Gość mariuszl Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 witam. mam problem z odpalaniem na zimnym silniku. w trakcie odpalania załapuje ale gaśnie, po kilku próbach odpala ale szarpie około 3 minut potem wszystko się stabilizuje i jest normalnie. co może byc przyczyną ????????? spawdzałem świece żarowe są ok ,filtr paliwa wymieniony . Proszę o sugestie i pomoc !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid1 Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Sprawdź pompką na filtrze paliwa czy nie zapowietrza się układ, to może być przyczyną, pompnij kilka razy i zobaczysz - jak lekko chodzi to gdzieś jest nieszczelność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariuszl Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Sprawdź pompką na filtrze paliwa czy nie zapowietrza się układ, to może być przyczyną, pompnij kilka razy i zobaczysz - jak lekko chodzi to gdzieś jest nieszczelność .....sprawdzałem jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Kąt wtrysku trzeba ustawić, nie miałeś czasem robionego rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid1 Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 .....sprawdzałem jest ok . Zanim odpalisz to spróbuj podgrzać świece z 3 razy jeśli odpali normalnie to Maciek ma rację. Miałem podobnie i przestawiali mi kąt wtrysku pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariuszl Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 ...prawdopodobnie mam uszkodzony czujnik wolnych obrotów , nie mam pojęcia jaki to koszt. czy może ktoś się orientuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid1 Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 A robiłeś diagnozę ? Wyświetla jakiś błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobytempelton Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Czujnik wolnych obrotów??? pewnie masz na myśli nastawnik pompy lub zawór poczatku wtrysku, zrób autodiagnozę i sprawa się wyjaśni, te objawy pasują idealnie do nieszczelnych popękanych wężyków powrotu paliwa(tych gumowych) z wtryskiwaczy i pompy, sprawdź to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 po pierwsze sprawdzić błędy, wtedy będziemy myśleć co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Tak to na pewno ten czujnik wolnych obrotów a do teko jeszcze zużyty katalizator i przestawiony zapłon Oj ile razy słyszałem ja takie diagnozy u domorosłych mechaników co to swój rozwój zawodowy ukończyli na etapie Polonezów i dużych Fiatów Zrób odczyt błędów jeśli świeci się check engine. Ja obstawiam twoje problemy na uszkodzeniu zawora kąta wtrysku i tak jak wyżej koledzy piszą, złym kątem wtrysku spowodowanym przestawieniem pompy lub spieprzeniem rozrządu przez mechanika co to ci kazał ten czujnik wolnych obrotów sprawdzić Jedynym czujnikiem który powinieneś sprawdzić to jest ten od temperatury silnika co podaje sygnał na ECU a nie tablicę rozdzielczą Edytowane 22 Maja 2012 przez and_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mrgeo Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Czy wymieniałeś świece żarowe na nowe? W mojej primie dopiero włożenie używanych świec fabrycznych od innej primy ze szrotu zlikwidowało problem z odpalania na zimnym silniku. Zanim wpadłem na ten kuriozalny pomysł wymieniałem wedłóg katalogu na nowe różnych marek i auto jak nie zapalało tak nie zapalało, a wedłóg wszystkich znaków na niebie i mechaników na ziemi nie powinno się tak dziać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi