Gość Filon Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 (edytowane) właśnie tez jechałem stabilnie bez hamowania i wyszło te 7,5l na 100km ,ale teraz w mieście jak trochę zaczynam jechać bokiem i z większym powerem spalanie jest na poziomie 13,2l na 100km tak apropo boków dziś na takim fajnym zakręcie poleciałem bokiem ze sprzęgła na 3 biegu nawet ładnie to wyszło bo zakręt długi ,a za zakrętem pan policjant mi macha no i zaczęło się usprawiedliwianie czemu te muchy boczną szyba zabijam i takie tam 300pln mandat i 6 punktów .Policeman poszedł do radiowozu wypisać mandata i po 2 min mnie woła i mówi,że tak na początku lata mi daruje i się upiekło U mnie przy jeździe bokiem pali od 40 litrów w górę na godzinę jeżdżąc głównie na drugim i czasem na trzecim biegu. Tak wyliczyłem, bo najdłużej opony wytrzymały mi 30 minut na mokrym asfalcie. To były Dunlopy 9000 RS - muszę przyznać że to bardzo wytrzymałe oponki tylko trochę słabo trzymają. No i nie były nowe. Kilometrów nie da się zmierzyć bez GPS'u bo licznik bierze dane z tylnych kół, a one przecież boksują. Po mieście gdy robię dosyć sporo boków to minimum 18 - 20 litrów. Przy prędkości ok 100 km/h pali ok 7,9 litra na 100 km. Edytowane 11 Lipca 2012 przez Filon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micho196 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 witam, w sumie to mój pierwszy post więc siema wszystkim, od niedawna mam 350z i jak czytam co wy tu piszecie o 11 litrach na 100km to aż mi się nogi cieple robią...powiem tak... moja wg kompa pali jakieś 14l/100km a wg portfela jakieś 18l/100km. nie wiem jak wy jeździcie że macie spalanie 8 do 11l/100km... chętnie poznam ta tajemniczą technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 (edytowane) witam, w sumie to mój pierwszy post więc siema wszystkim, od niedawna mam 350z i jak czytam co wy tu piszecie o 11 litrach na 100km to aż mi się nogi cieple robią...powiem tak... moja wg kompa pali jakieś 14l/100km a wg portfela jakieś 18l/100km. nie wiem jak wy jeździcie że macie spalanie 8 do 11l/100km... chętnie poznam ta tajemniczą technikę. Zetka ma to do siebie, że dobrze przyśpiesza już od niewielkich obrotów. Dlatego przy normalnej jeździe, staram się zmieniać biegi przy 2500-3000 obrotów, możliwie dynamicznie przyśpieszać (3/4 wciśniętego gazu) co i tak zazwyczaj wystarcza żeby być pierwszym spod świateł W trasie używam tempomatu i już. Ostatni bak, średnie spalanie 11,6 w cyklu mieszanym Jeżeli trzymam samochód często na obrotach powyżej 3000, lub poruszam się w większości w korku to spalanie jest tak jak piszesz 14l/100km. Moim zdaniem jeżeli wykorzystujesz moc z głową, nie przyśpieszasz gwałtownie po to żeby zaraz gwałtownie hamować przed światłami to zetka Ci to w spalaniu wynagrodzi Edytowane 21 Lipca 2012 przez Młynarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micho196 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Zetka ma to do siebie, że dobrze przyśpiesza już od niewielkich obrotów. Dlatego przy normalnej jeździe, staram się zmieniać biegi przy 2500-3000 obrotów, możliwie dynamicznie przyśpieszać (3/4 wciśniętego gazu) co i tak zazwyczaj wystarcza żeby być pierwszym spod świateł W trasie używam tempomatu i już. Ostatni bak, średnie spalanie 11,6 w cyklu mieszanym Jeżeli trzymam samochód często na obrotach powyżej 3000, lub poruszam się w większości w korku to spalanie jest tak jak piszesz 14l/100km. Moim zdaniem jeżeli wykorzystujesz moc z głową, nie przyśpieszasz gwałtownie po to żeby zaraz gwałtownie hamować przed światłami to zetka Ci to w spalaniu wynagrodzi No to tak... ja mam automat, w sumie to nie powinno mieć znaczenia bo doskonale wiem po co trzymać się wskazanego przez ciebie przedziału obrotów, jednak przy tych obrotach mam prędkość ok 100km w mieście....nie da się tak jeździć po mieście... chętnie zobaczył bym charakterystykę uniwersalną dla tego silnika