Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 1.5 90KM - Regeneracja tylnego zacisku

Gość tommyexlee

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tommyexlee

Witam,

Zauważyłem ostatnio, że nagrzewa mi się tylne lewe koło podczas jazdy. Postanowiłem rozebrać i przeczyścić zacisk, wymienić uszczelnienia, itp.

Wyjąłem tłoczek, zdjąłem gumę, wyciągnąłem pierścień segera. Problem w tym, że nie mogę zdjąć osłonki sprężyny (1), a dalej sprężyny i prowadnicy tłoczka (2) (czy jak to tam się nazywa).

Na zdjęciach oznaczyłem niektóre elementy. Czy moglibyście mi pomóc rozebrać zacisk? Które elementy i w jakiej kolejności muszę zdjąć? Ktoś mi powiedział, że muszę nakręcić nakrętkę na (5) i wybić młotkiem.

Do czego służy śruba (4)?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Tomek

post-32633-0-14599300-1335685978_thumb.jpg post-32633-0-80164700-1335685989_thumb.jpg

Gość tommyexlee

W sumie to całą swoją naprawę właśnie na tym opieram. Ale tam jest napisane, że jak zdejmę pierścień segera, to reszta (sprężyna, osłonka) powinna łatwo wyjść... a u mnie tak nie jest. Nie mogę nawet szczypcami tego wyjąć.

Rozwiązanie: przyłożyć kawałek drewna na 5 i wybić młotkiem (pamiętać o wcześniejszym zdjęciu segera). Gwint jest cały, a całość ładnie wyskoczyła. Szczypcami mogłem machać do końca świata i bym nie wyciągnął, bo osłonka sprężyny jest przeczepiona do reszty. Na zdjęciu pokazuję co wypadło po wybiciu :) Mam nadzieję, że to pomoże innym w naprawie :)

Pozdrawiam,

Tomek

post-32633-0-02286100-1335954939_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...