie wiem, czy jest sens remontować, czy przerzucić skrzynie używaną z allegro. Dlatego pomyślałem o automacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobytempelton Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 W benzynowych silnikach są skrzynie o innym przełożeniu niż w dislach, benzynowe kręcą się do 7tys a disla do 4.5-5tys, po za tym dislem jeździ się na zupełnie innych obrotach do 3-3,5tys, ma inny moment obrotowy....itp, nic z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość benek_n14 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 W benzynowych silnikach są skrzynie o innym przełożeniu niż w dislach, benzynowe kręcą się do 7tys a disla do 4.5-5tys, po za tym dislem jeździ się na zupełnie innych obrotach do 3-3,5tys, ma inny moment obrotowy....itp, nic z tego nie będzie. To na podstawie czego automat CVT w benzynie przerzuca biegi góra/dół? Wg mnie na podstawie prędkości obrotowej silnika, np. przy 3500obr/min w górę i 1200obr/min w dół. Moim zdaniem o ile flanszę dałoby się zapiąć i elektrykę jakoś podpiąć (nie wiem co ma podpięty automat do kompa, czy jakieś sygnały daje i soft w kompie musiałby być zmieniony), to auto by śmigało, tylko zmieniało by biegi przy innej prędkości niż w benzynie ze względu na inne prędkości obrotowe. Przełożenia poszczególnych biegów przecież automat CVT ma zawsze stałe, niezależnie od silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart-qlka2 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Wg serwisówki wygląda to tak: Silnik CD20T - skrzynia RS5F32A Silniki QG16DE, QG18DE, SR20DE - skrzynia RS5F70A Jeżeli chodzi o przełożenia, to tu z kolei są jednakowe dla CD20T i QG16DE i jednakowe sla QG18DE i SR20DE. Poza tym typ skrzyni do danego silnika ma inny kod więc czymś się różnią. Skrzynia CVT tak samo jak i inne automaty w Primerze były montowane jedynie w silnikach 2,0 benzyna. Poza tym komputer pokładowy ma tutaj na pewno też swój udział. Nie wsadzisz komputera z SR20DE bo niby jak ma poprawnie sterować np.dawkowaniem paliwa w Dieslu? Mimo ciekawego pomysłu tez mi się wydaje że nic się z tego nie urzeźbi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobytempelton Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Panowie nic z tego nie bedzie, poszperałem i 1;2;3 ma inne przełożenia w dieslu, wolniejsze, natomiast 4i5 jest ta sama. Nam tak właśnie facet w robocie przywiózł skrzynię do audi 1.9tdi tylko że jak się okazało od 2.0B założyliśmy, pasowała idealnie, tyle że na jedynce samochód łapie 60km/godz i niemoże się zebrać, nic z tego nie będzie jeszcze raz powtarzam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.