jednak nie mogę znaleźć seryjnej. Jakieś podrasowane tylko, to nie ma punktu odniesienia. Jakby ktoś miał tą mapę to prosiłbym o podesłanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 No to tak... ja mam automat, w sumie to nie powinno mieć znaczenia bo doskonale wiem po co trzymać się wskazanego przez ciebie przedziału obrotów, jednak przy tych obrotach mam prędkość ok 100km w mieście....nie da się tak jeździć po mieście... chętnie zobaczył bym charakterystykę uniwersalną dla tego silnika jednak nie mogę znaleźć seryjnej. Jakieś podrasowane tylko, to nie ma punktu odniesienia. Jakby ktoś miał tą mapę to prosiłbym o podesłanie. Ja staram się trzymać zasady im wyższy bieg tym mniejsze spalanie, więc w mieście próbuje możliwie szybko "wskoczyć" na 4-5 bieg, a w trasie na 6. Kiedy obroty na wysokim biegu są w granicach ~2000 zeta nie pali dużo. Nie wiem jak jest w automacie, generalnie mówi się że samochód z taką skrzynią pije trochę więcej paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micho196 Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Ja staram się trzymać zasady im wyższy bieg tym mniejsze spalanie, więc w mieście próbuje możliwie szybko "wskoczyć" na 4-5 bieg, a w trasie na 6. Kiedy obroty na wysokim biegu są w granicach ~2000 zeta nie pali dużo. Nie wiem jak jest w automacie, generalnie mówi się że samochód z taką skrzynią pije trochę więcej paliwa. jeszcze żeby paliwo było po 3zł to bym to jakoś znosił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 jeszcze żeby paliwo było po 3zł to bym to jakoś znosił... Wystarczy przeprowadzka za wielką wodę, w USA paliwo jest po 90 centów za litr a zarobki 3 razy większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalgdb Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 ilu z was udało się realnie osiągnąć spalanie 8 litrów w trasie ? Zbiornik 80 litrów to zasięg auta to nawet 1000 km oczywiście o ile nikogo nie pokusi gdzieś tam pogazować trochę. Jeszcze żadnej dugiej trasy nim nie robiłem, jak wracałem z kupna to nie umiałem rozszyfrować spalania po akermańsku mile na galony. Mam automat i po mieście potrafię zejść poniżej 13 litrów ale czy w trasie automat bedzie miał dobre obroty np: przy 100 km/h aby spalanie było bliskie waszemu w trasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 ilu z was udało się realnie osiągnąć spalanie 8 litrów w trasie ? Zbiornik 80 litrów to zasięg auta to nawet 1000 km oczywiście o ile nikogo nie pokusi gdzieś tam pogazować trochę. Jeszcze żadnej dugiej trasy nim nie robiłem, jak wracałem z kupna to nie umiałem rozszyfrować spalania po akermańsku mile na galony. Mam automat i po mieście potrafię zejść poniżej 13 litrów ale czy w trasie automat bedzie miał dobre obroty np: przy 100 km/h aby spalanie było bliskie waszemu w trasie ? Za dwa tygodnie planuję wybrać się zetką do Chorwacji. Jeżeli plan wypali, zobaczymy ile da radę osiągnąć przy jeździe na tempomacie 130 na autostradzie oraz jadąc 90 nie po autostradzie. Na pewno pochwalę się na forum :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalgdb Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 No to fajny eksperyment będzie. Jak realne będzie utrzymanie spalanie większość trasy w 8-9 litrach to nie będę gazował i jeździł na poczciwej PB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi79 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 U mnie w trasie 8,5 litra było osiagane bez problemu i mulenia auta , teraz trasa i miasto 11,8 na kompie a rzeczywiście wyszło 11,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirtrojan Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 ja w trasie FXem - czyli cieżkim autem na gumach 295 przy prędkościach okolo 90-100km/h zrobiłem najlepszy wynik 10,2 l. Niżej na tych gumach nie zejdę. Zetka powinna spokojnie zjechać ponizej 9l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubas Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 