Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Awaria pompy paliwowej?

koks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Almera n15 1.4 1998r lift Pb+LPG

Dziś jechałem swoją almą i czułem tak jakby brakowało gazu chodź byłem pewny że jest ale przełaczyłem na Pb i to samo nagle zdechła. Jak próbnowałem ją odpalić to po kilkunastu próbach załapała ale obroty były jakieś pół tyś. i bez reakcji na gaz. Kumpel ściągnął mnie do domu i zaczeło się sprawdzanie świec itd wszystko ok włacznie z palcem. Zdjąłem przewód od Pb co z filtra wychodzi i okazało sie że paliwa nie daje przeczyściłem wszystko w ukladzie paliwowym. Szczerze powiem że byłem w szoku jak było wszystko przypchane po skręceniu próbowałem odpalic i nic ale po kilku próbach ożyła pochodziła z 10min przejechałem sie kawałek i było ok ale pozniej po jakiś 2 godz ujechalem 300m i to samo. Nie wiem czy to może być aparat zapłonowy i tylko zbieg okolicznosći że po przeczyszczeniu układu paliwowego wróciło do normy?

Prosze was o pomoc bo nie wiem ggdzie ręce wsadzic!

Witam.

Almera n15 1.4 1998r lift Pb+LPG

Dziś jechałem swoją almą i czułem tak jakby brakowało gazu chodź byłem pewny że jest ale przełaczyłem na Pb i to samo nagle zdechła. Jak próbnowałem ją odpalić to po kilkunastu próbach załapała ale obroty były jakieś pół tyś. i bez reakcji na gaz. Kumpel ściągnął mnie do domu i zaczeło się sprawdzanie świec itd wszystko ok włacznie z palcem. Zdjąłem przewód od Pb co z filtra wychodzi i okazało sie że paliwa nie daje przeczyściłem wszystko w ukladzie paliwowym. Szczerze powiem że byłem w szoku jak było wszystko przypchane po skręceniu próbowałem odpalic i nic ale po kilku próbach ożyła pochodziła z 10min przejechałem sie kawałek i było ok ale pozniej po jakiś 2 godz ujechalem 300m i to samo. Nie wiem czy to może być aparat zapłonowy i tylko zbieg okolicznosći że po przeczyszczeniu układu paliwowego wróciło do normy?

Prosze was o pomoc bo nie wiem ggdzie ręce wsadzic!

Sorawdziłem jeszcze jak iskra i jest wzorowa. Czyżby w takim razie pompa?

W sunnym 1.4 16V miałem bardzo podobny przypadek. Winowajca było opto-moduł sterujący prądem cewki zapłonowej. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie był ruchomy talerzyk z otworami. Kręcił się wraz z wałkiem zaworów. Wycięte w nim otwory tworzyły tor optyczny pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem. Gdy silnik nabrał trochę temperatury to silnik gasł. Winowajcą był właśnie opto-moduł. Gdy odkręcałem świece iskra była wzorowa. Po wymianie ustrojstwa sunny zapalił od strzała. Silnik almery i sunnego niewiele się różnią.

Tutaj jest coś podobnego:

http://allegro.pl/modul-80336d-rsb-53-rsb-54-rsb-55-rsb-57-e12-117-i2315676486.html

Ustrojstwo ma nacięcie w którym kręci się talerzyk.

Ja to podejrzewam że to pompa paliwowa bo jak zdjąłem wężyki od pompy i doprowadzilem dopływ do butelki to niby coś tam leciało ale tyle co bym sam napluł.

Ja to podejrzewam że to pompa paliwowa bo jak zdjąłem wężyki od pompy i doprowadzilem dopływ do butelki to niby coś tam leciało ale tyle co bym sam napluł. Zero ciśnienia.

1.) Załóż metrowy wężyk na wyjściu filtra paliwa. Połóż buteleczkę na dachu i wsadź do niej wężyk. Przekręć stacyjkę na zapłon ale nie uruchamiaj rozrusznika. W takiej konfiguracji w sunnym napompowało połowę szklanki.

2.)Trzymając guzik od LPG powinieneś uruchomić auto od razu na LPG. Wykluczysz w ten sposób pompkę (o ile masz taką funkcjonalność gazu). Pisałeś że problemy zaczęły się na LPG więc pompka paliwa nie powinna tutaj mieć wpływu.

3.)Sprawdź wszystkie świece.

Ps. Nie musisz cytować sam siebie :]

Świece są nowe przewody tak samo i wydaje mi się że mi to nawet dna szklanki by nie przepompowala jak od razu z wyjścia z pompy wziąłem wężyk może było ze 20cm prosto do butelki 1l to ledwo co dno zalało.

I zauważyłem a raczej słyszę jak ciszej chodzi pompa. Zawsze to było ja słychać jak radio cicho grało a teraz cieżko ją uslyszeć bez radia i żadnego innego hałasu.

Możesz jeszcze sprawdzić czy dochodzi tam 12V. Połączenie elektryczne mogło zyskać kontakt omowy i wówczas napięcie na pompce będzie (za) niskie a ona sama słabo pompować

Buczy normalnie, jak zwykle?

Własnie słabiej zawsze to nie miałem problemów żeby ja uslyszeć a teraz musze sie ostro nasłuchiwać.

Temat do zamknięcia doczłapałem się jakoś do CPN-u i zalałem gazem i bez problemów czyli jednak pompa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...