Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

T30 Rdza tylne nadkola

perkozek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zestaw starego modelarza

(sorki za orientacje zdjecia, ale załączone przez telefon)

post-50818-0-31219300-1403138502_thumb.jpg

Edytowane przez nysska

Zestaw starego modelarza

(sorki za orientacje zdjecia, ale załączone przez telefon)

co będziesz robił? JEdno piwo to starczy na oczyszczenie kawałka nadkola a gdzie reszta?

Ponieważ u mnie ruda jeszcze nie zjadła nadkoli (a próbuje) postanowilem je trochę zabezpieczyć. Brak jakiejkolwiek ochrony rantu oraz dwóch centymetrów powyżej jest dla mnie mocno zastanawiajacy i powodujący, że zaczynam wierzyć w spiskowe teorie o celowych zagrywkach producentów (czego zawsze byłem daleki) bo na chłopski rozum nie umiem sobie tego wytłumaczyć.

Jedno piwo bo mam nocki i po drugim to bym poszedł po trzecie i na leżaczek spać na słoneczku. Zresztą trzy dni walki i jedna ćwiarteczka dopiero zrobiona, problemem staje się nie brak piwa :-), tylko koszt odrdzewiacza.

Edytowane przez nysska

ja dałem corlack po lekkim oczyszczeniu. Cięzkie dojście. I trzyma już długo ok.I tak bedziesz musial myć co tydzień wnętrze i kieszonke

Dziś zabrałem się za łożysko i również zaskoczył mnie widok. Nie tylko rant zardzewiały ale i kilka dziurek na wylot w nadkolu wewnętrznym.    Masakra jakaś.  Narazie oczyściłem , pomalowałem farbą ołowianą , dziurki ( niewielkie ) masą uszczelniającą wypełniłem, na całość baranek a od środka wosk.  Powinno spowolnić rdzewienie.

Co do plastikowych nadkoli to myślę ,że najprośćiej było by podpasować przednie od x-traila.  Wnęki są tej samej wielkośći, mcpherson tak samo z przodu i z tyłu. Kto pierwszy przetestuje i powie czy się da ? 

Nie wiem czy to prawda ale lakiernik u którego byłem wpiątek mówi ze to walka z wiatrakami. Teraz zrobię ( zawołał 400 zł od strony) lecz od razu uprzedza że za jakiś czas wyjdzie. Pytanie jaki to czas. czy mówimy o latach czy tygodniach?

Mam dość, narobilem się trochę, robota żmudna ale chociaż mam świadomość, że nie dałem się kornikom bez walki. Czytając posty stwierdzam, że u mnie jeszcze nie było najgorzej więc może mój wysiłek plus szwajcarska tech. nie pójdą na marne. U mnie głębokich wrzerów nie było, ale mocno pordzewialy był wózek wiec staralem się zabezpieczyć co się da i gdzie się da.

Zdjecia z linii frontu :-D

post-50818-0-66487500-1403393225_thumb.jpg

post-50818-0-94980800-1403393266_thumb.jpg

post-50818-0-61610500-1403393302_thumb.jpg

Nysska mam nadzieję ,że samego baranka nie dawałeś ? Bo on nie ma właściwości antykorozyjnych , jedynie przeciw mechanicznym jak kamienie i każdy producent zaleca malowanie pod baranka lub na baranka. 

No dalem dalem brunox epoxy, nie spotkalem się z lepszym srodkiem na rdze wiec myślę, że trochę wytrzyma i zachamuje rozrost rudej. A baranek to w celach ochronnych oczywiscie, w tylek wpakowalem 2 puszki a myślałem, że 4 (tyle nabylem) starczą na dwa auta.

No i wedlug producenta użyty przeze mnie baranek ma również własności antykorozyjne.

Edytowane przez nysska

• 1 rok później...

Jeszcze od środka zabezpiecz jakimś woskiem dla pewności 

Czy ktoś do teraz dopasował jakieś nadkola plastikowe do tylnych nadkoli ?? Zbliża się zima i  choć całkowicie one nie uchronią już rdzewiejącego nadwozia to z pewnością spowolnią i ułatwią utrzymanie tego w czystości