Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jakie amortyzatory do mojej N15?

byczynho
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otoż w moim autku wysiadły tylne amortyzatory. Samochód przy większej prędkości po nierównej drodze jest nie do utrzymania. Jakiej firmy amortyzatory kupić? W sklepie "markowe" amortyzatory kosztują około 400zł a "niemarkowe" około 200.

Jakie jest wasze zdanie na temat tego produktu? Te odboje są potrzebne?

Przy okazji tych amortyzatorów poruszę jeszcze jeden problem. Zaobserwowaliśmy zaraz po zakupie, że zjeżdzając z progu zwalniającego lub wieżdzając w jakąś dziurę samochód strasznie łupie z którejś strony. Efekt taki jak by się młotkiem waliło gdzieś tam z tyłu albo jakby w bagażniku wywracało się coś ciężkiego. Co to może być?

Mi tu bardziej wygląda to na pękniętą sprężynę, aczkolwiek amortyzatory też mogą być do wymiany. Z tego, co pamiętam, to na drążku z tyłu jest jedna gumowa tuleja, jeśli zużyta to może stukać.

Osłony z odbojami są jak najbardziej potrzebne, bez nich nowy amortyzator padnie dosłownie po kilku tysiącach kilometrów - a ich koszt to około 15 - 20zł (do N15 na tył pasują osłony Kamoka o numerze 2019004, poszukaj takich).

Zmień sklep, bo ewidentnie chcą Cię naciągnąć. Amortyzatory na tył do N15 zaczynają się od około 100zł za jakieś chińskie noname do ok. 200zł za porządne. Ja polecam amorki firmy Tokico, po 180zł są, wg mnie najwyższa półka.

Tylko zwróć uwagę na rok produkcji auta - bo tam na tyle były 2 typy amorków, zależnie od tego, czy auto wyprodukowane po lipcu 1997r czy przed.

Kayaba jest w porządku, aczkolwiek wg mnie za twarda (montowałem znajomemu do N15) i przez to komfort taki sobie. Tokico mam u siebie, auto jest bardziej miękkie (ale bez przesady, w zakrętach dobrze i pewnie się prowadzi), nie tłucze tak autem.

Jutro idę do sklepu zapytać jakiej formy oferuje mi amortyzatory. Testowaliście amortyzatory jakiś innych firm? na allegro jest ich całkiem sporo w bardzo róźnych cenach

Jeszcze mogę polecić Sachs, Bilstein, TRW i Koni.

Delphi to taka ruletka, albo trafisz dobre, albo kiepskie - lepiej nie eksperymentować.

Monroe było dobre, ale z 10 - 15 lat temu. Teraz to zwykła tandeta, nie odbiegająca jakością od chińskich tworów.

I to by było na tyle z porządnych firm, nic innego nie warto.

Nie warto się pakować w kiepskie i nieznane amorki, bo na tym zaoszczędzisz raptem 40 - 50zł na sztuce, a roboty z wymianą trochę jest w przypadku ponownego rozbierania.

Kupiłem w sklepie KYB czy jak się to pisze razem z odbojami za 460zł. Co o tym myślicie?

Myślimy, że sporo przepłaciłeś, bo takie Kayaby można mieć za 260zł komplet na tył plus 30zł - 40zł za 2 osłony z odbojami ;)

Sachs, wyższa półka (sporo wyższa, niż Kayaba), po 190zł sztuka.

mozna prosic o link do sklepu z tanszymi armotyzatorami niz intercars czy interparts. Dziekuje :icecream:

Pierwszy z brzegu link z Allegro http://moto.allegro.pl/amortyzatory-kayaba-almera-n15-97-99-tyl-i2358988071.html

Jak ktoś ma spore zniżki w InterCarsie, to kupi jeszcze taniej, niż te z Allegro - przecież sklep na Allegro też zarabia na nich, kupują je taniej ;)

Jak będziesz robił zakupy na kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy złotych miesięcznie to dadzą zniżki. Duże warsztaty, większe sklepy itp. mają nawet po 40% zniżki, czasami i 50% na niektórych częściach. Bez zniżek tam się nie opłaca kupować, chyba, że masz jakieś egzotyczne auto, do którego nigdzie indziej części nie dostaniesz ;)

• 2 tygodnie później...

Ciekawą alternatywą dla sklepów internetowych jest sklep MotoCentrum. Muszą dawać niższe ceny, żeby się wybić, więc można trafić na ciekawe promocje. Amorki również tańsze, niż kolega zakupił - amortyzatory Nissan Almera.

Pozdrawiam

ja mam u siebie od niecałego roku Tokico. Wrażenia ogólne ok. Do codziennej jazdy są w porządku. Nie są twarde tak jak KYB , ale w zakrętach dobrze trzymają. Generalnie polecam :)

• 3 tygodnie później...

Obowiązkowo. Nie jest to duży koszt (około 20 - 30zł sztuka), a bez tego amorek szybko się rozleci, bo będzie się do niego dostawał syf.