Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350z] Spalanie rozne silniki:)

popiolkas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wiem ze o spalaniu bylo sporo, czytalem duzo, ale chcialbym poznac opinie uzytkonikow. Pytanie o Nissana 350z, ma 3 opcje silnikowe 280, 300 i 313 KM. Nosze sie z zamiarem zakupu zetki i nie wiem na ktory silnik sie zdecydowac, jakie sa spalania w poszczegolnych wersjach?

No i w sumie tez juz sporo wyczytalem na forumo zetce, ale tematy najczesciej sprzed jakiegos czasu. Gdzie najlepiej szukac auta, czy da sie w PL kupic cos naprawde pozadnego? Jak mam wydac 55-65k to chce kupic dobry samochod:) dzikeuje za wszystkie odpowiedzi, pozdraiwam

Edytowane przez popiolkas

Witam,

Nigdy nie było takiego porównania spalania na forum, a to faktycznie ciekawe.. ale podejrzewam, że różnice są minimalne, sprawdzałeś jak to wygląda w przypadku danych podawanych przez producenta?

Edytowane przez BossNY

http://www.car-emiss...del/NISSAN/350Z

Pod tym linkiem znajdziesz emisje CO2 i ile kilometrów można zrobić na 1 galonie. Jak wybierzesz odpowiedni model to przedstawione są dokładne dane. Wynika z tego, że spalanie wszystkie mają podobne.

Na przyszłość: zakładając nowy temat to w tytule mogłeś użyć polskich znaków i zachować jakieś zasady gramatyczne.

Edytowane przez Filon

Większość Zetek w bardzo dobrym stanie jest w posiadaniu klubowiczów oraz znajduje się w salonach Nissana (często zostawianych w zamian na nowszy model 370). Bardzo rzadko zdarza się że auto w bardzo dobrym stanie kupisz wertując ogłoszenia na alle... (choć to nie reguła). Wiadomo ze handlarz który sprzedaje takie auto nie zainwestuje w oryginalne klocki czy tarcze brembo i bedzie zalewał silnik E95 zamiast zalecaną przez producenta E98. Trzeba szukać do skutku bo tylko kupując auto w bardzo dobrym stanie wywołasz u siebie stan dumy i zadowolenia. :)

Czytam i najnizsze spalania to 10-11 litrów, czy to mozliwe w zetce po miescie? ;o

No to gdzie najlepiej szukac samochodu? :)

10 - 11 litrów to jest raczej średnie spalanie. Zauważ, że jak wejdziesz na konkretne auto to masz napisane gdzie było sprawdzane spalanie i jaki był styl jazdy.

Edytowane przez Filon

Rocznik 2004 spalanie 9 - 14l, ale zwykle trasa i troche miasta 12,5 l . Moja Z tez byla zostawiona w rozliczeniu za 370z .

• Upvote 1

Rocznik 2003, minimalne przy dziadkowej jeździe w trasie 8l, jazda do 140km/h 10l, miasto (Wawa) nie mniej niż 13l, miasto duże korki 17l, upalanie 30l.

• Upvote 1

2004 r. 280KM, europa, dolot K&N Typhoon, reszta seria.

(z lenistwa przeklajam z innego wątku):

Jak cisne w miescie to jest 27-28l/100km, cisne na trasie to jest 15-18l/100km.

Ale ostatnio jechalem w trasie, praktycznie gadajac przez tel. 1,5h, deszcz, mroz... to staralem sie nie cisnac. Przy jezdzie 90-120 z kilkukrotnym wyprzedzaniem do 180-200km/h udalo mi sie zrobic 9,6l/100km.

A w miescie jak jezdze niczym dziadek (wyglada to tak, ze nie wyprzedzam, nie mijam, jade takim tempem jak auto przede mna) to wychodzi 15-18l/100km (w tym korki).

Dodam jeszcze jedno - jeśli boli Cię częste lanie wachy, to nie kupuj Zetki.

