Grimm Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Witajcie. Od jakiegoś czasu mam codziennie ten sam problem z wysokimi obrotami, gdy odpalam auto i włączam światła i radio, obroty wzrastają do jakiś 1000 obr/min na wolnym biegu i słychać jest że silnik się jakby męczy. Po rozgrzaniu silnika, lub jakiś 10 min. jazdy wszystko wraca do normy, obroty silnika utrzymują się na poziomie 600-650 obr/min. ( 500obr/min mam bez świateł i innych dupereli ) Zaczął się ten problem w zimie, ale sporadycznie silnik szybciej kręcił, teraz jest tak codziennie. Silnik 1.6 benzyna. P11 sedan, kompletne sprzęgło i olej silnikowy wymieniałem na jesień zeszłego roku jakby miało to jakieś znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Po rozgrzaniu silnika, lub jakiś 10 min. jazdy wszystko wraca do normy, obroty silnika utrzymują się na poziomie 600-650 obr/min. ( 500obr/min mam bez świateł i innych dupereli ) Za mało. Powinno być chyba powyżej 700 bez obciążenia. To normalne, że jak auto zimne to obroty wyższe. U mnie z rana jest ok 1,2kprm (tyle, że mam SR20DE). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimm Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Tylko że nigdy primka nie miała problemów z wysokimi obrotami. Zawsze sobie cicho pyrkała na wolnych, a teraz wkręca się na obroty jakby przyczepkę miała ciągnąć. Może to już objawy starości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drone Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 też mam primerke z silnikiem 1,6 i u mnie od zawsze tak było że po uruchomieniu silnika wskakuje mi od razu na wyższe obroty tak z 1200-1300 -dopiero po chwili sie normuje i spada na jakieś 650. Oczywiście jeśli jest ciepło i silnik jest nagrzany choćby od tego że samochód stał na słońcu to obroty spadają dość szybko natomiast w zimie to wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimm Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Czyli przypadek - ten typ tak ma. Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruniak30 Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Ja też tak mam jak wy czyli ten typ tak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.