Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy ktoś z was montował samodzielnie hak do Xtraila z 2008r

Artex
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ktoś montował samodzielnie hak w Xtrailu z 2008r i mógłby udzielic wskazówek jak do tego sie zabrać co i jak zdemontować gdzie podłaczyc wiązke.

moje auto nie ma haka ale dostałem od znajomego oryginalny hak wypinany ( jego auto uległo niestety kasacji) niestety nie moge znaleźć żadnej instrykcji do montazu haka w tym aucie

Najlepiej zajrzeć na strony markowych dostawców haków (THULE, BRINK, WESTWALIA) i stamtąd pobrać instrukcję montażu haka i wiązki do swojego samochodu.

Jeśli jest to hak wypinany to na pewno ma tabliczkę kto jest producentem.

Jeśli mimo wszystko nie zlokalizujesz instrukcji dla swojego haka to zajrzyj przykładowo na stronę http://www.westfalia-automotive.de (ma wersję polską) i pobierz instrukcję najbardziej odpowiednią dla twojej wersji haka. Przynajmniej uzyskasz informację które elementy nadwozia po zdjęciu tylnego błotnika są do usunięcia. Stamtąd też można pobrać dokładne instrukcje montażu wiązek elektrycznych - może coś podpasuje. Jak zdjąć błotnik to szukaj w instrukcji serwisowej do nissana.

Powodzenia

Myslę, że nie będzie potrzebny demontaż błotnika. :) Pamiętaj o module z przekażnikami separującymi oryginalną wiązkę. W tym modelu chyba jest już potrzebny.

post-28845-0-64249300-1337890667_thumb.jpg

Edytowane przez LeonMP

Błotnika z pewnościa nie trzeba demontowac ale tylny zderzak zapene tak i tu potrzebuje informacji co pokolei odkrecic i jak zwolnic zaczepy aby go nie połamać . I nie wiem jak to w końcu jest z tym modułem czy jest potrzebny czy niekoniecznie. Haki sprzedaja do tego modelu bez modułu .

Oczywiście że błotnika nie trzeba demontować. Miałem na myśli zderzak a napisałem błotnik :whistle:

Artex dzwoń do dealera i pytaj czy w twoim Xsie jest instalacja CAN. Ja uważam, że tak. Jeśli jest to lepiej założyć wspomniany moduł. Może posypać się body komputer. Ale najpierw zadzwoń i wypytaj.

Dzwoniłem ale nie chcą udzielic jednoznacznej odpowiedzi , proponuja wizyte w salonie i montaż haka u nich na miejscu , zapewniaja że ich pracownik będzie widział czy jest taka koniecznośc czy nie :(

A może znasz numer gdzie udzielaja fachowych porad?

Witam. Ja właśnie montowałem osobiście hak w T31 w sobote. Montowałem hak polskiej produkcji firmy ze Słupska. Muszę powiedzieć że montaż jest prosty i bez problemów wszystko idealnie pasuje. Jeśli będziecie szukali gdzie się wpiąć w instalację to w bagażniku na wysokości tylnej lampy po stronie kierowcy znajduje się kostka do wpięcia instalacji haka. Tylko uwaga jak przecinałem kabelki zrobiłem zwarcie i nie mam tylnych świateł pozycyjnych. Teraz szukam gdzie wywaliłem bezpiecznik może ktoś z was wie gdzie go szukać. Ponoc w komorze silnika ale mam mały problem by otworzyć puszkę może ktoś podpowie jak to zrobić by nie urwać zaczepów

Kolego Artex trochę sprytu. Szukasz w okolicy warsztatu montującego haki. Dobrego. Dzwonisz albo jedziesz na miejsce. Lepiej jechać. Pytasz w przyjacielskiej rozmowie jakie koszta: montażu, części. Jaki koszt samego haka, jaka wiązka, czy oryginalna? Czy montują do tego rocznika moduł, czy jest potrzebny. Trochę inicjatywy. Przygoda kolegi ajjk wskazuje, że taki moduł by się przydał. On co prawda zrobił zwarcie przy montażu. Ale wyobraż sobie co się będzie działo jak zrobisz zwarcie wkładając żle żarówkę albo przetrze się przewód. Rzadko się to zdarza ale.... Ajjk oby to był tylko bezpiecznik. Pozdrawiam.

Edytowane przez LeonMP

No i po problemie na szczęście padł tylko bezpiecznik. Dowiadywałem się dziś w ASO. W Xtreilu w roczniku 2008 nie jest potrzebny moduł. Tak na przyszłość dla kolegów bezpiecznik od tylnych świateł postojowych znajduje się w skrzynce obok akumulatora w tej bliżej podszybia pod rurą z dolotem powietrza do filtra.

Aha. No to może i lepiej. Oszczędzisz czas i pieniądze kolego Artex. Mimo wszystko w innych samochodach z siecią CAN potrzebne są te moduły. Nawet alarmy muszą być pod tą sieć. Analogowe wprowadzają zakłócenia. A swoją drogą masz nieżyczliwych panów w ASO.

Edytowane przez LeonMP

Wieliie dzieki za info zastanawiam sie jedynie po co przecinac instalacje skoro jak piszesz jest tam gniazdo do wpiecia haka ???

No i mam jeszcze pytanie jak sie dobrac , jak zdjąc wewnetrzne plastiki w bagazniku aby dobrac sie do tej wiazki?

Podpowiedz prosze czy podłaczając hak znalazłes osobny kabel do postojówek z lewej i z prawej strony? ja niestety na kostce mam tylko jeden przewód na którym pojawia sie plus w chwili właczenia postojówek ????

• 4 tygodnie później...