przy 90km/h nocna jazda na dystansie 400km 7,5l zetka moc 275,2hp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micho196 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 A moja pali 100zł na 100km i nawet mnie nie interesuje ile to w litrach...w trasie troche mniej...moze do 70-80zł zejde:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalgdb Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 jak byście zaczęli robić po 5 tyś km albo więcej w miesiącu to by zaczęło was obchodzić ile pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micho196 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 jak byście zaczęli robić po 5 tyś km albo więcej w miesiącu to by zaczęło was obchodzić ile pali jak sie trzaska przebiegi 5kkm na miesiac to sie nie wozi towaru zetka tylko jakims busem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberek91 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Spokojna jazda po mieście 14-15L, katowanie - powyżej 20L, więc przy tym pierwszym wariancie jazdy zeteczka nie wypada tak źle (jak na silnik 3.5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateus350Z Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zetka pali dokładnie tyle ile się wleje.... To jest najlepsza odpowiedź. Nikt raczej nie jeździ tym autem "normalnie" więc lepiej pominąć liczenie wypalonego paliwa. Może trochę OT ale czy użytkownicy Zetek poruszają się tymi autami na codzień? Czy jest to raczej drugie, trzecie auto w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewa_hb Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Może trochę OT ale czy użytkownicy Zetek poruszają się tymi autami na codzień? Czy jest to raczej drugie, trzecie auto w domu? Ja bym się jednak trzymała wersji że to OT nie wnoszący za dużo do tematu spalania i zapytała o to w "Pytania o 350z..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalgdb Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) ja Zetką jeżdżę codziennie i robię nią dużżoo km. Mimo iż mam jeszcze teraz tuarega (od 2tyg) i reno clio (stoi 5 miesięcy nie ruszany ) Zbiornik skończony na 11,3 litrach jazda mieszana (2 dni) micho196, Jak Ci mama dalej nie pozwala jeździć to nie dziwne że robisz tylko pare km po miescie .... (żart) Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez michalgdb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micho196 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2012 ja Zetką jeżdżę codziennie i robię nią dużżoo km. Mimo iż mam jeszcze teraz tuarega (od 2tyg) i reno clio (stoi 5 miesięcy nie ruszany ) Zbiornik skończony na 11,3 litrach jazda mieszana (2 dni) micho196, Jak Ci mama dalej nie pozwala jeździć to nie dziwne że robisz tylko pare km po miescie .... (żart) Powiem ci więcej... mama zabrania mi również wozić kartofle w bagażniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Filon Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Byłem w trasie (Niemcy) i przy ciągłej jeździe przez ok 200 km przy prędkości 220 - 230 km/h spaliła według kompa 16 litrów na 100 km. Było to w nocy więc nikt mi drogi nie zajeżdżał i praktycznie po niżej tej prędkości nie schodziłem. Wydaje mi się, że trochę dużo wyszło, nie wiem przypadkiem czy to nie przez te bolt on'y co mam zrobione. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez Filon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Dobra ja sie pochwale ostatnim odczytem srednie spalanie 99/100 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubas Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Dobra ja sie pochwale ostatnim odczytem srednie spalanie 99/100 jk to zrobiłeś ? bo mi max na upalaiu pokazuje 14l chyba ze skasowaleś spalanie przed upalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AAS Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Właśnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi