Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

HYDE PARK - DYSKUSJA NA RÓŻNE TEMATY

DINO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.06.2015 o 14:26, Edek01 napisał:

U teścia w Drakuli  dopiero przejechane 25000km już ledwo zipie ten super silnik a serwisowany w Aso ,cieknie z niego gdzie się da !!!

Teść taki wkur że głowa mała na ten super silnik Renault .

argument,że serwisowany w aso mało mnie przekonuje - tam często odwala się większą fuszerkę niż w porządnym prywatnym warsztacie

No ale po 25000 ciec nie powinien i serwisowanie w ASO nic tu nie ma do rzeczy, bo przez ten czas pewnie nawet nie dotykli rzeczy z których olej może wyciekać.

Dziwne to, bo nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na ten silnik pod tym kątem. Może jakiś jednostkowy przypadek. Nie powlewałeś mu Edziu czegoś do silnika ? ;)

W dniu 3.06.2015 o 13:06, Edek01 napisał:

Bo gaz to jest do zapalniczek ,ropa do traktura a benzyna do tego super silnika  :D

O jak ja Cie lubię....też mam takie zdanie i jak je wypowiadam to mam masę wrogów :D

Powiem tak.......miałem dużo samochodów z różnymi silnikami ale ten 1.6 w Notku to naprawdę coś fajnego.

Edytowane przez M@reS

MareS ja mam swój fan klub tu na forum  :D

Dar teść musi serwisować w ASO bo do dłubka nie pojedzie to taki człowiek.

Ranger nic mu nie lałem bo on nic ci nie wleje nawet oleju nie zmieni na lepszy  :D

Ranger Teść już chciał sprzedać drakule na gwarancji ale nikt nie chce kupić bo zawieszenie naprawiane,cieknie z silnika no nie ciurkiem ale widać ,sprzęgło padło o jak super samochód .

Ten silnik nie radzi sobie z draklulą to już zauważyłem bo ostro trzeba deptać aby normalnie jechać!

Ten silnik to do Clio się nadaje a nie Draculi.

A do czego Ci takie porównanie? W Nissanach 1.6 (ten sam silnik jest w QQ, Note, Tiida) sprawuje się bardzo dobrze. A jak sprawuje się motor Kia w Vendze pewnie dowiesz się na forum Kia ;).

W dniu 3.06.2015 o 16:40, ranger napisał:

No ale po 25000 ciec nie powinien i serwisowanie w ASO nic tu nie ma do rzeczy, bo przez ten czas pewnie nawet nie dotykli rzeczy z których olej może wyciekać.

Dziwne to, bo nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na ten silnik pod tym kątem. Może jakiś jednostkowy przypadek. Nie powlewałeś mu Edziu czegoś do silnika ? ;)

niestety nie taki jednostkowy, te silniki są proste konstrukcyjnie. pięknie współpracują z gazem i nie ma co się w nich za bardzo popsuć (awaryjne cewki Segam zastąpiono trwałym Boschem i w tej jednostce nie ma psującego się koła zmiennych faz rozrządu którą dostały mocniejsze o 20 KM motory megane i scenic) ale do zbyt szczelnych nie należą. U mnie np uszczelniano (po ok 10 tys i na razie skutecznie)  inny typowy przeciek - olej przesączający się pod łbami (2 z kilkunastu) śrub-szpilek trzymających pokrywę zaworów. Inny powszechny problem to (od 2013) permanentnie falujące obroty na zimno w niemal co drugim egzemplarzu (wynik wgrania softu mającego utrzymać aktualną normę Euro- stare oprogramowanie takich problemów nie robiło) Zjawisko jest powszechne a aso nie mogąc poradzić sobie (temat rozwiązałoby wgranie starego "nieoszczędnego" softu ale nie mogą tego zrobić z uwagi na homologację) twierdzą że po prostu tttm. Niby nie wpływa to na całokształt ale z pewnością irytuje.Od silnika nissana jest z pewnością gorszy.Dlatego spora ilość potencjalnych kupujących zdecydowanych na silnik benzynowy odwleka zakup aż pojawi się silnik od nissana - o ile spece od ekologii nic w nim nie popsują dopasowując do Euro6. W moim egzemplarzu note ta jednostka przejechała 65 tys, nie wzięła grama oleju między wymianami,była sucha jaj pieprz, paliła od dotknięcia i noc nie falowało. 

Ciężko nam będzie się wypowiadać o silnikach kia, bo chyba nikt z nas nie miał z nimi doczynienia. Osobiście słyszałem dość ogólną opinię, że silniki w kia i hyundai są mało ekonomiczne i niezbyt elastyczne, choć to pojęcia względne i pewnie nie zmieniają postaci rzeczy, że to dobre silniki. Nissanowski 1.6 jest i ekonomiczny i elastyczny ale czy sumarycznie lepszy/gorszy od jednostek 1.6 kia nie wiem. Choć osobiście wolałbym 1.6 od Nissana, bo to sprawdzony i trwały silnik napędzajacy kilka modeli Nissana i w żadnym nie sprawiał żadnych problemów. Zresztą wszystkie jednostki benzynowe Nissana sprawują się świetnie.

W dniu 4.06.2015 o 09:14, chimba napisał:

Mojej żonie podoba się venga,dlatego pytam jak ma się japoński silnik w porównaniu do koreańskiego.

użytkownicy kia je chwalą - co ciekawe szczególnie diesle, które raczej nie stwarzają typowych dla nich problemów, nowe benzyniaki z bezpośrednim wtryskiem wypadają słabiej

Jak to teść powiada przez zagryzione zęby :angry:  w samochodach to jest jakość a w Dacia to jest - JAKOŚ  :D

• Upvote 1

100 metrów koło mnie jest Salon Renault-Dacia to nie zdajecie sobie sprawy ile przyjeżdża na lawetach Daci ile oni sprzedają tego Jakoś to głowa mała :|

A od czasu do czasu Renówkę :D 

Teść dał się zwieść cenną za serwisowanie bo dostał bardzo dobry rabat nawet po gwarancji i tanie części!

A że na mazury nie może na raz dojechać to nic nic :P 

Musi robić przystanki bo plastiki wewnątrz walą niemiłosiernie :wacko:  

Edytowane przez Edek01

Wszystko racja. Pierwotny nurt tej dyskusji dotyczył właśnie Dustera. W Dusterze jest sporo mechaniki Nissana. Jak teraz dojdzie jeszcze silnik, to pomimo swoich wad "wykończeniowych", pod względem mechanicznym to będzie bardzo rozsądny samochód :)

Nexeny to akurat bardzo dobre opony o bardzo słabym marketingu w PL... zupełnie odwrotnie niż marki znane :)