Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 ucieka olej 1.9dci

Gość brzeszczot
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość brzeszczot

Witam wszystkich

mam problem z primerką p12 1.9 dci prod 2004, do tej pory nie było problemu z autkiem wymiana oleju co 10 tys km aktualnie półsyntetyk shell pomiędzy wymianami brak potrzby dolewania bo nie brala ani kropli, aktualnie mam 204 tys km i zaczął uciekać olej, podobno nie ma wyciekow, nie ma plam pod autem a dolałem około 2 litrów na 3 tys km co to może być , jak się zabrać do tematu

pozdr

Edytowane przez brzeszczot

Odkręć osłone pod silnikiem i wtedy bedziesz wiedział ile siuwaxu tam jest.

Problem z dolewke w tym motorze to kwestia nogi.

U mnie jak daje w palnik to moge litr dolewac co chwila generalnie przy piłowaniu szła miarka 200ml na 400km a w miescie 200 na tydzień. jesli nie piłwałem to od wymiany do wymiany 15000km nic nie dolewałem.Jak robiłem ostatnio wachacz to wytrzepałem pare kilo ziemi z osłony i była zdecydowanie lżejsza.

a silnik z przodu pod głowicą nie jest zasmarkany - przy rozrządzie - przy skrzyni - przy misce olejowej?????

Osłone pociagnij do góry sama z zaczepów kulkowych wyskoczy

Gość brzeszczot

:) tylko przez ostatnie 200 tys km mimo cięzkiej nogi nic nie dolewałem:)

- osłonkę zdejmowałem i nie ma wycieków , dziś byłem u mechanika i tak:

- silnik suchy nigdzie nie cieknie,sprawdzone naprawdę wszedzie;

- turbiną nie bierze;

- turmina działa poprawnie;

- w płynie chłodnicczym nie ma oleju;

- auto nie dymi;-

- auto przyśpiesze bez problemu w pełnym zakresie;

- zuzycie paliwa bez zmian;

- nie ma cofki na korku wlewu paliwa;

nominalnie wszysto ok i cięzko sie do czegoś doczepić

Dodam że byłem u innego mechanika niż u tego co autko serwisowane ostatnie było, skończyło sien tym ze wymieniliśmy olej, filtr spisaliśmy dokładnie licznik i zobaczymy co będzie, jedna żecz ktorą zauwazył "ten nowy" mechanik to to że olej jest bardzo zużyty jak na 7 tys przebiegu od wymiany i jeszcze w między czasie dolanio około 3 litrów, dlatego zdecydowaliśmy się na wymianę oleju aby wyeliminować" czynnik ludzki a wlaściwie nieludzki czyli oszutwo wcześniejszego mechanika. Zbliża się weeken majowy takze w wydziań zrobie z 2 do 3 tys km i zobaczymy.Ale jak ktoś ma jakiś pamysł co to moze być innego, nawen najbardziej błach to zamieniam sie w słuch:)

Gość brzeszczot

tzn. pomimo dynamicznej jazdy przez ostatnie 200 tys km pomiędzy wymianami nie dolewalem ani kropli bo nie było takiej potrzeby:)

nie mówię o piskach na kazdych światłach ale raczej zawalidrogą to nie jestem

niestety kolego to jest turbina , jak ją się sprawdza jest tu na postach, diabli wzięli panewkę turbiny i stąd ten ubytek, jakby był wyciek na simeringach wału korbowego to musiałby być ślad, zdejmij rurę tłoczącą turbiny i zobacz czy jest mokra , jak tak to wyjmij interculer i z niego też wylejesz duuużo oleju, innej przyczyny nie widzę

Tak ale kolega pisał, ze turbina nie bierze.

Chyba, że nie dokonał pełnej dziagnostyki - trzeba zajżec gdzie niewidać jak pisał VOyager

• 2 tygodnie później...
Gość brzeszczot

niestety kolego to jest turbina , jak ją się sprawdza jest tu na postach, diabli wzięli panewkę turbiny i stąd ten ubytek, jakby był wyciek na simeringach wału korbowego to musiałby być ślad, zdejmij rurę tłoczącą turbiny i zobacz czy jest mokra , jak tak to wyjmij interculer i z niego też wylejesz duuużo oleju, innej przyczyny nie widzę

własnie zawiezlem autko do mechanika i mają posprawdzać to co zasugerowałeś dam znać czy to turbina czy szukamy dalej:(

Właśnie rozmawiałem z mechanikiem i tak:

rura tłocząca turbiny sucha, w interculerze sucho, turbina jest sprawdzona i jest ok;

pomocy bo ja już nie wiem co mozna jeszcze sprawdzić czy już zostaje tylko remont silnika???

No jeżeli jest tak jak piszesz to daj pomyśleć - z remontem to się tak nie spiesz ( 5-6 tys. drogą nie chodzi) , napisz czy na końcówce rury wydechowej jest wianuszek sadzy ( na zewnętrznej stronie ). Cudów nie ma olej nie ulatnia się sam bezobjawowo w takich ilościach

Jeżeli olej nie dostaje się do układu spalania to gdzieś musi uciekać simeringami wału korbowego ale musi pozostawić ślad , od strony paska rozrządu było by widać na pasku olej i spod jego obudowy plastykowej, od strony skrzyni biegów - musiałoby cieknąć na styku skrzynia - silnik , nawet gdyby połączenie to było uszczelnione i nie wydostawałby się z tego połączenia olej to by musiało się ślizgać sprzęgło.

Ostatnia możliwość to uszczelniacze zaworów i może pchać olej w komorę spalania ale powinien kopcić na niebiesko ( wianuszek sadzy na końcówce rury wydechowej świadczy o dostawaniu się oleju do komory spalania). Może też ten olej spalać katalizator i dymka nie będzie dopóki się nie zapcha ( tak ma jeden z moich kolesiów , kupił nowego fiata Brawo i żre mu olej w ilości 1 litr na 5 tys. km , był z tym w serwisie ( wycieków nie ma nigdzie bo za nowy wóz a olej znika a spalany jest w katalizatorze no i oczywiście w serwisie powiedziano mu że ten typ tak ma - czyli standard jak z problemem sobie nie mogą poradzić) i zostały jeszcze pierścienie ale to by musiałaby być turbina mokra na dolocie ( przez odmę) no ale od znikania to są duchy a nie olej trzeba szukać zanim podejmie się decyzję bo za tym idą koszty podane j/w. Czekamy kolego na twoją odpowiedź bo temat intrygujący.Pozdrawiam

Edytowane przez voyager1956

Gość brzeszczot

właśnie przejechałem kolejne kilometry i tak:

- nie ma na końcówce rury wianuszka sadzyrura od zewnątrz jes jednakowego koloru szara i nie ma zadnego nalotu;

- pasek był wymieniany ale jest czyściutki brak zabrudzeń na napinaczu i rolkach,weryfikowane przez mechanika bo chciałem potwierdzić czy poprzedni mechanik wymienił wszystkie elementy i nic zachlapane nie jest;

- sprzęgło się nie ślizga;

- auto na pewno nie dymi( ani na czarno, ani na niebiesko ani na szaro)

Fakty:

wlałem nowy olej na ful czyli na równo z bagnetwm na maxa na równiutko z najwyzszą kreska.Przejechałem 1200 km i z bagnetu zeszło troszkę ponad 2 i pół kreski.I tu moje pytanie ile to jest na litry?????Co jeszcze sprawdzić??

Od minimum do maximum jest jeden litr. Wszędzie sucho a olej znika , cudów nie ma. Stawiam na turbinę a konkretnie na jej uszczelniacz od strony wydechu , pcha olej w katalizator a on go dobrze spala - wszystkie inne możliwości podałem wyżej jak nie będzie to to się poddaję.

Gość brzeszczot

:) podjąłem decyzję wymieniam turbinkę i zobaczymy co będzie - wydaje mi się że jest to najprostsze i najtańsze rozwiązanie a objawy sugeryją że to może być jakaś nieszczelność - dam znać jak bedę coś wiedział czyli jak tylko rozbiorą i poskładają:)

dzięki za pomoc

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Mam podobną sytuację... W12, 1.9dCi, 120km, 2004, 218 000, Jak jeżdżę po mieście jest elegancko, pojechałem ostatnio do Francji i z powrotem (3500km) na autostradach 140-160 cały czas no i wlałem 5l oleju po drodze... Po powrocie pojechałem do swojego mechanika, silnik suchy a oleju nie ma... po przeczytaniu postów kolegi voyagera, zajrzeliśmy w przewody turbo i są upaprane olejem, z coolera 2 kieliszki oleju gdzieś wyleciały, ale turbina ma luzy i pali się check engine (choć przestałem już na niego zwracać uwagę - w końcu to francuski silnik :) ), turbina poszła do regeneracji bo mamy poważne podejrzenia, że przy dużych prędkościach przecieka i leci olej do wydechu i przepala się w katalizatorze, bo jakiś poważniejszych śladów po nim nigdzie nie ma, samochód nie dymi tylko czasami delikatnie jak by tracił trochę moc jak jedzie zapakowany, ale to może moje subiektywne odczucie. W każdym razie zobaczymy po regeneracji tej turbiny jak sytuacja z olejem bo jadę znowu w trasę 4500km autostradami więc się okaże :)

Kol. Brzeszczot tez obiecywal j/w rowne dwa lata temu , ze da znac po przejechaniu 2 tys. no i cisza , chyba samochod stoi jako ekdponat?????? Wystarczy zdjac powietrzny przewod dolotowy wziac oske turbiny w paluszki i zobaczyc jakie ma luzy , poosiowe czy poprzeczne, jak poosiowe to bedzie podbierac olej ale poprzeczne to lepiej dac do regeneracji turbine bo zassa olej i po silniku. Ktory koledze sie check swieci- zolty czy czerwony?

Edytowane przez voyager1956

• 1 miesiąc temu...

Kol. Brzeszczot tez obiecywal j/w rowne dwa lata temu , ze da znac po przejechaniu 2 tys. no i cisza , chyba samochod stoi jako ekdponat?????? Wystarczy zdjac powietrzny przewod dolotowy wziac oske turbiny w paluszki i zobaczyc jakie ma luzy , poosiowe czy poprzeczne, jak poosiowe to bedzie podbierac olej ale poprzeczne to lepiej dac do regeneracji turbine bo zassa olej i po silniku. Ktory koledze sie check swieci- zolty czy czerwony?

Odbieram turbinę po regeneracji we wtorek, więc koło środy odbiorę samochód - w sobotę jade do francji kolo 2000km to dam znać czy ciągnie olej dalej.

Check  czerwony, ale ten mój mechanior twierdzi, że jakaś wtyczka od podgrzewacza się urwała czy cos i dlatego i ze przed zimą trzeba to zrobić, ale na razie żeby sie nie przejmować - czasami gaśnie, np: zapalam (pali się czerw. eng. check) pojeżdżę z 15 minut, zgasze, postoi z 10 minut, odpalam i juz się nie pali, ale gaśnie tylko w tej sytuacji, w każdej innej nie.

A tak w nawiasie -  widzę, że kolega voyager ze skierniewic - ja na spływy często tam Rawką jeżdżę, do Sosenki, także pozdrawiam Skierniewice! :thumbsup:

No więc tak, jesli to kogos obchodzi. Zrobiłem 1000km i nie bierze oleju, turbina po regeneracji, łopatki były luźne - Pan mówił, że jakiś piach musiał się dostac czy cos do niej i dlatego tak sie stało. W każdym razie wynika z tego, ze leciało do wydechu a katalizator przepalał - więc to to mam nadzieje :)

3000 KM ubytek 2l oleju znowu ... to szukam dalej...

Mam identyczny rocznik ale sedan i nie ma problemu ze znikaniem oleju w takich ilosciach ale czytalem na innych forach, ze to moga byc zuzyte pierscienie tlokowe ale aby sie o tym przekonac to niech mechanik zrobi pomiar cisnienia w cylindrach z proba olejowa i to powinno dac odpowiedzna ten problem ( gosc opisywal taka sytuacje w renowce scenic a to te same silniki i okazalo sie ze jeden tlok byl uszkodzony, wiec moze tu lezy pies pogrzebany).

moja (do dziś w zasięgu wzroku bo kolega odkupił ) nie pali ani grama oleju przebieg ok 240 tys :) wymiana co 15tys 

a terazniejsze auto pije 1l na 4 tys jak ostro jade :) wiec dla mnie to cos nowego bo o olej nigdy sie nie martwilem a teraz co chwile sprawdzam stan 

Edytowane przez preston81

No Preston zachcialo sie A8-ki to masz problem i na moje oko taki sam jak powyzej, proba olejowa da odpowiedz w jakim stanie sa pierscienie tlokowe olej to nie duch zeby znikal bez przyczyny.

w serwisie powiedzieli mi ze to normalka przy tym silniku jak i w modelu wyzej i mam sie cieszyc ze tak malo bierze, kolega z A8 team dolewa 1l na 1000 :D , jak normalnie przejade to nic nie znika ale jak go gonie to zawsze zeżre mi olej :) ale szepne mechanikowi o tej probie olejowej 

a moze zmienic olej ?? bo leje motul x clean 5/40 ?? bede wdzieczny za odpowiedz bo jutro mam zamawiac 15l ....

Edytowane przez preston81