Jednego wieczora ostatnio z Boberkiem polataliśmy chwilkę po Pozku i pół baku poszło w atmosfere :D

Edytowane przez Kregon

Zgadzam się całkowicie z DSM,ale poza tym co tu dużo pisać... temat rzeka spalanie zależy w największym stopniu od kierowcy i jego stylu jazdy. Co do tego czy ma 280 czy 313 to wg mnie różnica będzie minimalna i Nissan na pewno się o to postarał by zwiększyć moc ale żeby spalanie nie poszło dramatycznie w górę

2008r. 313 KM, miasto koło 16l., autostrada ale bez dziadowania (130-160) koło 11,5-12.

Średnie podawane przez komputer z ostatnich 1,5 tyś km, z czego 0,5 tyś trasa - 12l. .... pewnie komputer zaniża trochę.

ps. tankowanie boli, jak tankujesz zalecaną benzynę do pełna to na stacji zostawiasz 450 zeta... a za jakieś V-power to pewnie i 500+ zł ^^

Jak jeździłeś jakimś samochodem typu ford focus to przygotuj się na wydatki te same x2, jak evo to będzie mniej o 1/4.

Edytowane przez Fiolet

Mój 370Z z 2011r 328KM pali obecnie w mieście wg. komputera około 15/100 ( jazda dość dynamiczna ). Jak się jeździ bardzo spokojnie można zejść do 13 z przecinkiem.

W trasie 300km z dość dużymi prędkościami ( 150-230 ) spalił około 13/100.

Edytowane przez CeglA

2003 VQDE przy jeździe do 100km/h (w tym 40km po autostradzie 180km/h - bo się zdenerwowałem) - Zetka spaliła 11l. - normalnie jak sie nie spinam i latam wkolo komina wychodzi 13.5l. - dodam, że mam automat. - na kieleckim torze wychodzi coś około 20l.

Edytowane przez utaszo
  • Upvote 1

Wydaje mi się, że przy silniku takiej mocy skrzynia automatyczna nie wpływa na spalanie. Jednak jak się bawię w zmiany opon to jednak nawet na komputerze widać, że czym szersze kapcie to jednak spalanie rośnie :). Niby tylko po przecinku, ale jednak.

Rocznik 2003, minimalne przy dziadkowej jeździe w trasie 8l, jazda do 140km/h 10l, miasto (Wawa) nie mniej niż 13l, miasto duże korki 17l, upalanie 30l.

U mnie to samo :)

• 1 miesiąc temu...

Moja też tak pali. W niedziele jak jechałam trasą to pokazało 8l/100km. Fakt, że byłam zmuszona jechać 70-90km/h, ale ruchem w miarę jednostajnym :)

Moja też tak pali. W niedziele jak jechałam trasą to pokazało 8l/100km. Fakt, że byłam zmuszona jechać 70-90km/h, ale ruchem w miarę jednostajnym :)

właśnie tez jechałem stabilnie bez hamowania i wyszło te 7,5l na 100km ,ale teraz w mieście jak trochę zaczynam jechać bokiem i z większym powerem spalanie jest na poziomie 13,2l na 100km

tak apropo boków dziś na takim fajnym zakręcie poleciałem bokiem ze sprzęgła na 3 biegu nawet ładnie to wyszło bo zakręt długi ,a za zakrętem pan policjant mi macha no i zaczęło się usprawiedliwianie czemu te muchy boczną szyba zabijam i takie tam 300pln mandat i 6 punktów .Policeman poszedł do radiowozu wypisać mandata i po 2 min mnie woła i mówi,że tak na początku lata mi daruje i się upiekło :)

teraz w mieście jak trochę zaczynam jechać bokiem i z większym powerem spalanie jest na poziomie 13,2l na 100km

13,2/100 przy jeździe bokiem i z powerem? wow... gratuluje ;) u mnie tyle pali przy normalnej jeździe po mieście :] no, tak 12,9 :P