Radek1 Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Witam załozylem nowy temat bo nie znalazlem nigdzie tematu który nawiązywał by do mojego problemu. Otóż w moim nissanie (silnik 1,6 benz) zauważyłem ze po przejechaniu kilku kilometrów ( tak zeby się silnik zagrzał) i zatrzymaniu się np na swiatlach obroty silnika spadają do okolo 600 obr i wydaje mi się ze są one za niskie poniewaz silnik dziwnie pracuje. W serwisie po podpieciu do kompa nic nie wykazalo i tak sobie mysle czy ewentualna przyczyna moga byc swiece zaplonowe - nie wiem po jakim przebiegu powinno sie je wymienic - auto ma 60 000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Witam załozylem nowy temat bo nie znalazlem nigdzie tematu który nawiązywał by do mojego problemu. Otóż w moim nissanie (silnik 1,6 benz) zauważyłem ze po przejechaniu kilku kilometrów ( tak zeby się silnik zagrzał) i zatrzymaniu się np na swiatlach obroty silnika spadają do okolo 600 obr i wydaje mi się ze są one za niskie poniewaz silnik dziwnie pracuje. W serwisie po podpieciu do kompa nic nie wykazalo i tak sobie mysle czy ewentualna przyczyna moga byc swiece zaplonowe - nie wiem po jakim przebiegu powinno sie je wymienic - auto ma 60 000 km. Świece zapłonowe po 60 kkm dobrze jest wymienić (taką mniej więcej trwałość przewidują producenci świec) ale mogą one powodować występowanie przerw (wypadanie) w kolejnych zapłonach natomiast nie powinny powodować samoistnego obniżenia obrotów silnika. Edytowane 16 Maja 2012 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek1 Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 To jaka może być przyczyna takich obrotów ?? no chyba że te obroty są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) To jaka może być przyczyna takich obrotów ?? no chyba że te obroty są ok. Być może źle działajacy silniczek krokowy sterujący przepustnicą albo zabrudzenia w rejonie przepustnicy. Ale to powinien określić sewis (myślący a nie tylko podłączający komputer). Na poczatek jednak proponowałbym wymianę świec (swoje przepracowały) i obserwację co dalej. Edytowane 16 Maja 2012 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek1 Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 mam miesiąc gwarancji jeszcze to muszę się spieszyć. Dzięki za podpowiedź pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciej_pk Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Moja auto ma przebieg 70 tys. km i mam podobne odczucia jak Ty. Byłem w serwisie, samochód podłączyli pod komputer i powiedzieli, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Ten typ tak ma i już ;-) Wydaje mi się, że wymiana świec nic nie da. Jeśli auto dobrze pali i nie przerywa podczas pracy chyba nie ma sensu ich wymieniać tym bardziej, iż świece nie są za tanie. Sztuka kosztuje 74 złote. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxs Opublikowano 17 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Zauważyłem takie samo zachowanie silnika u mnie bardzo dawno temu... Pomyślałem sobie, że rozgrzany to w miejscu na wolnych obr. włącza się tryb eko Tylko szkoda, że tak się trzęsie wszystko... niekulturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perinoid Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Specjalnie sprawdziłem u siebie. Na rozgrzanym silniku jałowe obroty to ok. 650obr/min i nie wydaje mi się, żeby to było za mało. Silnik wydaje się pracować równo. Ale przejechane raptem 24tys. przez 2.5 roku. Wysłane z Larka za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek1 Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Umówiłem się na poniedziałek do serwisu - na taki przegląd jeszcze na gwarancji - gosciu przez tel juz mi powiedzial ze to moze byc tryb eko. Wiec pewnie wszystko bedzie ok tyle tylko ze denerwujace jest to trzesienie - trzeba bedzie sie przyzwyczaic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxs Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 650 obr./min. to norma z tendencją do opadania w okolice 500 obr./min mimo, że klima i inne pochłaniacze energii są wyłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek1 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Byłem wczoraj w serwisie wszystko ok, tak ma być więc nie szukam sobie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huling Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Ja mam wprawdzie silnik 2.0 ale mam podobne objawy. Od jakiegoś czasu po przejechaniu paru kilometrów, jak stanę na światłach to silnik zwalnia obroty, jakby miał zgasnąć, ale po chwili wraca do normy. Po kilkunastu kilometrach już się tak nie dzieje. Mam przejechane 30 tys. km, więc to nie będzie wina świec. Byłem też niedawno na przeglądzie i serwis nie stwierdził żadnej usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jęndrula Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 W instrukcji jest tabelka model silnika HR16DE-na wolnych obrotach z manualną skrzynią-650+-50 obr/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek1 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 W instrukcji jest tabelka model silnika HR16DE-na wolnych obrotach z manualną skrzynią-650+-50 obr/min I nic z tego nie wynika bo obroty są na poziomie 600, juz wiem ze jest wszystko ok ale praca silnika nie jest ładna. Ale nie przejmuje się tylko podgłaszam radio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi