Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Głośna skrzynia biegów

Gość michal_gd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie polecam kupna wysprzeglika na alledrogo, ja sie naciąłem. Po założeniu "nowe" z alledrogo chodzilo gorzej niz dojechane stare. W koncu kupilem i wysprzeglik i pompe sprzegla w ASO za okolo 1100 plnów.

to o ile sie nie myle jest pompa sprzęgła, mi chodzi o wysprzeglik , ten element ktory sie odpowietrza przy skrzyni biegów.

• 2 tygodnie później...

wygląda podobnie, http://allegro.pl/nissan-almera-n16-2-2-di-wysprzeglik-f-vat-i3302407815.html

nie wiem czy nie zaryzykowac, wymiana to kilka minut, odpowietrzanie podobnie, sprawdzilbym chociaz czy jest roznica jakakolwiek..

Problem z biegami zażegnany ! :)

Były opcje że synchronizatory, były opcje że sprzęgło, wysprzęglik, pompa, że docisk trefny albo najlepiej cała skrzynia do wymiany.... No właśnie, ile ludzi tyle było pomysłów.

Dzisiaj wymieniłem przewód od wysprzęglika na przewód w oplocie, wszystko odpowietrzone i.... sprzęgło chodzi nareszcie ciężej, tak jak powinno, chwyta w połowie a chwytało przy samej podłodze, w końcu wrzucam 1-2-3 a nie 1-luz-2-luz-3 oraz wsteczny nie zgrzyta jak szalony tylko wchodzi no powiedzmy jak to wsteczny. Mam jeszcze pompe od sprzęgła drugą którą awaryjnie chciałem wymieniać jednak stwierdzam że skoro się nie poci a już jest poprawa znaczna to chyba nie ma potrzeby by jej wymieniać. Tak więc rada również dla innych, jeśli macie podobny problem z wbijaniem biegów czy wysprzęglaniem to warto zacząć od wymiany przewodu elastycznego na przewód w oplocie !

Nareszcie się udało, bo już były plany zrzucać na nowo skrzynie, kupować sprzęgła itd... :)

Dzień udany :)

• 1 rok później...

Czy trzeba wyciaga skrzynie aby ten przewod wymienic? Ile plynu wchodzi w uklad hydrauliczny sprzegla?jak jest dobry plyn ?

• 4 tygodnie później...

pytanie jeszcze, bo będę zamawiał ten przewód jedna z końcówek ma być męska czy żeńska. W sklepie mówią ze żeńska, nie wiem czy uda sie podglądnąć jaki jest oryginalnie bez wyciągania przewodu.

• 1 rok później...

Wracając do tematu głośniej skrzyni. U mnie objawy jak u autora. Wymieniłem wyprzęglik wraz z łożyskiem (bezpłatna wymiana w ramach akcji serwisowej Nissana). Efekt wycia skrzyni nie ustąpił. W dalszej części diagnostyki serwis zdiagnozował nadmierne zużycie jednego z łożysk (niestety nie wiem którego) oraz uszkodzenie jednego zęba koła trzeciego biegu. Zdecydowałem się na wymianę kompletu łożysk. Efekt wycia wyraźnie się zmniejszył ale nie ustąpił. Pozostało do wymiany koło trzeciego biegu. Jaki będzie skutek dam znać po wymianie.

A u mnie w przedziale 1200-1800 obrotów słychać coś z napędu tak jak by wał, wymieniłem tulejki dyfra przednie minimalnie się uciszylo ale nadal słychać. Jak obejmie wał rękami to jaki jest dopuszczalny luz obracajac go w lewo i w prawo ? Czy to nie ma znaczenia ?